Bývalý uhelný důl Zollverein pod ochranou UNESCO láká na množství kulturních akcí

copyright jochen tack stiftung zollvereinNení příliš časté, aby se bývalý uhelný důl dostal pod ochranu UNESCO. Přesně to se ale stalo v případě těžebního komplexu Zollverein v německém Porúří, který se změnil ve vyhledávané kulturní centrum, kde pravidelně probíhají výstavy a festivaly. Jeden a půl milionu návštěvníků ročně z komplexu dělá nejnavštěvovanější turistickou atrakci v oblasti Porúří. Ne nadarmo se pyšní označením „nejkrásnější uhelný důl na světě".

K moři jinak: Nejkrásnější městské pláže Evropy

websize nice otcn a issock www nicetourisme com 01Chcete vyrazit k moři, ale nechcete strávit celou dovolenou povalováním na pláži? Navštivte místa, kde vám přeplněné pláže neznechutí zasloužený odpočinek. Dánsko, Francie, Španělsko, Nizozemí i Itálie mají své skrýše, kde si užijete teplo, prozkoumáte vyhlášené pamětihodnosti a zažijete autentickou atmosféru. Jeďte do pulsujícího kulturního města a přitom buďte u moře!

Tip na dovolenou - rakouské městečko Mariazell

7Městečko Mariazell a jeho okolí nazývané Mariazeller Land je jedním z nejúžasnějších turistických míst v Rakousku. Leží v oblasti severních Vápencových Alp (Türnitzer Alpen) ve spolkové zemi Štýrsko u hranic s Dolním Rakouskem. Nabízí návštěvníkům nádhernou přírodu, desítky kilometrů značených turistických tras, cyklostezky, zábavní parky, koupání v čistém jezeře, atraktivní sporty, historické památky a - protože leží v Alpách - v zimě upravené sjezdovky a běžecké tratě.

Dovolená v Řecku 6x jinak: Termální prameny, želvy, cyklistické stezky i velkolepá historie

2. pga catalunya resort - stadium course - hole 11Řecko, a především jeho ostrovy, nabízí celou řadu tradičních i méně známých lákadel a oprávněně patří mezi nejvyhledávanější dovolenkové destinace českých turistů. Díky jeho rozmanitosti se můžete do Řecka vydat i několik let za sebou a pokaždé objevíte něco nového. Navíc ceny pobytů do Řecka letos klesají. Průměrná cena prodaného zájezdu do řeckých letovisek byla letos v červnu oproti loňsku nižší dokonce o 1 530 Kč. Čtyřčlenná rodina tak za dovolenou ušetří přes 6 000 korun.

Ferraty: vysokohorská turistika pro zkušené i začátečníky

ferrata v jinm tyrolskuFerraty, nebo také „železné" či „zajištěné cesty", jsou čím dál tím více populárnější formou vysokohorské turistiky. Především v Evropě jich nalezneme nespočet. Ferraty v Jižním Tyrolsku patří k nejkrásnějším a nejoblíbenějším. Vyzkoušejte je i vy. Ubytovat se můžete v jejich bezprostřední blízkosti na farmách sdružení Roter Hahn.

Nejoblíbenější destinací pro dovolenou u moře je pro Čechy Chorvatsko, ukázal průzkum.

bol-zlatni-rat-ivo-biocina kleinCNTB (Chorvatské turistické sdružení) dnes zveřejnilo výsledky veřejného průzkumu zpracovaného společností TNS AISA. Z průzkumu vyplývá, že Chorvatsko dlouhodobě patří k našim nejoblíbenějším letním destinacím – alespoň jednou v životě tam bylo 59 % Čechů, 18 % dokonce 4krát a více. Dvacet procent českých turistů, kteří se letos v létě chystají vyrazit k moři, zamíří do Chorvatska.

Objevte skryté perly evropského pobřeží. Nabízejí klid i příznivější ceny

0eiielde-my0mshste8ln4fia1lcjz-38uovwwdsvmxfc0qdne3aao3a94p5ziownngpoqiPokud ještě hledáte ideální dovolenou pro letošní rok, zkuste opustit seznam klasických destinací. I Evropa totiž ještě skrývá místa, která si dokázala zachovat svou původní krásu a nedotčenost. Vydejte se na neznámé pláže Řecka, Itálie či Bulharska a užijte si prázdniny plné klidu. Navíc lépe poznáte místní kulturu a dost možná vás celý zážitek vyjde mnohem levněji než v zavedených evropských destinacích.

Skvělý tip pro cyklisty: Dolní Rakousko

na-kole-udolim-traisentalV Dolním Rakousku jsou cykloturisté vítáni! A to nejen na značkách před restauracemi, které pro ně poskytují vhodné zázemí, ale především na více než 4 000 kilometrech tras, jež ročně přilákají několik set tisíc milovníků cyklistiky z celého světa.

Tip: Weiher Hof Dovolená na statku v Natz-Schabs

rotundaUžijte si odpočinkovou dovolenou na nově vybudovaném statku na nádherně klidném místě. Obklopují ho ovocné sady a lesy. V idylické vesničce prožijete přírodu všemi smysly: uvidíte, jak slunce brzy ráno probouzí k životu naše působivé okolí, z okna uslyšíte ptačí štěbetání, ucítíte vůni domácího jablečného štrúdlu, ochutnáte ovoce a zeleninu a pocítíte přírodní dřevo v apartmánech a pokojích k pronájmu.

Strana 15 z 30