Evropa Evropa Na kolech romantickým Porýním

Na kolech romantickým Porýním

v serpertynyCyklovýlety romantickým Porýním jsou opravdovým zážitkem: dlouhé trasy údolím řeky Rýna, Áry a oblastí Mosely doplňuje nádherná krajina s ohromujícími kulturními památkami, hrady, zámky a vinicemi. Vinařské taverny podél cyklostezek jsou ideální možností, jak ochutnat báječné víno a zůstat přes noc.

Cestou podél Rýna

Trasa dlouhá přibližně 49 kilometrů začíná v Koblenci a vede podél řeky Rýna kolem zámku Stolzenfels, hradu Katz a Rheinfels kolem St. Goar a St. Goarhausen k městečku Bacharach, pokračuje po druhém břehu ke skále Lorelei a končí u hradu Marksburg.

Město Koblenec ležící na soutoku Rýna s řekou Moselou bylo založeno před 2000 lety Římany. Dominantou je monumentální památník s jezdeckou sochou císaře Viléma I., který je umístěn na soutoku nazvaném „Deutsches Eck“ – Německý roh. Nachází se zde druhá největší pevnost v Evropě zvaná Ehrenbreitstein, která se tyčí 118 m nad hladinou Rýna. Město je vstupem do „Horního údolí středního Rýna“ chráněného světovým dědictvím UNESCO.

Na stejném břehu řeky Rýna se rozkládá zámek Stolzenfels, který v podobě původního středověkého hradu pocházel z 12. století. V devatenáctém století byl přestavěn na neo-gotický zámek, poté jej nechal korunní princ Fridrich Vilém IV. rekonstruovat a vytvořil zde letní sídlo. Dochovaly se zde původní obranné i obytné věže, pergolové zahrady i terasy.

Za pozornost jistě stojí také původní římská osada založená v roce 50 n.l. nazvaná Boppard. Její minulost dokumentují římské hradby, které jsou nejlépe zachované v celém Německu. Městečku dominuje kostel sv. Severia, jehož dvě věže byly zbudovány z trosek římských lázní. Také jsou zde věhlasné vinice, zdejší víno je pokládáno za nejlahodnější v oblasti středního toku Rýna.

Po obou březích Rýna řeku stráží hrady Katz a Rheinfels. Obě dvě místa sloužila k výběru mýtného. Na klonku osmnáctého století byly hrady zničeny francouzskými vojsky a na přelomu dvacátého století pak pečlivě rekonstruovány. Hrad Katz nyní slouží jako rekreační místo pro německé finanční činitele, zatímco Rheinfels je otevřen veřejnosti. Jeho součástí je muzeum popisující pestrou historii obou staveb.

V podhradí Rheinfelsu a Katzu se u řeky prostírají malá rybářská městečka St. Goar a St. Goarhausen. Sousedí spolu přes řeku a jsou chrakteristické hrázděnými měšťanskými domy. St. Goar se navíc chlubí pozdně gotickým evangelickým a neo-gotickým katolickým kostelem.

Posledním bodem cyklistické pouti po jednom břehu Rýna je městečko Bacharach nazýváné encyklopedií německé kulturní historie. Bylo významné především ve středověku. Díky příznivému podnebí se v místních sklípcích stáčí výborný rýnský ryzlink i burgundské. Jediná věž zde patří evangelickému kostelu sv. Petra, který se v podobě románské baziliky tyčí na kopci nad městem. Mosty přes řeku jsou pouze v Koblenci a v Mainzu, na druhý břeh však lze přeplout přívozem i s koly poblíž města Bacharach.

V malebném údolí středního Porýní, kde se řeka vine v úzkých zákrutech kolem pohoří Hunsrück a Taunus, se tyčí skála Lorelei známá po celém světě. Proud vody je zde prudký a spolu se skalisky komplikuje vodní dopravu. Došlo zde již k mnoha nehodám. Skála Lorelei vysoká 132 m se pyšní sochou víly Lorelei, která je vytesaná na vrcholu. Víla podle mýtů sedávala na skále a její půvab a nádherný zpěv byly zkázou pro mnoho námořníků plujících kolem. Mýtus byl poprvé literárně zpracován Clemensem Bretanem v románu Godwi roku 1801. Nejznámější ztvárnění však náleží básni Heinricha Heineho z roku 1824.

Poslední zastávkou je hrad Marksburg, který je jedinou neporušenou pevností na Rýnu. Jeho mohutné cimbuří, hradby a opevnění doplněno střelnými zbraněmi dopomohlo k tomu, že nebyl nikdy dobyt. Býval využíván jako věznice a od roku 1930 je sídlem Německého spolku hradů. Památka je součástí světového dědictví UNESCO.

