Čechy a Slovensko

Čechy a Slovensko

Netradiční adventní tip: Sváteční prohlídky Pivovaru Velké Popovice

0mkngl72toe27cohui54n4beqqoyjthyZkuste si letos zpestřit sváteční čas adventu nevšedním zážitkem. Příjemnou alternativou k náměstím přeplněným stánky a návštěvníky jsou adventní prohlídky malebného Pivovaru Velké Popovice. V neděli 9. prosince si společně s maskotem pivovaru kozlem Oldou ozdobíte perníčky, zazpíváte vánoční koledy a na prohlídce si zasoutěžíte o drobné ceny. Prohlídky lze absolvovat v časech 11:00, 13:00, 14:00 a 15:00.

Gigapanorama Prahy je dostupné online

ouborV pražské Galerii Mánes byla podruhé sestavena největší panoramatické fotografie Prahy, která kdy vznikla. Stalo se tak k příležitosti spuštění portálu s fotografií. Jedná se o 360° fotografii pořízenou při opravě Staroměstské radnice, přímo z vrcholu její věže. Panoramatická fotografie vznikala ve spolupráci umělce Jeffrey Martina a společnosti Fujitsu a má rozlišení neuvěřitelných 405 gigapixelů.

V Praze se v neděli otevře nová divadelní scéna! Bude to první scéna v Praze, kde se bude hrát pouze satira

dsc05011V prostorách clubu Rock Café na Národní třídě v Praze vzniká první divadelní scéna, kde se bude hrát pouze satira – Divadlo RePublika. Bude se zde potkávat několik skupin divadelníků, kteří budou tvořit satirická divadelní představení, v nichž hodlají, zásadně s humorem, nahlížet na současnou situaci ve společnosti.

Češi se i letos chystají na lyže do Itálie a Rakouska. Preferují vlastní dopravu a ubytování v apartmánech

3zdroj fotolife.cz_richard strelakPřestože v Česku panuje typické podzimní počasí, lidé už hojně nakupují zájezdy na zimní dovolenou. Stejně jako v předchozích letech se i letos vydají tisíce Čechů za lepšími lyžařskými zážitky do zahraničí. Podle aktuálních údajů cestovní agentury Invia zamíří více než 97 procent jejích klientů do vyhlášených středisek v Itálii a Rakousku.

Meet & greet s populárními youtubery v Aquapalace Praha

staen soubor 15Máte v malíku české youtubery Jmenuju se Martin (Martin Carev), Vláďa (Vladavideos) a Míša Beha (Stylewithme)? Sledujete jejich videa, ale také vás zajímá, jak vypadají naživo? Dorazte 17. listopadu na Meet & greet do Aquapalace Praha. Vymazlená akce přímo ve Vodním světě nabídne spojení youtuberingu, muziky a prvotřídní koupačky.

První vánoční trh na zámku Dobříš doplní tradiční adventní prohlídky

staen soubor 3Adventní prohlídky zámecké expozice s tematickou vánoční výzdobou patří na Dobříši k tradičním a také tento rok se na nich návštěvníci seznámí s historií křesťanských svátků, dozvědí se o významu adventu i souvisejících zvycích a prohlédnou si výstavu betlémů. Vůbec poprvé se ale v sobotu 8. prosince uskuteční na nádvoří zámku také vánoční trh.

Dotkněte se vesmíru s nohama na Zemi

staen soubor 15Vesmír a jeho nekonečné hlubiny lidstvo od počátku věků fascinují. Pod pokličku tohoto dechberoucího prostoru můžete nahlédnout v pražském planetáriu, které je spolu se Štefánikovou hvězdárnou a Hvězdárnou Ďáblice nově zastřešeno platformou Planetum. Zajímá vás, jaké je to přistávat na Marsu, nebo se vracet k planetě Zemi? I to si můžete v planetáriu vyzkoušet! Poznat lépe sluneční soustavu a Zemi můžete i ve filmech, které nově planetárium nabízí, dalekohledy na hvězdárnách na Petříně a v Ďáblicích můžete vesmír přímo pozorovat.

Vojenské muzeum s expozicí ve Svidníku je přístupné i v zimě, Dukla je zavřená Severovýchod Slovenska má co nabídnout i na podzim a v zimě

0vojV zimě mají příznivci vojenské historie na severovýchodě Slovenska omezené možnosti seznamování se s touto zajímavou kapitolou osvobozování Slovenska. Hlavní sezona trvá od 1. května do 15. října, pak Vojenské historické muzeum, Muzejní oddělení Svidník, některé atrakce omezí. Uzavřená je vyhlídková věž na Dukle i samotný Památník Československé armády na Dukle, který je přírodním areálem, národní kulturní památkou a patří k nejnavštěvovanějším místům regionu.

Advent na zámku Chateau sv. Havel

staen soubor 13Adventní čas pro mnoho z nás už tradičně znamená návštěvy předvánočních trhů s horkým svařákem, v tuzemsku i za hranicemi. Letošní adventní sousedské zastavení, které nachystal oblíbený šéfkuchař Ondřej Slanina v novogotickém zámku Chateau St. Havel na Praze 4, se ponese ve vídeňském stylu! Proto si nenechte ujít první prosincovou sobotu, a dorazit můžete hned po ránu. Nudit se určitě nestihnete.

Strana 30 z 60