Evropa Evropa Romantická Paříž láká na vánoční trhy a výstavu Edvarda Muncha

Romantická Paříž láká na vánoční trhy a výstavu Edvarda Muncha

0pariz foto zdroj neckermannck

 V prosinci můžete v romantické Paříži kromě vánočních trhů a vynikajících restaurací navštívit v známé galerii Centre Pompidou výstavu norského malíře Edvarda Muncha, která prokazuje, že jeho dílo je mnohem pestřejší než jen nejznámější obraz „Výkřik“. K vidění zde budou autorovy malby, kresby i fotografie v rozsahu v jakém dosud ve Francii k vidění nebyly.

Muzeum moderního umění v Paříži Centre Georges Pompidou představuje dílo norského malíře Edvarda Muncha. Expozice čítající na 140 uměleckých objektů, krom obrazů i fotografie, grafiky a sochy, nabídne návštěvníkům z velké části díla ve Francii dosud nevystavená.

Dvanáct tematicky připravených sekcí nahlíží na Muncha jako modernistu, který hledal zdroje inspirace v technologickém pokroku. Oporou mu tak byl fotografie, kinematografie či rentgenového záření.

Práce slavného norského malíře a grafika nebyly ve Francii vystaveny v rámci samostatné expozice již více jak dvacet let. To se pro letošní rok rozhodla změnit Pinacotéque de Paris sídlící na Place de la Madeleine v rušném centru města. V rámci výstavy, která protrvá až do 8. srpna si návštěvníci budou moci prohlédnout více jak sto děl toho předního expresionisty přelomu 19. a 20. století. Mezi vystavovanými díly samozřejmě nechybí autorovy nejslavnější obrazy ani skici.

Edvard Munch se narodil v roce 1863 v Norsku. Brzká matčina smrt, otcův příklon k pietismu, špatná sociální situace rodiny, jakož i chatrné zdraví, to vše způsobilo, že již jako velmi malý začal Munch trpět nočními můrami. Jeho dílo bylo v počátcích kritikou odmítáno. V roce 1886 se například na Podzimní výstavě představil studií k obrazu Nemocné dítě, která pobouřila veřejnost nejen svým námětem, když zachycuje dítě umírající na tuberkulózu, ale především svojí skicovitostí.

V roce 1899 se Munch seznámil s Tullou Larsenovou, se kterou ho pojil hluboký vášnivý vztah. Larsenová se za něho chtěla provdat, nicméně Munch se manželství velmi obával. Jejich intenzivní vztah trvající téměř rok nakonec skončil poté, co Munch svoji přítelkyni ohrožoval střelnou zbraní a nakonec si sám zranil dva prsty.

Nejznámějším malířovým dílem je bezesporu obraz Výkřik, který se stal všeobecně známý a populární. O tom, že Edvard Munch není autorem pouze tohoto jediného slavného plátna se snaží návštěvníky přesvědčit i právě probíhající expozice.

Paříž: město umělců

Paříž leží v pánvi ohraničené Montmartre, Belleville, Chaillot a Montparnasse, které dnes patří již zcela organicky k městu. Historické centrum města tvoří ostrovy Ile de la Cité a Ile St-Louis. Na jižním levém břehu Seiny terén stoupá, zatímco severní břeh pokrývá několik kilometrů široká, kdysi bažinatá rovina. Nejvyšším bodem je pahorek Montmartre, který při svých 129 metrech nadmořské výšky přečnívá Paříž přibližně o sto metrů.

Kolem města jako centra oblasti Ilede-Francé se kupí sedm krajů, zvaných départments. S Paříží bezprostředně hraničí ty z nich, které tvoří „Malou korunu“ – Yvelines, Essonne, Val-d’oise a Seine-et-Marne – mají mnohem větší rozlohu jsou řidčeji osídleny a do určité míry zásobují Paříž nezbytnými zemědělskými produkty.

Paříž je typickým městem služeb. Již delší dobu tu nejsou žádné průmyslové podniky. Na největší areály nebylo dostatek místa, a kromě toho byly odjakživa vysoké. Zato se v Paříži nacházejí sídla mnoha firem. K tomu přistupují ještě banky, pojišťovny a obecní úřady – pro celou oblast je proto typická relativně nízká nezaměstnanost obyvatelstva. Důležitým zdrojem příjmů je pro Paříž také přibližně 20 milionů turistů ročně.

Zdroj foto: Neckermann CK