Oblast řeky Áry

Ára, romanticky nazývaná též „divoká dcera Rýna“, se na východním břehu Rýna zařezává do pevniny a tvoří koryto dlouhé 35 kilomentrů. Lemuje strmé skalní útesy, slunečné révové svahy a zalesněné severní kopce. Ára je zaslíbenou řekou červeného vína, pěstují se zde tradiční odrůdy Spätburgunder jedinečné chuti, kterou způsobuje místní mikroklima obohacené minerálními prameny. Víno tu začali pěstovat pravděpodobně Římané, vinice se rozkládají na 522 hektarech a řadí se k nejmenší a nejsevernější vinařské oblasti. Na jižních svazích v letních měsících víno zraje téměř ve středomořském klimatu. Nejpěstovanějšími druhy jsou pozdní burgundské a modrý portugal, ale i rané burgundské nebo ryzlink. Projížďka údolím červených hroznů, která je turisticky značená v délce 35 km, nabízí pohled na rozsáhlé vinice a výhledy do krajiny. Oblast je protkána různě dlouhými značenými cestami, které kopírují terasy vinic.

V údolí řeky leží středověké městečko Ahrweiler, které se pyšní několika tisíci let starou vinařskou tradicí. Kromě kouzelných hrázděných domů, přívětivých vináren a historických hostinců zde stojí kostel sv. Vavřince z roku 1269.  Překrásné fresky s motivy vinné révy zdobí zdi prvního gotického síňového kostela v Porýní. V 80. letech zde byla objevena také obrovská římská stavba z 5. století pojmenovaná Villa Rustica. Podle dochovaných nálezů se právě zde pod rukama Římanů zrodila německá vinařská tradice, jejíž počátek se váže k období před 1500 lety. Město bývalo centrem lázeňské oblasti, o tom svědčí například Rodderhof, místo, kde dříve řád augustiniánů spravoval majetek. V dobových prostorách jsou zde umístěny vyhlášené vinárny. Jednou z nich je například „Weinhaus St. Peter“ („Vinárna sv. Petra“) z roku 1246. Mnoho generací zde vínu upsala rodina Brogsitterů, která nabízí místní speciality i víno špičkové kvality.

Druhým zajímavým městečkem je Bad Neuenahr. V 19. století sehrálo úlohu módních lázní. Termální koupele jsou přitažlivé pro ty, kdo pečují o své zdraví a chtějí si zároveň vychutnat nerušený odpočinek. Léčivá minerální voda přiváděná do velkých nádrží bazénů a výřivek pramení v hloubce 359 m a dosahuje teploty 28 až 37 °C.

 

Podél řeky Mosely

Trasa dlouhá přibližně 100 kilometrů kopíruje řeku Moselu od hradu Eltz, kolem města Kochem, hradu Reichsburg až k Trevíru.

Počátečním bodem je jeden z nejkrásnějších a nejzachovalejších hradů Německa – Eltz. Vývoj této středověké stavby spadá do období 9. a 10. století, největšího rozmachu pak dosahuje mezi 11. a 13. stoletím. Hrad byl postaven na strategicky výhodném místě u cesty, která spojovala Moselu, jednu z nejdůležitějších obchodních cest, s vrchovinou Eifel a úrodným Maifeldem. Stavba je koncipována jako pevnost, která měla sloužit jako obytný opevněný prostor. V klenbovém sklepě je zde uložena klenotnice s mimořádnou uměleckou sbírkou více než 500 exponátů od 12. do 19. století. Rozmanitost sbírky dokládá například sousoší bohyně Diany nebo socha Jana Nepomuckého. Výjimečnými kusy jsou pak prsteny kurfiřtů. Více informací na http://burg-eltz.de

Další zastávkou v nejromantičtější části údolí Mosely je město Kochem. Rozkládá se mezi dvěma turistickými ráji – Eifelem a Hunrückem. Město obklopují staré hradby s přilehlou strážnicí z roku 1332, opevněná věž a Balduinova brána. V centru je k vidění krásná barokní radnice postavená roku 1739, malebné tržiště s Martinovou fontánou a staré štítové domy ve strmých úzkých uličkách.

Nad Kochemem se majestátně tyčí hrad Reichsburg ve výšce 100 m nad řekou Moselou. Byl postaven na začátku 11. století a držen jako císařský majetek spolu s padesáti okolními vesnicemi. Roku 1419 se hradními pány stali místní úředníci. V roce 1688 byl hrad zničen a vypálen vojsky krále Ludvíka XIV. Zůstal v troskách až do roku 1868, kdy jej získal berlínský podnikatel Louis Ravené a nechal přestavět v neogotickém slohu. Od roku 1978 je hrad ve vlastnictví města Kochem.

