Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko ZA PAMÁTKAMI UNESCO NA VYSOČINĚ

ZA PAMÁTKAMI UNESCO NA VYSOČINĚ

zelenahorakostel1Mezi památky zapsané v Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO patří v Kraji Vysočina historické jádro města Telče spolu s renesančním zámkem, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou a unikátně zachovalá židovská čtvrť spolu s románsko-gotickou bazilikou sv. Prokopa v Třebíči.

Historické jádro města Telče spolu s renesančním zámkem

Na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1992. Pro město Telč, právem považované za jedno z nejkrásnějších měst v České republice, je typické trojúhelníkové náměstí lemované měšťanskými domy s renesančními štíty a arkádovými podloubími. Spolu se zámkem tvoří náměstí architektonický celek výjimečné hodnoty.

V zámeckých sálech se zachovanými dřevěnými kazetovými stropy si mohou návštěvníci prohlédnout cenný mobiliář a bohaté sbírky.

www.zamek-telc.eu

Bazilika sv. Prokopa a židovská čtvrť

Na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsány v roce 2003. Město Třebíč vzniklo ve středověku kolem benediktinského kláštera, který byl přestavěn na renesanční zámek. Z původního kláštera se dochovala románsko-gotická bazilika sv.Prokopa, která je se svým monumentálním portálem a rozlehlou trojlodní kryptou jednou z nejvzácnějších staveb svého druhu ve střední Evropě.

Působení silné židovské komunity v Třebíči připomínají unikátně zachovalé stavby židovského města se dvěma synagogami a rozlehlým židovským hřbitovem.

www.trebic.cz/unesco, www.visittrebic.eu

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsán v roce 1994. Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou je mistrovskou kompozicí se symbolikou svatojánské pěticípé hvězdy. Je unikátním dílem českého architekta J. B. Santiniho ve stylu barokní gotiky počátku 18. století.

trebicbazilika1