Svět Svět Sezóna exotických zájezdů: cestovní kanceláře hlásí nárůsty u dalekých destinací.

Sezóna exotických zájezdů: cestovní kanceláře hlásí nárůsty u dalekých destinací.

f seychely-lemuria-resort-1105Uplynulá sezóna exotických zájezdů 2012/2013 se vyvíjela celkově pozitivně, neboť cílové skupiny klientů s vyšším příjmem se ekonomická situace u nás nedotýká. "Krizi navzdory" tak platí zejména u luxusních hotelů v dražších exotických destinacích, o které je u cestovních kanceláří neustálý zájem. K prodejům exotiky napomohla také dlouhá zima, zejména v prodloužení sezóny zájezdů do exotiky.

Podle našich odhadů vycestovalo v letošní zimní sezóně (listopad - březen) do exotických destinací cca 145 its. Čechů, z toho přibližně polovina (65 tis.) vycestovala přes cestovní kancelář. U exotických zájezdů jsme zaznamenali zejména v měsících leden - březen zvýšení prodejů o cca 8 - 10 % než tomu bylo v loňském roce. K nárůstu došlo především u zájezdů na Kubu, do Karibiku a oblasti Indického oceánu, Dominikánské republiky a tradičního Thajska.

Co se týče méně vzdálených turistických destinací vhodných pro zimní dovolenou u moře (do 6 hodin letu z ČR), Češi nakupují zájezdy od cestovních kanceláří nejčastěji do Egypta, do Spojených arabských emirátů, na Kanárské ostrovy a nově do Maroka.

Do první poloviny ledna prakticky nebyl na českých horách sníh, což českou klientelu nalákalo na zájezdy za teplem a cestovní kanceláře zaznamenaly obrovské nárůsty prodejů právě od

poloviny ledna letošního roku. Největší sezóna exotických zájezdů probíhala od ledna do března, kdy například v únoru 2013 byly zájezdy do exotických zemí naprosto vyprodané.

Žebříček exotických pobytových destinací 2012/2013 (nad 6 hodin letu z ČR)

1. Thajsko                               33 tis.

2. Kuba                                  16 tis.

3. Dominikánská republika    13 tis.

4. Mexiko                               9 tis.

5. Srí Lanka                            7 tis.

6. Keňa                                   5 tis.

7. Mauritius                            5 tis.

 

Egypt je stále oblíbenou zimní destinací, kam Češi vyrážejí v zimě za teplem. Je tomu tak z důvodu krátkého letu a cenově dostupných zájezdů široké veřejnosti na rozdíl od daleké exotiky. V letošní zimní sezóně se projevil nárůst u takřka nového letoviska u Rudého moře Marsa Alam. České turisty začínají lákat také letoviska a hotelové rezorty v Maroku.

39995