Svět Svět Celkem se nyní v Egyptě nachází okolo 1700 českých turistů, převážně v letoviscích Marsa Alam a Hurghada.

Celkem se nyní v Egyptě nachází okolo 1700 českých turistů, převážně v letoviscích Marsa Alam a Hurghada.

prima life makadi foto zdroj newtravelcz
prima life makadi foto zdroj newtravelcz

V návaznosti na nedělní incident, při němž u Taby na Sinajském poloostrově zemřeli 4 lidé, a dnešní zprávu agentury Reuters o údajné výzvě islamistické skupiny k opuštění Egypta turisty do 20. února, informujeme, že podle sdělení MZV ČR se zpráva prověřuje, zatím žádná z ambasád EU nemá informace o její pravdivosti.

Český zastupitelský úřad v Egyptě záležitost řeší s místními úřady. Dle sdělení českých cestovních kanceláří egyptští obchodní partneři věrohodnost této zprávy popírají.

V současné době platí stávající doporučení MZV ČR z 19.11.2013, ve kterém nedoporučuje individuální cestování po Sinajském poloostrově a výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do jeho severní části, a to včetně turistického letoviska Taba. V případě, že bude nutné doporučení změnit, bude MZV ČR o tom veřejnost informovat.

V celém Egyptě se nyní nachází okolo 1700 českých turistů. Většina tráví dovolenou v letoviscích Marsa Alam a Hurghada.

Do letoviska Sharm-el Sheikh na jihu Sinajského poloostrova byly zahájeny lety minulý týden, nyní se zde nachází cca 200 Čechů. Do letoviska Taba již od roku 2012 české cestovní kanceláře lety neorganizují, nicméně například polské cestovní kanceláře lety do Taby neukončily. České cestovní kanceláře se v letoviscích řídí pokyny egyptské turistické policie.

Většina českých cestovních kanceláří své zájezdy do egyptských letovisek Marsa Alam a Hurghada v průběhu podzimu loňského roku obnovila i díky doporučení MZV ČR. Podle zimních prodejů byl o Egypt poměrně velký zájem ze strany českých turistů. Egypt je velmi oblíbenou destinací i pro pobyty mimo hlavní turistickou sezónu, protože svým stálým teplým počasím poskytuje vše, co od dovolené klienti očekávají.

Podle konzultací s českými cestovními kancelářemi by pokles za rok 2013 z důvodu zhoršené politické situace mohl činit až 15 %. Pokud tedy v roce 2012 vycestovalo na dovolenou (4 a více přenocování) do Egypta 238 tis. českých turistů, pak za loňský rok by toto číslo mohlo být ve výši 202 tis.

Foto zdroj: Newtravel