Čechy a Slovensko

Čechy a Slovensko

Žďársku vládne baroko. Navštivte 7 skvostů, které na vás čekají na žďárském zámku a jeho okolí

0konHvězda, lyra, ale také lebka. Stavby se zcela nečekanými půdorysy i tajemnou symbolikou najdete na zámku ve Žďáru nad Sázavou a jeho okolí. Jde o oslavu barokní gotiky a jejich autorem není nikdo méně významný než geniální architekt italského původu Jan Blažej Santini Aichel.

Šesté setkání vícerčat v Parku Mirakulum

bitva o_brod_dsc02242_zdroj foto_viktorPokud se narodí dvě, tři nebo dokonce více miminek najednou, bývá to často považováno za zázrak. Kde jinde by se tedy mělo konat setkání vícerčat než v parku plném zázraků, který navíc nese příznačné jméno Mirakulum. Ostatně přijďte se v sobotu 24. srpna podívat.

Vltava končí svou pouť mezi mělnickými vinohrady

photopick-3072-resizedVltava je řekou mnoha podob s nedoceněným turistickým potenciálem. Její tok pramenící v šumavské divočině na jihozápadní hranici Česka a uzavírající svoji 430 kilometrů dlouhou cestu na sever v Labi mezi mělnickými vinohrady, nabízí nepřeberné množství zážitků pro všechny věkové kategorie návštěvníků.

Zpřístupnění Orlíku pro lodní dopravu z jihu umožní až nový výtah

26 1Zpřístupnění Orlické přehrady, jednoho z nejvýznamnějších center rekreace a vodních sportů na vltavské vodní cestě, z jižního směru od Českých Budějovic a Týna nad Vltavou dál na sever, umožní plánovaná modernizace lodního výtahu na hrázi Orlíku. Jeho výstavba patří mezi klíčové investice projektu splavnění Vltavy, který je součástí loni uzavřeného Memoranda o spolupráci Jihočeského a Středočeského kraje s cílem propojit tyto dva sousední regiony po vodě.

Chata jako druhé bydlení? Čechy taková představa láka

44819334 1410221415776158_3316375026424348672_nSedm z deseti českých chalupářů by po větších či menších úpravách žilo na chatě či chalupě celoročně. Láká je hlavně klid a příroda, ale také možnost výrazně finančně uspořit. Bydlení u lesa, vlastní velká zahrada, ticho a klid. Pro mnoho Čechů je to sen, který se jim v létě na pár týdnů splní díky pobytu na chatě.

Češi míří z kempů do hotelů

ivan nehera_novyzamek_kostelec_no-569x433Pohodlí hotelových komplexů během léta upřednostňuje celá třetina českých turistů. Dalších 17 procent pak volí ubytování v penzionech. Naproti tomu do ještě donedávna tolik oblíbených kempů se vydává jen každý desátý. Převažující část lidí si také organizuje dovolenou raději sama, než aby se spoléhala na služby cestovních kanceláří. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu*.

Přistávací modul Apolla 11 dosedl před pražské planetárium

peacock-restaurant-1V rámci oslav 50 let od přistání člověka na Měsíci představilo Planetum Praha unikátní projekt – model lunárního modulu Eagle, ve skutečné velikosti. Tento přistávací modul Apolla 11 dopravil před padesáti lety první lidi na Měsíc. Model je umístěn před budovou planetária a návštěvníci si mohou Eagle prohlédnout nejen zvenku, ale i zevnitř a vyzkoušet si pocity, jaké zažívali astronauti v omezeném prostoru modulu.

Dovolenou v tuzemsku loni strávilo skoro 8 miliónů Čechů

l664eadw8e6royh4c3nuhpa7wluxfr8z8zcnovrz4hv4ej1huxzrkvrpppmgduh iwfucy0Více než 5 miliónů Čechů vyrazilo loni na dovolenou do zahraničí, ale stále více lidí tráví volno i v tuzemsku. Za příjemným zážitkem není nutné mířit daleko, Česká republika nabízí plno zajímavých míst k vyžití. Kvalita služeb se rapidně mění, a je to i díky tomu, že Češi poznávají úroveň služeb v zahraničí a vyžadují ji i doma. O destinace s malebnou přírodou a zároveň špičkovým servisem rozhodně není nouze.

Výlet do Orlických hor

0dskxslppymwu19mrairgzxqlzyhdwtermws arbzjx9wdyhjrnnu_-sgdslng3gjqqz7jaV Čechách máme nespočet krásných míst, kam se můžete vydat na letní či podzimní výlet. Co třeba do Orlických hor? Nabízejí krásnou přírodu, velký počet tras pro turistiku s různou náročností i adrenalinové zážitky. Jejich vrchy můžete zdolávat pěšky, na kole a třeba i na koloběžce či kolečkových lyžích.

Strana 24 z 60