TRAVELNEWS.CZ

Svět

Svět

Ukrajina: Hrozba vojenského konfliktu

0loucen 2016_mwecker__033S ohledem na stále se zvyšující pravděpodobnost vzniku vojenského konfliktu a tím i náhlého a podstatného zhoršení bezpečnostní situace v souvislosti s aktuálním extrémním napětím mezi Ruskem a Ukrajinou MZV ČR varuje před jakýmikoliv cestami na Ukrajinu.

Přes polovinu Čechů motivuje k očkování proti covid-19 možnost cestovat

tvb saalbach hinterglemm - top  tom bauseK očkování proti onemocnění covid-19 motivuje signifikantní počet Čechů i možnost snadněji cestovat do zahraničí. Potvrzuje to nejnovější průzkum společnosti Kiwi.com provedený ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK, podle nějž 54 % Čechů motivovala k očkování právě možnost volnějšího pohybu a cestování. Očkovaní Češi byli v roce 2021 také více otevřenější cestám do zahraničí (69 %) než ti bez očkování (54 %), celkově jich pak minulý rok vycestovalo 64 procent.

Cestování v roce 2021: Češi cestovali nejvíce od vypuknutí pandemie

assoufid golf clubNavzdory přetrvávajícím omezením souvisejícím s pandemií COVID-19 se čeští cestovatelé v loňském roce opět rozlétali. Podle dat travel-tech společnosti Kiwi.com Češi v roce 2021 provedli téměř o 92 %* více rezervací než v roce předešlém, z toho většinu tvořily cesty po Evropě. Pomalu se tak přibližují k číslům z předpandemického období roku 2019, kdy byly rezervace zhruba ještě o čtvrtinu vyšší.

Nová cestovní omezení zemí EU pro očkované a uzdravené způsobují chaos

snmek 288Evropské profesní svazy v oblasti cestovního ruchu (ECTAA, ETOA, HOTREC, WTTC) opakovaně vyzvaly evropské vlády, aby se vyhnuly chaosu v cestovních restrikcích. Evropské cestování je opět zpomaleno kvůli nevyzpytatelným a bezohledným rozhodnutím vlád znovu zavést cestovní omezení pro očkované a uzdravené cestující. 

Lyžovačka s řeckými bohy, sjezd do moře nebo uprostřed nákupáku?

0image004Jen co jsou vánoční svátky za námi, zimní dovolená klepe na dveře a s ní i odvěké dilema. Sníh nebo moře? Teplo nebo zima? Ačkoliv se velká část cestovatelů nemůže dočkat úniku do tepla v exotických krajinách, stále jsou tu ti, kdo si zimu neumí představit bez zasněžených svahů a kvalitního sjezdu. 

Ázerbajdžán: Doporučení na cesty

Mezi Ázerbájdžánem a Arménií doposud nedošlo k dohodě na delimitaci a demarkaci hranic a cestování mezi oběma zeměmi dosud není možné. Části ázerbájdžánského území, jež byly v uplynulých letech dějištěm ozbrojeného konfliktu, jsou kontaminovány značným množstvím protitankových i protipěchotních min a nevybuchlé munice.

Botswana, Jihoafrická republika, Lesotho, Mosambik, Namibie, Svazijsko, Zambie, Zimbabwe - doporučení k cestám

nirwana bali indonesia 2MZV ČR informuje o usnesení vlády zde dne 26. listopadu 2021 č. 1084 a ze dne 6. prosince č. 1121 k zamezení importu nové varianty B.1.1.529 koronaviru označovaného jako SARS CoV-2 na území České republiky z regionu jižní Afriky.

V úrovni angličtiny jsou Češi na chvostu Evropy. Lepší jazykovou vybavenost má 22 evropských zemí

img 2322_panorama1zmV celosvětovém srovnávacím testu anglického jazyka spadli Češi meziročně z 19. na 27. příčku. Jde o největší propad napříč Evropou a Česko se tak stalo pátou nejhorší evropskou zemí v úrovni angličtiny. Znalost angličtiny u Čechů prudce klesá od čtyřicátého roku věku. Třicátníci a čtyřicátníci se ale oproti mladším ročníkům výrazně rychleji zlepšují.

Etiopie: Zhoršení bezpečnostní situace

8-1-photoV souvislosti s eskalací ozbrojeného konfliktu na severu Etiopie a postupem povstaleckých sil Tigrajské lidově-osvobozenecké fronty v regionech Amhara a Afar Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje, aby občané ČR zvážili nutnost plánovaných cest do Etiopie a realizovali pouze bezodkladné návštěvy země. MZV ČR nedoporučuje cestovat do regionů Tigraj, Afar a Amhara.

Strana 5 z 35