Svět Svět Londýn – místa, která rozhodně nemůžete vynechat

Londýn – místa, která rozhodně nemůžete vynechat

9ioh8qd-oag47sjbntuwdzrcl146t6nqha3gj idqjkscyzbz1-g1wtjpvonzihrss-rbm
4fcvqyjeinhgnbw glqiy1jmxnjvobx3wlyukcx6jfcmg0a37t8fekef8
2ufj99 g6kekcmgaqjo7n-n77bjrhf7dsthwkobf9ik0qdgdoy7nks4_zlog8cwet7dk4

Londýn je plný historických památek, za kterými jezdí lidé z celého světa. Přitahuje je prohlídka míst, kde se se udály osudy anglických panovníků, básníků, dramatiků i vědců. Snad nejpopulárnější jsou příběhy Tudorovců. Kdo by neznal Jindřicha VIII., jeho šest manželek a dceru Alžbětu I.. S jejich jmény je spojeno mnoho významných londýnských staveb, mezi nejznámější patří Westminsterské opatství (Westminster Abbey) a Tower.

Tower of London

Ve slavném Toweru – pevnosti, paláci i vězení - nelze nevzpomenout na Annu Boleynovou (druhá manželka Jindřicha VIII.), která zde byly vězněna a popravena. Bývalé popraviště dnes připomíná moderní plastika se jmény popravených nešťastníků. Také Alžběta I. zde byla vězněna v době vlády její sestry Marie.

Jméno získala pevnost podle Bílé věže - White Tower, která byla postavena v roce 1078 za vlády Viléma Dobyvatele. Tower je i místo, kde jsou uloženy britské korunovační klenoty.

Atmosféru Toweru dokreslují krkavci, kteří se procházejí po trávnících. Kdyby prý, podle legendy, opustili Tower, bude to znamenat pád britské monarchie. Krkavci jsou krmeni syrovým masem, ale to jim nebrání v tom, aby si nepochutnávali na zbytcích svačin, které jim házejí školáci na dějepisných exkurzích po Toweru.

Příjemnější kapitolu ze života nešťastné Anny Boleynové si můžeme připomenout ve Westminsterském opatství, kde byla v roce 1533 korunována na anglickou královnu.

Westminsterské opatství (Westminster Abbey)

Historie stavby sahá do 10. století, kdy zde sídlilo řeholnické společenství benediktínů. Král Eduard III. Vyznavač nechal postavit velký kostel, který byl vysvěcen roku 1065. Do dnešní gotické podoby se chrám dostal ve 13. století díky Jindřichu III. a údajně se stal nejdražší církevní stavbu středověku. Opatství bylo významným klášterem až do roku 1534, kdy Jindřich VIII. nechal kláštery zrušit. Od té doby plní funkci královské katedrály. Již od 11. století je opatství místem posledního odpočinku příslušníků královského rodu. Můžeme zde shlédnou hrobku Alžběty I. a mnoha dalších králů i královen. Kromě panovníků sem byli později pohřbíváni i státníci, básníci či vědci.

Najdeme zde například hrobku Charlese Dickense, Charlese Darwina, Isaaca Newtona nebo Geoffrey Chaucera. Ale nekonaly se zde jen smuteční obřady, opatství je zároveň místem, kde se odehrávají korunovace a královské svatby. Těmi, zatím posledními, slavnými událostmi byla roce 1953 korunovace Alžběty II. a svatba Kate Middletonové s princem Williamem v roce 2011. Prostě ty nejdůležitější ceremoniály anglických dějin jsou spojeny s Westminsterským opatstvím. Opatství se stalo populárním i díky filmu Šifra mistra Leonarda, avšak natáčení v jeho interiérech nebylo povoleno, a tak tvůrci natáčeli v jiných katedrálách a přizpůsobili je tak, aby vypadaly jako Westminsterské opatství.

Interiér Westminsterského opatství je unikátní přehlídkou architektonických a sochařských slohů.

Na prohlídku je potřeba vymezit si několik hodin. Podrobnější informace naleznete na www.westminster-abbey.org.

The Royal Mews: Stáje královské rodiny

Jednou z nejvyhledávanějších atrakcí je Buckinghamský palác, který slouží jako londýnské sídlo a úřadovna královny Alžběty II. . Když je královna přítomna, nad palácem vlaje státní vlajka (Union Jack). Pokud byste chtěli nahlédnout do zákulisí života britské královské rodiny, neměli byste si nechat ujít prohlídku královských stájí - Royal Mews, které se u paláce nacházejí. Kromě ustájených královských koní jsou zde zaparkovány přepychové vozy a kočáry, které se používají při oficiálních událostech. Nejcennějším kouskem je zlatý královský kočár (The Golden State

Coach) z 18. století, kterým vyjíždějí panovníci ke korunovaci. Kočár je ozdoben 22- ti karátovým zlatem a kresbami od slavného malíře Giovanniho Battisty Ciprianiho. Je však poněkud těžkotonážní – váží 4 tuny a utáhne ho 8 koní, kteří jsou cvičeni v jezdecké škole Royal Mews, aby jim nevadil hluk a davy lidí.

St. James's Park

Vedle Buckinghamského paláce se nachází nejstarší a prý i nejkrásnější královský park v Londýně - St. James's Park. Když budeme pátrat v jeho historii, opět se setkáme se jménem Jindřicha VIII., který v roce 1532 toto území zakoupil a zřídil si zde svůj lovecký revír. Dnes se zde můžeme procházet mezi krásnými stromy, keři a květinami. Uprostřed parku je menší jezero s množstvím vodních ptáků. Útočiště zde nalezlo mnoho druhů kachen, potápky a bílé i černé labutě. Co však návštěvníky parku nejvíce přitahuje – to jsou veverky popelavé, které si vezmou oříšek klidně i z ruky.

Londýn je jedno z nejzajímavějších měst na světě, které si vás vždycky získá svojí atmosférou.