Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Čtvrtina Čechů vyráží na prodloužené víkendy do zahraničí

Čtvrtina Čechů vyráží na prodloužené víkendy do zahraničí

amirimport-2010-03-26-180251-2e8f00de-38f9-11df-84e4-001a64a218ce 200 200

Prodloužené víkendy využívá každý čtvrtý Čech k návštěvě některé ze zahraničních destinací. Nejčastěji se jedná o Německo, Rakousko nebo Itálii. Cestujeme hlavně za nákupy, poznáním evropských měst a turistikou v přírodě. Anketa ovšem zároveň ukázala, že tři z deseti Čechů se neplánují na cestu pojistit, případně váhají. Mezi turisty, jejichž cílem je především nakupování, je to dokonce 60 %!

„Češi rádi jezdí nakupovat do zahraničí, k čemuž jim prodloužené víkendy poskytují perfektní příležitost. V naší anketě to potvrdilo více než 40 procent lidí, kteří se chystají vyjet za hranice právě za tímto účelem,“ říká Radim Kavka, produktový manažer DIRECT Pojišťovny, a dodává: „Co nás však poněkud zarazilo, je fakt, že většina z nich u těchto výjezdů podceňuje cestovní pojištění. Neuvědomují si, že riskují vysoké náklady v případě nenadálých událostí.“

V otázce sjednávání cestovního pojištění se podle ankety DIRECT Pojišťovny 60 % Čechů jedoucích do ciziny za nákupy nechová zodpovědně. Jejich váhání s uzavřením pojištění vychází z toho, že často vyráží za hranice jen na otočku na jeden den. Naopak nejzodpovědnějšími jsou dobrodruzi, kteří jezdí za rizikovými sporty. Šest z deseti si sjedná pojištění rozšířené právě o tyto aktivity. Nadšenci do sportu také častěji využívají prodloužených víkendů k delší dovolené – 70 % z nich vyjede na více než klasické čtyři dny. Celkově takto zužitkuje svátek třetina Čechů, ostatním prodloužený víkend stačí.

K dopravě na delší víkendy volí lidé v třetině případů automobil, jen o něco málo méně respondentů ankety jede se zájezdem cestovní kanceláře a čtvrtina na místo dovolené poletí. Ženy dávají více přednost autobusovým zájezdům (35 % oproti 20 % mužů), zatímco třetina mužů raději do zahraničí létá (z žen každá pátá). Automobil je pak nejčastějším dopravním prostředkem cestovatelů, kteří vyráží za hranice nakupovat.