Evropa Evropa Dolní Rakousko: Historky o cestách na kole podél řek a turistice na horách

Dolní Rakousko: Historky o cestách na kole podél řek a turistice na horách

foto 3.2551850
foto 2.2530662

Příjemné říční krajiny, pahorkaté vinice, drsná pásma hor, romantické louky plné ovoce, starobylé hrady a husté lesy – krajina Dolního Rakouska není nikde jednotvárná a stejná. Když je toho tolik co objevovat, nesmí v zavazadlech chybět cyklistická obuv ani pohorky.

1 kolo a 4.200 kilometrů

Říká se, že bez práce nejsou koláče. 4.200 kilometrů cyklistických tras, to už je nějaká dřina, bohatý a rozmanitý obraz krajiny je ale opravdu nádhernou odměnou. Především Podunajská cyklotrasa, která v letošním roce oslaví své 30. výročí, patří ne nadarmo k nejvyhledávanějším cyklistickým trasám v Evropě. Na 260 km vedoucích Dolním Rakouskem předvádí své skutečné vrcholy. Benediktinský klášter Melk je předehrou ke skutečně špičkové cyklistické túře vedoucí kolem široko daleko známých vinařských oblastí Podunají.


Tip:

21. června si najděte pěkné místo na některém z pahorků mezi Kremží a Melkem, zahleďte se směrem k Dunaji a nechte na sebe působit jedinečnou atmosféru ohněm rozzářeného Dunaje.
 
V oblasti Mostviertel, nedaleko obce Traismauer, se Dunajská trasa setkává s na jih odbočující trasou Traisental, která v délce 111 kilometrů sleduje řeku Traisen až do Mariazell, jednoho z nejvýznamnějších poutních míst střední Evropy. Jako divoké víno se trasa vine podél říčky a vede kolem vinic a řádků sklípků vinařské oblasti Traisental až k alpské krajině Ötscheru.
 


Dolní Rakousko turistické

U Ötscheru z kola sesedneme a obujeme pohorky. Proč patří okolní přírodní park Ötscher-Tormäuer k nejoblíbenějším turistickým trasám Dolního Rakouska, to je pochopitelně především dáno těžko přístupnou Severní stěnou, labyrintem jeskynního systému s ledovými a krápníkovými síněmi, Hochtalem s rozlehlými smrkovými lesy a šťavnatými pastvinami s idylou kravských zvonců.


Tip:

V oblasti Mostviertel přenocujte u některého z partnerů programu Wilde Wundercard a všechny „divoké zázraky“ kolem Ötscheru, Hochkaru, Gemeindealpe a Mariazellu pak objevujte s bezplatnou kartou „Wilde Wunder Card“.

Ať turistika, lezení nebo horská kola – Vídeňský Alpský oblouk - Wiener Alpentour od oblasti Buckelige Welt přes Wechsel, Semmering, Rax a Schneeberg až po Hohe Wand je nikoli neprávem označován za ráj pohledů. 41 kilometrů dlouhou trasu, stoupající vysoko na Semmering zdolává Semmeringská dráha, jedna z nejkrásnějších železničních tratí vůbec a součást světového kulturního dědictví UNESCO. Na trase je 16 viaduktů, 100 mostů a 15 tunelů. Krásný výhled na trasu železnice nabízí turistická trasa nazvaná příznačně Bahnstreckenweg. Na ní je přímo povinností zastávka u „Dvacetišilinkového výhledu“. Své pojmenování a slávu získal díky vyobrazení na rubové straně dřívější rakouské dvacetišilinkové bankovky.