TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Rok v Africe… Pro Hanzelku, Zikmunda, a také pro Lopraise

Rok v Africe… Pro Hanzelku, Zikmunda, a také pro Lopraise

dsc 4470-r

Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund vyrazili na svoji první cestovatelskou výpravu před 75 lety. Jejich cestu po Africe již rok připomíná Expedice Z101 ve složení Tomáš Vaňourek a Linda Piknerová. Toto jubileum si připomene také Zlín, kde je uložen archiv cestovatelských legend. Chystá na 22. dubna výstavu, koncert a další akce.

„Shrnout jeden rok na cestě je složité. Do Afriky jsem odjížděl s vědomím, že se může stát cokoliv. Značnou nejistotou byla rozhodně pandemie a omezení s ní spojená. Bořily se původní plány a země se uzavíraly samy do sebe. Nestabilních situací využívaly armády, které ve jménu demokracie omezovaly pohyb na území jednotlivých zemí. Viděl jsem zdecimované země, které postavily svůj příjem na turistice a smutně přihlížely tomu, jak jim covid turisty a živobytí bere,“ říká k ročnímu putování po Africe dobrodruh Tomáš Vaňourek.

Expedice Z101 za rok projela Tunisko, Egypt, Súdán a několik ostrovů v Indickém oceánu. Končit bude v Kapském Městě, odkud se přesune do Jižní Ameriky. „S Lindou jsme se ujistili, že v Africe nemá smysl cokoli plánovat. Také nám došlo, že tady mizejí ideály, že to jak kontinent vypadá, má svoje důvody a opodstatnění. Mohli jsme celou cestu pojmout jako dovolenou a dělat si fotky na plážích, ale to jsme zavrhli hned na začátku. Chtěli jsme vidět surovou Afriku … tu opravdovou. Po roce můžu říct, že je ještě krásnější než ta kýčovitá, zachycená na mnoha fotografiích. Pravá Afrika je divoká, dobrodružná a jemná a nepředvídatelná zároveň,“ doplňuje Vaňourek.

Rok na cestě byl náročný a krásný. Pro členy expedice byla velkou ranou zpráva o odchodu pánů Zikmunda a Lopraise.

„V jedné chvíli – při čtení deníků Jiřího a Mirka - se myšlenky moje a Lindy setkaly s těmi jejich. To byla přesně ta chvíle, kdy jsme přestali počítat kilometry. Začali jsme žít okamžikem a přijali jsme podstatu objevování,“ říká Vaňourek, který si uvědomuje, že úspěch expedice stojí na lidech a uzavírá: „Správní lidé jsou motorem a hybnou silou Expedice Z101. Největší dík patří Lindě. A pak samozřejmě Georgeovi, který se i díky Karlovi a Aleši Lopraisovým statečně rve s Afrikou.“

Součástí oslav 75. výročí zahájení 1. výpravy Hanzelky a Zikmunda je také výstava srovnávacích fotografií cestovatelských legend a Expedice Z101 ve 21. budově Zlínského kraje, jež je součástí dalšího programu, který zahrnuje koncert, setkání cestovatelů u hrobu pana Zikmunda a další kulturně-společenské akce (viz pozvánky v příloze). Více informací o oslavách výročí na www.klub-hz.cz, www.muzeum-zlin.cz, www.filharmonie-zlin.cz

Expedice Z101 byla zahájena 22. dubna 2021 a již rok putuje napříč Afrikou. Inspirací celého projektu byla 1. cesta Hanzelky a Zikmunda (HZ) z let 1947-1950. Byl to právě Miroslav Zikmund, kterému byl celý projekt v únoru 2020 slavnostně představen.

Expedice Z101 při své cestě vychází z historických materiálů HZ, ke kterým má přistup díky laskavé spolupráci s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně, kde je archiv HZ uložen.

Celá cesta je realizována expedičním speciálem zvaným George, který své jméno nese na počest Jiřího Hanzelky. Auto původně sloužilo jako dakarský presscar ve stáji Aleše Lopraise. O jeho zapojení do expedice se zasloužil Karel Loprais.

Z africké etapy vzniknou ve spolupráci s nakladatelstvím Albatros dvě knihy, pro rok 2022 jsou připravovány další výstavy a produkce.