Evropa Evropa Radost ze života na pět písmen: Kolín

Radost ze života na pět písmen: Kolín

koeln christopher street day 64 ret
koeln 4711 haus 16 ret

Do Kolína, historického města nad Rýnem, proslulého svým chrámem, se můžete těšit na umění a kulturu, karneval a Kolínským. A samozřejmě na to, že se sem jednou vrátíte. Kolín je totiž spíše srdeční záležitostí, spíše něco jako pocit či přístup k životu. A vše se tu točí kolem celosvětově proslulého chrámu, dominanty a srdce tohoto města na Rýnu, nad kterým trůní jako gigantický strážce.

 Kde nejlépe poznat Kolín a jeho obyvatele

Typickou kolínskou atmosférou dýchají v prvé řadě rustikální, útulné hospůdky kolem náměstí Starý trh, Alter Markt, a Senný trh, Heumarkt, či pivovarské hostince, roztroušené po celém historickém jádru. Kolínské – národní mok Kolínských – tu teče proudem, servírky hbitě roznášejí rýnské speciality a panuje většinou tak bujará, srdečná a veselá nálada, že by si člověk mohl myslet, že město slaví karneval celý rok.

Každé Kolínské má svou typickou, naprosto nezaměnitelnou příchuť – a samozřejmě vlastní pivovarský hostinec. Číšníci, takzvaní Köbes, se zdají být vůči všeobecné rozjařenosti imunní, což není náhodou: jistá neotesanost je totiž poznávacím znamením všech opravdových Köbes. Prázdnou sklenici vám mimochodem bez vyzvání vymění za další, plnou; kdo už nechce nic pít, to dá najevo tak, že sklenici přikryje táckem. Anebo jednoduše nevypije do dna. K nejlepším pivovarským hostincům patří Päffgen, Gaffel Haus a Malzmühle – kdo je nenavštíví, v Kolíně jako by ani nebyl.

Kolínská čtvrť restaurací a hospůdek – a milé překvapení

Především o víkendech se místní, turisté, mládež i studenti scházejí také v nesčetných diskotékách, klubech, barech, restauracích a lounges, nejraději ve studentské čtvrti Kwartier Latäng, ve Fríské čtvrti, v Belgické čtvrti, na Jižním městě a – stále více také – v městské části Ehrenfeld, klasické průmyslové čtvrti. Milým překvapením bývají ceny, které jsou povětšinou opravdu mírné – na město takové velikosti. V některých lokálech platí navíc tzv. „happy hour" celý den, což cenovou hladinu tlačí dále dolů. I to je tak nějak typické pro Kolín.

Muzea světového formátu. A který břeh Rýna je ten pravý

O tom, že má Kolín co nabídnout i mimo hospůdek a pivovarských hostinců, svědčí řada významných muzeí, umělecké výstavy jako ArtCologne a další, vitální umělecká a hudební scéna – a Christopher Street Day, největší happening homosexuálů a lesbiček v celém Německu. Mezi nejznámější kolínská muzea patří vedle Muzea Ludwig zcela jistě také Římsko-germánské muzeum s exponáty z 2000leté historie Kolína, galerie Wallraff-Richartz-Museum s expozicí umění od středověku až po 19. století, umělecko-průmyslové muzeum na náměstí Wallraffplatz či národopisné Rautenstrauch-Joest-Museum. Národopisně zajímavé – i když v trochu jiném smyslu slova – je také muzeum klubu 1. FC Köln na Müngersdorfském stadionu.

A pro ty, kdo budou po intenzivním poznávání Kolína potřebovat trochu odpočinku a klidu: na pravém břehu Rýna, který Kolínští považují za „nesprávnou" stranu, se rozkládá jeden z největších kolínských parků, Rýnský park.

Vede k němu lanová dráha přes řeku, jejíž nástupní stanice leží u vchodu do zoo a Flory – botanické zahrady – a jež je zážitkem sama pro sebe. A když už se sem jednou vydáte: neměli byste si nechat ujít pravděpodobně nejhezčí výhled na historické jádro Kolína a Chrám , který skýtá návštěvnická platforma kolínského Trianglu ve výšce 100 metrů nad zemí. Pokud při pohledu na město zatoužíte po suvenýru: podobně typická jako karneval a Kolínské je pro Kolín také pravá Kolínská voda neboli originální Eau de Cologne.

foto: KölnTourismus GmbH