Úterý, 26 Listopad 2013 11:26
Tento týden začíná advent a v Jižním Tyrolsku se na mnoha náměstích rozzáří vánoční stromky. Také ve většině středisek se rozjedou lanovky a začne naplno letošní sezona. Kam všude se mohou lyžaři vypravit, pokud budou chtít v Jižním Tyrolsku nasát vánoční náladu? Tady je pár tipů.
Rámusící Klöckeln v údolí Sarntal
V údolí Sarntal/Val Sarentino už od 16. století k adventnímu času neodmyslitelně patří zvyk Klöckeln (místní výraz pro "klopfen" – klepání). Tradici jsou vyhrazeny tři čtvrteční noci v průběhu adventu, před zimním slunovratem. Hlučné skupiny zahalených mužů, tzv. Klöcker, obcházejí domy, rámusí, přejí vše dobré a prosí o dary. Přitom zpívají dvě prastaré písně, Klöckel-píseň a děkovnou píseň. Zvláštní roli při „Klöckeln” hrají dva muži převlečení za manželský pár, tzv. „Zussler”. Tato tradice pochází pravděpodobně ještě z předkřesťanského období.
Divoké reje „Klosn“ na svátek Mikuláše
7. prosince, den po svátku svatého Mikuláše, začíná ve 14 hodin ve vesnici Stilfs/Stelvio v údolí Vinschgau/Val Venosta tradice Klosn: obcí prochází průvod v čele se „Santa Klosem“, v němž maskovaní muži divoce chrastí zvonci a řetězy. Mají tak zahnat démony a podpořit plodnost. Divoký rej je výhradně mužskou záležitostí.
Vánoční trhy v Bolzanu
Bozen/Bolzano, hlavní město provincie Jižní Tyrolsko, má jedny z nejkrásnějších vánočních trhů na severu Itálie. Konají se na náměstí Waltherplatz/Piazza Walter, kde se 28. listopadu rozzáří vánoční stromek. Světlo svíček, kořeněné vůně a libé tóny, oznamující příchod Vánoc, prostoupí úzké uličky, podloubí a náměstíčka, která dodávají středověkému městu nezapomenutelnou atmosféru. A Jihotyrolané si pochutnávají na nejrůznějších klobáskách, horké polévce, lokálních produktech, ovoci v čokoládě, svařeném víně, punči, horském jablečném džusu. Na trzích se dá také koupit místní specialita Zelten, sladký ovocný chlebíček recept najdete níže).
Trhy skončí 6. ledna 2014. Pondělí až pátek otevřeno od 10 do 19 hodin. V soboty a svátky od 9 do 19 hodin.
www.bolzano-bozen.it
Brixen: trhy ve stínu katedrály
Ve stínu impozantní katedrály s 800 let starým gotickým klášterem začínají 29. listopadu v Brixenu/Bressanone vánoční trhy. Konají se na náměstí Domplatz/Piazza Dumo. Navštívit tu také můžete Diecézní muzeum v Brixenu vlastnící jeden z největších betlémů na světě.
Trhy končí 6. ledna. Otevřeno mají denně od 10 do 19.30 hodin.
Návštěvu Brixenu je možné spojit s lyžování v údolí Eisacktal. Například středisko Plose leží hned nad Brixenem.
www.brixen.org
Lyžařská sezona v Jižním Tyrolsku
Lyžařská sezona ve většině středisek začíná 30. 11. 2013 (Alta Badia, Obereggen, Karersee-Carezza, Kronplatz). Plose v údolí Eisacktal otevírá 1. prosince. 7. prosince se vleky rozjedou v Grödenu/Val Gardeně,
Seiser Almu/Alpe di Siusi, Gitschbergu-Jochtalu a v údolí Tauferer Ahrntal. V Hochpustertalu se lyžuje už od 23. listopadu.
Adventní tip: Upečte si ovocný chléb Zelten
Ovocná směs:
500 g sušených fíků, nakrájíme na plátky
250 g rozinek
120 g vlašských ořechů
120 g piniových oříšků
120 g mandlí
50 g kandovaných pomerančů a citrónů
70 g medu
50 ml červeného vína
1 sklenici rumu
½ polévkové lžíce strouhané pomerančové kůry
½ polévkové lžíce strouhané citrónové kůry
½ polévkové lžíce mleté skořice
½ lžičky mleté skořice
Těsto na chléb:
200 ml vlažné vody
100 g pšeničné mouky
150 g žitné mouky
25 g droždí
Sůl
1 polévková lžíce oleje
1 polévková lžíce anýzu
Na ozdobení:
Oloupané mandle, ořechy, sušené třešně, med.
Příprava:
Jemně pokrájíme sušené ovoce, kandované ovoce a ořechy. Do mísy přidáme rozinky, rum, citrónovou a pomerančovou kůru spolu s kořením, dobře promícháme a necháme namočené přes noc. Druhý den ingredience smícháme s chlebovým těstem a vypracujeme malé tenké bochánky, potřeme je sirupem nebo medem a pečeme na střední teplotu asi 45min. V průběhu pečení se bochánky občas potírají sirupem. Ozdobte kandovaným ovocem a mandlemi a nechte 24 hodin vychladnout. Uchovávejte na chladném místě.