Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Žluté lázně první půjčovnou paddelboardu v Praze

Žluté lázně první půjčovnou paddelboardu v Praze

padel1
padel1

Areál Žluté lázně v Praze-Podolí opět rozšiřuje nabídku adrenalinových sportů. Po půjčovně longboardů a indoboardu je možné si vyzkoušet také Stand Up Paddelboarding, tedy jízdu po Vltavě na speciálním prkně s pádlem. Sport, který má své kořeny na Havaji se těší stále větší oblibě i v Evropě.

Zajímavostí je určitě to, že jedním z prvních průkopníků paddelboardingu byl v šedesátých letech minulého století John Zapotocky.

K českým kořenům odkazuje dnes už jen jméno beach boye, který žil na pláži Waikiki na ostrově Oahu. Novodobá historie tohoto sportu se začala psát teprve po roce 2000, kdy se o něj začaly zajímat legendy surfingu právě z Havaje – Dave Kalama a Laird Hamilton. „Paddelboarding mě fascinuje už třetím rokem a chtěl bych ho přiblížit veřejnosti právě prostřednictvím naší půjčovny,“ komentuje příchod tohoto sportu do Žlutých lázní Petr Hozák, produkční ředitel areálu.

Stand Up paddelboarding je možné zkoušet několika způsoby. Jízdou na klidné vodě jezer, řek a rybníků – například na Vltavě ve Žlutých lázních. „Je to vynikající fitness v přírodě, při kterém zabírá devadesát procent svalů včetně těch vnitřních. Na paddelboardu se také skvěle trénuje stabilita. Je to vlastně nový způsob cestování, poznávání přírody a měst z vodní hladiny,“ říká Petr Hozák.

Na paddelboardu jezdí také sportovci na vlnách v moři. Výhodou oproti klasickému surfování je snadnější způsob ovládání, chytání vln a lepší přehled o přicházejících vlnách ve vzpřímeném postoji. Na paddelboardu se sjíždějí také divoké řeky. Je skvělým prostředkem při jízdě po moři po směru silného větru, který tvoří vlny - je totiž stabilní.

Půjčovna paddelboardu ve Žlutých lázních bude otevřená denně od 9 do 20 hodin. Za hodinu jízdy, jejíž součástí je jednoduchá instruktáž, zaplatí zájemci 150 korun. Půjčit bude možné dva typy těchto plavidel. „Paddelboard je opravdu až překvapivě stabilní, vyhovuje tak i lidem, kteří žádné prkno nikdy nevyzkoušeli. Prožít si jízdu na Vltavě s výhledem na lázně nebo Vyšehrad a oba břehy tak může opravdu každý bez obav, že se nedobrovolně vykoupe,“ uzavírá Petr Hozák.