Čechy a Slovensko

Čechy a Slovensko

Vydejte se po stopách slavných českých lyžařů

Česko se pyšní mnoha sportovci, kteří jsou díky svým výkonům slavní daleko za hranicemi. Jedním z proslavených odvětví je sjezdové a běžecké lyžování. Hvězdami sjezdového lyžování jsou bezesporu Ondřej Bank a Šárka Záhrobská, na běžkách nás zase skvěle reprezentuje Lukáš Bauer.

Jak na Nový rok, tak po celý rok

Říká se, že jak na Nový rok, tak po celý rok. Pokud ještě nevíte, co s volným časem první den nového roku, inspirujte se našimi tipy, vždyť Nový rok si lze užít příjemněji, než jen s mokrým hadrem na hlavě.

Kutná Hora: stříbrné město

Rok 2011 přinesl do Kutné Hory mnoho novinek, s těmi nejdůležitějšími z oblasti cestovního ruchu a kultury bychom Vás rádi seznámili a zároveň Vám prozradíme, co se chystá pro rok příští.

Po stopách českých velikánů

V roce 2011 si připomínáme výročí narození a úmrtí dvou věhlasných skladatelů. V květnu uplynolo sto let od smrti Gustava Mahlera, v září 170 let od narození Antonína Dvořáka. Co mají společného? Dvořákovy i Mahlerovy skladby se neproslavily jen v jejich vlasti, ale po celém světě, a zájem o jejich hudbu trvá více než sto let.

Festival KOLEM SVĚTA 2011

kolemsvetaJames Cook, David Livingstone, Marco Polo, Hanzelka a Zikmund. Cestovatelé, kteří se navždy vryli do paměti široké veřejnosti. Cestovatelé, kteří přinášeli zprávy o exotických místech světa. Cestovatelé, kteří prožívali velká dobrodružství. I v dnešní době máme mnoho dobrodruhů, kteří putují neznámými končinami, dokumentují exotické kultury a překonávají nástrahy cest.

Nová přírodní památka na území Kolowratových lesů

kolowratovy lesySpráva CHKO Český les vyhlásila novou přírodní památku na území Kolowratových lesů  - Kolowratův rybník. Památka o rozloze necelého hektaru se nachází na Černém rybníce přibližně 2 km západně od města Přimda. Předmětem ochrany je poslední větší populace masožravé rosnatky prostřední v Českém lese.

Sfárejte do důlní šachty jako opravdoví horníci

Nejstarší černouhelný důl na Ostravsku, Anselm v Landek Parku, má novou atrakci. V někdejším Hornickém muzeu funguje simulace skutečného fárání do kilometr hluboké těžní šachty. Podzemní expozice dolu Anselm prošla unikátní proměnou. Výsledkem je téměř dokonalá iluze, že se návštěvník přírodního a hornického muzea Landek Park v Ostravě stal horníkem.

Divocí koně Převalského se vrátili do Slatiňan

Návštěvníci zámku ve Slatiňanech na Chrudimsku budou moct znovu obdivovat vzácné koně Převalského. Ti se do tamního parku vrátili po víc než půl roce. Zapůjčila je pražská zoologická zahrada. Do hippologického muzea ve Slatiňanech se po více než půl roce vrátili dva koně Převalského.

Geocaching: najdětě svůj poklad

Nebaví vás „obyčejná turistika“ a rádi byste si výlet zpestřili něčím akčnějším? Vyzkoušejte geocaching, který je určen všem milovníkům bezpečného dobrodružství od ranného do pozdního věku. Jedinou nevýhodou této moderní zábavy se sportovním nádechem je jeho vysoká návykovost – některé kešky vám prostě nedají spát.

Strana 59 z 60