Svět Svět Dominikánská republika: oáza ekoturistů

Dominikánská republika: oáza ekoturistů

4tuwnfyeflfgxmklfpphjqsljconhxmyif y4ttr m1argr5tda

Devatenáct národních parků, třítisícové hory, barevné korálové útesy a panenské pláže, z nichž má 21 Modrou vlajku – to vše láká do Dominikánské republiky milovníky přírody a cestovatele vyhledávající dobrodružství. Dominikánská republika zavedla systém ochrany přírodních ekosystémů už v roce 1962 a postupně se stala jednou z nejoblíbenějších ekoturistických destinací v regionu Karibiku.

„Dominikánská republika přijala v 60. letech systematická opatření, na základě kterých vzniklo celkem 83 chráněných oblastí, 19 národních parků, 32 přírodních památek, šest rezervací a dvě mořské chráněné zóny," říká Leila Boasier Budecker, ředitelka tuzemského zastoupení Dominikánské republiky a dodává: „Ve spolupráci vlády s privátními subjekty a organizacemi zabývajícími se ochranou životního prostředí vznikl také systém na ochranu ohrožených živočišných druhů."

Pokud máte cestovatelskou duši, v Dominikánské republice existuje spousta nádherných a stále neobjevených míst, která je možné navštívit buď individuálně, nebo organizovaně s cestovní kanceláří. Počet návštěvníků je v těchto oblastech omezen a přísně se kontroluje.

Nejvyšší a nejnižší místo Karibiku

V Dominikánské republice najdeme nejvýše i nejníže položené místo celého Karibiku. Výstup na horu Pico Duarte (3,175 m.n.m.) v národním parku Armando Bermúdez láká dobrodruhy z celého světa. Trek na vrchol, pojmenovaný po „Otci vlasti" Juanu Pablo Duarte, je možné podniknout v doprovodu průvodce a trvá dva až čtyři dny. Jezero Enriquillo je největším solným jezerem Karibiku (350 km2) a současně nejnižším karibským bodem (40 m pod úrovní moře). Šířka jezera se mění a v průměru se pohybuje mezi patnácti a dvaceti kilometry. Na jezeře se rozkládají tři ostrovy. Největší Isla Cabritos (24 km2) poskytuje útočiště plameňákům, leguánům a krokodýlům americkým.

Orlí zátoka

Daleko od civilizace na nejzápadnějším cípu ostrova se v národním parku Jaragua nachází desetikilometrová osamělá pláž Orlí zátoka (Bahía de las Águilas), jedna z nejkrásnějších v Karibiku. Na pláži nenajdeme žádné restaurace ani hotely. Specifické aridní klima, okolní laguny a divoké skály vytvářejí vhodné podmínky pro život 130 druhů ptactva, z nichž je 10 endemických. Tamější korálové útesy skýtají bohatý podmořský život.

Na pláž jezdí výletní čluny z měst Barahona, Pedernales a Cabo Rojo. V národním parku Jaragua se nacházejí také četná archeologická naleziště z předkolumbovských dob.

Velrybí vábení a vodopády na Samaná

Poloostrov Samaná skýtá nejen panenské pláže, ale i impozantní vodopád El Limón nebo národní park Los Haitises. Od prosince do března sem připlouvají na námluvy velryby hrbaté. Jedná se o působivou podívanou, při které dvacetitunoví keporkaci předvádějí akrobatické skoky před svými budoucími partnerkami. Nezapomenutelným zážitkem je také výlet na koni nebo loďkou na rajskou pláž Rincon. V provincii Bayaguana jižně od Samaná se ukrývají přírodní kaskády Monte Plata. Zdrojem vody je řeka Socoa pramenící v národním parku Los Haitises. Křišťálově průzračná laguna pod vodopády přímo vyzývá k osvěžující koupeli.

Zelený ebenovník

Turisté, kteří mají rádi přírodu a poznání, by neměli vynechat návštěvu regionu Jarabacoa/Constanza v pohoří Cordillera Central. V rezervaci Zelený ebenovník pramení řeky Camú, Jimenoa a Jatubey a rostou zde endemické rostliny. V nadmořské výšce 1000 m se můžete osvěžit v chladivé přírodní lázni Arroyazo (14 °C) nebo v Baño de Nubes, odkud se naskýtá majestátní výhled na údolí Vega Real a při dobré viditelnosti až na zátoku Samaná. V této oblasti je možné se ubytovat v dřevěných chýších na některém z rančů. Za prohlídku určitě stojí také zdejší kávové plantáže.