TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Sicílie – tajemný i přívětivý ostrov

Sicílie – tajemný i přívětivý ostrov

4
3 katnie
2 etna
1 etna

Když se řekne Sicílie, napadne nás asi jako první mafie a hned potom Etna. Při návštěvě tohoto půvabného ostrova vás jako turisty žádné dobrodružství s mafiány čekat nebude, zato Etnu si užijete skoro na každém kroku. Sopka je dominantou Sicílie a se svou výškou přes 3 000 metrů (vzhledem k neustálé aktivitě sopky se výška může měnit) a oblaky kouře je viditelná takřka z každého místa na ostrově.

Na Etnu můžete podniknout nezapomenutelný výlet a v zimním období si na ní dokonce zalyžovat. Dále vás na Sicílii očekávají pozoruhodná města a vesnice, nádherná příroda a křišťálově čisté moře s písčitými i skalnatými plážemi.

Sicílie leží ve Středozemním moři mezi italskou pevninou a Afrikou. Strategická poloha byla v minulosti příčinou mnohých bojů o sicilské území. Na Sicílii se vystřídali v panování: Řekové, Kartaginci, Římané, Byzantinci, Arabové, Normané, Aragonci i Francouzi. Všichni zanechali na ostrově svědectví své doby v podobě uměleckohistorických památek. Bohužel mnoho z nich bylo zničeno nemilosrdnou Etnou. Ale je to právě Etna, která činí Sicílii atraktivní pro návštěvníky z celého světa.

Vidět aktivní sopku zblízka je silný zážitek a Etna je ještě navíc jednou z největších činných sopek na světě. V posledních letech je téměř permanentně aktivní a nad jejím vrcholem se stále pohupují mračna dýmu. Pokud je dým bílý, vše je v pořádku, pokud se zbarví do černa, je třeba se mít na pozoru.

Menší erupce probíhají několikrát ročně, ty větší za 4 až 5 let. Etna nahání strach lidem již přes 2000 let a ničivé erupce mají na svědomí zničená města i lidské životy. I když se to však bude zdát nepravděpodobné – doloženo je pouze okolo 70 ti lidských životů, které za těch 2000 let Etna zahubila. Pohyb lávových proudů je totiž značně pomalý a poskytuje dostatek času pro evakuaci. Silné destruktivní erupce jsou jen vzácné. Navíc je Etna díky vulkanologům dobře čitelná a větší erupce předvídatelné. Historicky nejničivější byla erupce v roce 1669, kdy se valící láva dostala až na pobřeží a zničila 16 měst. Přesto na úpatí Etny stále vyrůstají nové domy a lidé zde sázejí pomerančovníky, citroníky, mandloně, olivovníky a vinnou révu. Svahy sopky jsou totiž nesmírně úrodné.

Když se vydáte směrem ke kráteru Etny, čeká vás za úrodnými zelenými sady pohled na spálenou měsíční krajinu s kouřícími dírami a lávovými dunami. Do blízkosti hlavního kráteru je z důvodu nevypočitatelnosti sopky zákaz vstupu. Vidět však můžete několik bočních kráterů, které by samy o sobě mohly být sopkami a nespočet menších kráterů. Poslední parkoviště pro auta a autobusy leží u horské chaty Rifugio Sapienza v nadmořské výšce 1 910 m n. m. Dále se můžete vydat pěšky, na kole nebo vám cestu usnadní kabinová lanovka. Na pěší cestu po Etně je třeba mít pořádné turistické botky a brýle, aby se vám zvířený sopečný prach nedostal do očí.

Podivuhodné je, že si na Etně můžete zhruba od listopadu do března zalyžovat. Na nejaktivnější evropské sopce se nacházejí dvě lyžařská střediska. Ve větším středisku Etna Sud/Nicolosi se nachází cca 10 km sjezdovek a menší Etna Nord/Linguaglossa čítá 5 km převážně mírných sjezdovek. Vzhledem k jižní poloze Sicílie však nelze po celé zimní období zaručit, že bude dostatek sněhu. Nejlepší doba na lyžovačku je leden a únor. Jezdit si na Sicílii pouze zalyžovat - to asi nebude to pravé ořechové. Ale na druhou stranu – kde jinde zažijete lyžování na sopce.

Mnoho možností pro ubytování naleznete ve městě Katánie (Catania). Katánie je velké rušné město

u úpatí Etny na východním pobřeží Sicílie. I když je velmi starobylým městem (založené již v 8. století př. n. l.), mnoho starobylých historických památek zde nenaleznete. Při velké erupci Etny v roce 1669 byla Katánie z velké části zničena. Město bylo znovu vybudováno v barokním stylu, převážně z lávového kamene.

Z tohoto materiálu zde můžete spatřit i mnoho nápaditých barokních památek. Centrem města je náměstí Piazza del Duomo, které je obklopeno nádhernými barokními budovami. Dominantou náměstí a symbolem Katánie je překvapivě – slon. Jeho socha s obeliskem na zádech je součástí barokní kašny z dílny architekta G. B. Vaccariniho, který se zasloužil o obnovu města.

Další zajímavou památkou na tomto náměstí je Dóm sv. Agáty, trojlodní bazilika, která původně pochází z normanského období, ale dnešní podoba je barokní. Na náměstí před Dómem stojí radnice a budova staré univerzity. Na dalším náměstí Piazza Dante si můžete prohlédnout barokní chrám San Nicolo s mohutným průčelím, které zůstalo nedokončené a kupolí, ze které je nádherný pohled po okolí. Ve městě je mnoho dalších barokních i antických pamětihodností.

Milovníci zahrad a rostlin by si neměli nechat ujít botanickou zahradu Orto Botanico na ulici Via Longo. Mohou se v ní seznámit se sicilskými volně rostoucími druhy rostlin i s exotickými kráskami z celého světa. Park Giardino Bellini poskytne odpočinek a krásný pohled na město i Etnu.

V Katánii samozřejmě nechybí rušné tržnice; jedna velká se nachází hned vedle náměstí Piazza del Duomo a nabízí ryby, mořské potvůrky, ovoce, zeleninu i další produkty místních chovatelů a pěstitelů. Užijete si zde i jedinečné koupání na plážích s tmavým pískem a skalami, kde můžete proplouvat jeskyněmi.

Sicílie je osobitý ostrov, který se vám zpočátku může zdát trochu drsný, ale když ho lépe poznáte, zamilujete si ho.

Foto: D. Řeháková