Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Zámecký areál Ctěnice opět otevřen

Zámecký areál Ctěnice opět otevřen

ctenice1Téměř po ročním uzavření areál zámku Ctěnice znovu ožívá. Od 1. 7. 2012 bude Muzeum hlavního města Prahy, které převzalo areál do správy, začalo využívat malebné prostory zámku a celého areálu k prezentaci svých bohatých sbírkových fondů. Prostor areálu přímo vybízí k prezentaci řemesel a tradiční lidové kultury.

Zámecký areál Ctěnice, který se nachází mezi pražskými městskými částmi Vinoř, Kbely a Čakovice, bude od 1. 8. 2012 opět přístupný veřejnosti. Do správy ho rozhodnutím Zastupitelstva ze dne 7. 6. 2012 převzalo Muzeum hlavního města Prahy, které tak získává další důstojný prostor pro prezentaci svých bohatých sbírkových fondů.

„Muzeum hlavního města Prahy se ve Ctěnicích zaměří především na prezentaci řemesel a tradiční lidové kultury. Na příští rok připravujeme novou stálou expozici, která představí naši unikátní sbírku pražských cechů. Na tuto expozici budou navazovat krátkodobé výstavy, zaměřené na jednotlivá existující i neexistující řemesla, a živé venkovní akce“, představuje základní koncepci zaměření zámeckého
areálu Ctěnice ředitelka Muzea hl. m. Prahy, Zuzana Strnadová,

Muzeum bude od 1. 8. 2012 postupně uvádět areál do provozu a zpřístupňovat jednotlivé objekty. Již v letošním roce se návštěvníci mohou těšit na zajímavé a hravé výstavy, které jsou jakýmsi entrée budoucích muzejních expozic a které určitě potěší především děti a jejich rodiče. Například již první výstava „Chaloupka na vršku“ (26. 8. 2012–3. 2. 2013) prostřednictvím loutek známé výtvarnice Šárky Váchové představí lidové obyčeje i kouzlo lidového řemesla v 19. století.

Rodiny s dětmi jsou jednou z hlavních cílových skupin muzea, kterým ve Ctěnicích nabídneme možnost aktivního prožití jejich společného volného času. V tomto smyslu již byla navázána aktivní spolupráce se zástupci okolních městských částí, Vinoře a Kbel, dále sousedních Přezletic, ohledně nabídky aktivit pro mladé rodiny, které jsou v této oblasti hojně zastoupeny a které v minulosti ctěnický areál
vyhledávaly.

„Přejeme si, aby zámecký areál Ctěnice byl harmonickým živým organismem, který má co nabídnout i dalším cílovým skupinám – školám, školkám, seniorům… zkrátka všem občanům z blízkého okolí i celé Prahy, kteří budou chtít strávit volný čas aktivně a v krásném prostředí. Aktivity určené návštěvníkům Ctěnic budeme samozřejmě prezentovat i návštěvníkům Prahy – našincům i cizincům“, uvádí dále Zuzana Strnadová.

ctenice1