Malebné městečko Traben-Trarbach leží asi 40 kilometrů severovýchodně od Trevíru a 60 kilometrů jihozápadně od Koblence. V údolí řeky se na levém břehu rozkládá město Traben a na protějším pravém břehu se široce do krajiny rozprostírá město Trarbach. První zmínka o Trabenu se datuje k roku 830, Trarbach byl poprvé zmíněn v historických pramenech až roku 1142. Město nenabízí jenom fascinující secesní stavby, ale také mnoho úzkých uliček a pozůstatky historie na každém kroku. Historii města dokumentuje rozsáhlá sbírka Středomoselského muzea. Všechny zapálené cestovatele na kole jistě potěší cyklistické muzeum, v němž mimo jiné lze vidět repliku legendárního dřevěného „chodícího“ kola. Poutníci se pak mohou občerstvit v útulné hospůdce na zřícenině hradu Grevenburg, který skýtá nádherný výhled na Moselu.

Mezi nejoblíbenější místa v okolí řeky Mosely patří město Bernkastel-Kues, které je považováno za „mezinárodní město vinné révy a vína“. Jeho historie je spjata s vínem již více než 2000 let a oceňují ji tisíce navštěvníků každý rok. Ti si zde vychutnávají především degustace spojené s návštěvou vinného sklípku u místního vinaře. Od května do října se také konají panoramatické vyjížďky a procházky po vinicích. Nic se nevyrovná příjemné okružní plavbě po řece Mosele nebo prohlídce historického centra Bernkastelu.

Závěrečným a také nejvíce atraktivním bodem je město Trevír s řadou památek chráněných světovým dědictvím UNESCO. Původně bylo město pojmenované císařem Augustem „Augusta treverorum“. Později se stalo hlavní metropolí západní části římské říše a velkolepým císařským sídlem, kterému se přezdívalo „Roma secunda“, neboli druhý Řím. Město oplývá největší koncentrací římských památek v Německu. Otvírá jej Černá brána (Porta Nigra), která sloužila jako symbol římské moci a je zároveň největší dochovanou městskou bránou na světě. Významnou památkou je také Trevírská katedrála, která vznikla přestavbou chrámu ze 4. století n.l., z totožného období pocházejí i Císařské lázně. Nechybí zde ani Trevírský amfiteátr, jehož tříúrovňové hlediště pojme až 20 000 diváků. Více informací o Trevíru najdete na www.trier-info.de.

Vinařská oblast Mosely je nejsevernější klimatickou hranicí pro pěstování vinné révy. Díky oslnivé a úspěšné historii je nazývána ‚královstvím ryzlinku rýnského‘. První zmínky o ryzlinku pocházejí z roku 1435, kdy hrabě z Katzenelnbogenu zakoupil od místního vinaře šest sudů vína vyrobeného z odrůdy riesslingen. Ta se o více než sto let později, v roce 1552, objevuje v latinském herbáři Hieronyma Bocka pod názvem Riesling. Dnes se ryzlink nejčastěji popíjí brzy po sklizni. Mladý ryzlink je lehce ovocný a aromatický, chutí připomíná jablka, grapefruity, broskve, med a květ růže. Díky vyššímu obsahu kyselin je navíc velmi osvěžující.

 

Tipy:

  • Ubytování: 4 dny/ 3 noci – od 198 Euro (trasa cca 95 kilometrů podél Rýna a Mosely) zahrnuje ubytování v hostelu nebo vinařském penzionu, dopravu zavazadel, sledování pomocí GPS, detailní popisy tras, památek a zajímavostí. Více na www.romantic-germany.info; apartmány v oblasti Ahrweileru pro 2 osoby od 28 Euro/noc, pro 4 osoby od 40 Euro/noc, pro 6 osob od 45 Euro/noc, děti do 3 let zdarma, děti od 3 do 12 let – 7-15 Euro/noc. Více informací na http://www.ahrtal.de
  • Pronájem kol: oblast Rýna a Mosely: horské kolo pro dospělého na 1 den – 16 Euro, ½ den – 13 Euro, týden – 56 Euro; dětské kolo na 1 den – 8 Euro, týden – 28 Euro; dětská sedačka na 1 den – 22 Euro, týden – 80 Euro. Více na www.urlaub-in-rheinland-pfalz.de; oblast Áry: horské kolo na 1 den – 8,50 Euro, 3 dny – 20 Euro, týden – 35 Euro; dětská sedačka na 1 den – 15 Euro, 3 dny – 20 Euro, týden – 25 Euro; helma na 1 den – 1,50 Euro.
  • doprava: do Kolína nad Rýnem/ Bonnu se rychle a levně dostanete letecky např. s nízkonákladovou leteckou společností Germanwings. Z Kolína nad Rýnem/ Bonnu do Koblence nebo Ahrweileru dojedete rychle a pohodlně vlakem. Z Prahy létají Germanwings na letiště Kolín nad Rýnem/ Bonn 7 dní v týdnu. Cena letenky začíná na 39,99 euro a let trvá necelou hodinu. Více na www.germanwings.com
  • v ryn