TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Šesté setkání vícerčat v Parku Mirakulum

Šesté setkání vícerčat v Parku Mirakulum

bitva o_brod_dsc02242_zdroj foto_viktor

Pokud se narodí dvě, tři nebo dokonce více miminek najednou, bývá to často považováno za zázrak. Kde jinde by se tedy mělo konat setkání vícerčat než v parku plném zázraků, který navíc nese příznačné jméno Mirakulum. Ostatně přijďte se v sobotu 24. srpna podívat.

Dvojčata u nás přicházejí na svět poměrně často – v roce 2017 se tak stalo 1584x. V roce 2016 se dvojčata narodila v 1667 případech a trojčata v deseti. Od roku 1950 se v České republice narodila více než tisícovka trojčat, jedenadvacetkrát to byla čtyřčata a jednou dokonce paterčata, jimž je letos už šest let. „Naše milovická paterčata jsou každoročně čestnými účastníky setkání vícerčat,“ připomíná Jiří Antoš, majitel Mirakula, že jediná česká paterčata žijí právě v Milovicích.

Setkání se předposlední sobotu v srpnu koná pravidelně už od roku 2014. „Za těch šest let se stalo nesmírně populární. Už od jara se účastníci minulých setkání dotazují na termín,“ říká Jiří Antoš. Ostatně o popularitě milovického setkání svědčí fakt, že je spojeno s celou řadou rekordů. V roce 2017 tu vytvořili nejdelší mašinku z vícerčat, do níž se zapojilo 167 lidí. „Jsme také držitelem rekordu Nejvíce trojčat na jednom místě. V srpnu 2016 se zde sešlo šestero trojčat, celkem tedy 18 dětí pocházejících z trojčat,“ uvádí Antoš a připomíná rekord z loňského roku: „Vytvořili jsme lidskou duhu, ve které bylo 240 dvojčat, trojčat a vícerčat v barevných tričkách. Děti do jednoho roku měly trička červená, děti od jednoho do dvou let oranžová, ta mezi druhým a třetím rokem žlutá, tří až pětiletí se oblékli do zelené, šesti až osmiletí do modré a všichni starší do fialové.

 

Ačkoli je Mirakulum určeno hlavně dětem, rádi tu v sobotu 24. srpna přivítají všechny generace od měsíčních miminek po dámy a pány ve zralém věku. „Zvláště bych chtěl pozvat rodiny s více dvojčaty – podle statistik u nás takové existují – a pak více generací z jedné rodiny, třeba takové, kde babička pochází z dvojčat a její vnučky či vnukové se také narodili v páru,“ uvádí Antoš a dodává: „Doufáme, že se setkání opět zúčastní i dvojčata z USA a Indie jako v minulých ročnících.“