Styl Styl Tajemný svatovítský poklad je přístupný veřejnosti

Tajemný svatovítský poklad je přístupný veřejnosti

svatovit-pokladTajemný, unikátní, velkolepý, nádherný - všechna tato slova vystihují Svatovítský poklad, který si od 17. prosince můžete zblízka prohlédnout. Jedinečný chrámový poklad vyniká nejenom svou krásou, ale také svým stářím. Nejstarší jeho části spadají až do doby knížete Václava.

Tajemstvím opředený svatovítský poklad byl očím návštěvníků katedrály víc než dvacet let skrytý v nepřístupných komnatách pražské katedrály. Mezi nejvýznamnější exponáty patří část zbroje sv. Václava z 9. století či svatoštěpánský meč s vyřezávanou rukojetí. Součástí sbírky je i Mojžíšova hůl nebo závoj, který podle tradice patřil Panně Marii.

Od 17. prosince 2011 si v Kapli svatého Kříže na Pražském hradě prohlédnete také korunovační ostatkový kříž ozdobený vzácnými antickými a raně středověkými kamejemi. Korunovační kříž, který získal Karel IV., byl už za jeho vlády považován za nejvýznačnější předmět království. Kříž skrývá hřeb z Kristova kříže zasazený do zlata, dřevo z kříže, trn z koruny a kus houby, kterou římský voják namočil do octa a podal Ježíši. Dále uvidíte umělecké předměty z doby Rudolfa II. či doby baroka.

Písemně je evidence pokladu doložena v souvislosti s hradní bazilikou již v roce 1069. Významná je však i liturgická hodnota shromážděných ostatků a bohoslužebných předmětů, vysoká úroveň uměleckého řemesla a také kvalita a materiální hodnota drahých kamenů a ušlechtilých kovů.

Mohlo by se zdát, že to nejcennější jsou zlaté kříže, zlaté monstrance, křišťálové nádoby, nebo předměty zdobené drahými kameny. Tím nejvzácnějším jsou však relikvie světců, které tyto schránky obsahují.

Mezi nejcenější relikvie patří lebka svatého Václava, která bývá vidět každoročně při Svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi. V průběhu staletí byl poklad obohacován četnými dary a naopak utrpěl ztráty v obdobích válek a nepokojů. Do dnešních dnů se dochovalo více než čtyři sta předmětů. Expozici  si můžete prohlédnout denně od 10 do 18 hodin.

Zdroj: Czech Tourism
svatovitsky-poklad1