TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Češi míří z kempů do hotelů

Češi míří z kempů do hotelů

ivan nehera_novyzamek_kostelec_no-569x433

Pohodlí hotelových komplexů během léta upřednostňuje celá třetina českých turistů. Dalších 17 procent pak volí ubytování v penzionech. Naproti tomu do ještě donedávna tolik oblíbených kempů se vydává jen každý desátý. Převažující část lidí si také organizuje dovolenou raději sama, než aby se spoléhala na služby cestovních kanceláří. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu*.

Volba ubytování na letních dovolených (v procentech)

Pouze přibližně třetina dotazovaných dává přednost při cestování servisu a zkušenostem odborníků z cestovních kanceláří. „Možnost cestování na vlastní pěst upřednostňují téměř dvě třetiny populace. Zároveň využívají i cestovní kanceláře, ale obliba dovolené podle vlastních představ vzrůstá. Výhradně s cestovní kanceláří cestuje pouze pět procent dotázaných,“ říká Přemysl Hanzelka.

Podle Českého statistického úřadu nejraději jezdíme do Chorvatska, kam v roce 2018 zamířilo 813 tisíc Čechů starších 15 let. „Právě v Chorvatsku mohou klienti Poštovní spořitelny a ČSOB během červencové dovolené ušetřit. Při každé platbě kartou jim banka vrací 5 procent. Získaná odměna může za měsíc v součtu činit až 1 000 korun na jednoho klienta,“ říká Přemysl Hanzelka.

Mezi další oblíbené destinace patří Slovensko (724 tisíc) a Itálie (607 tisíc). Tyto tři jmenované státy si udržují medailová místa pravidelně už od roku 2011.

*Průzkum mezi 500 dospělými respondenty se uskutečnil letos v květnu formou on-line dotazníku.