Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Vysoké Tatry přilákaly v létě rekordní počet turistů

Vysoké Tatry přilákaly v létě rekordní počet turistů

aquacity poprad 1

Kdy jindy poznat jihotyrolskou gastronomii, než při příležitosti oslav jídla a vína. Törggelen, největší událost podzimu v Jižním Tyrolsku, začíná již na konci září na statcích místního farmářského sdružení Roter Hahn. 26. září v 19:00 se rozžehnou kaštanové ohně tzv. Keschtnfeuer, které oficiálně zahájí slavnosti Törggelenu. Na 24 farmách budou farmáři, kromě nabídky kvalitního vína, pražených kaštanů a přípravy místních specialit, organizovat výlety a degustační programy.

Letní prázdniny ve Vysokých Tatrách letos dopadly na jedničku. Podle předběžných údajů překonalo letošní léto v návštěvnosti roky 2008 a 2013 a přilákalo 800 tisíc lidí. Třiatřicetiprocentní nárůst zaznamenala oproti minulému roku i věrnostní karta TATRY Card.

Cestovnímu ruchu na Slovensku se daří. Potvrzují to letní čísla nejvýznamnějšího turistického regionu Vysoké Tatry. Vysoké Tatry zažívají opět po neúspěšném roce 2014 svou renesanci. „Už dlouhodobě se regionu daří, což potvrdila i nedávno ukončena hlavní letní sezóna. Naše souhrnná čísla rostou. Nárůst zaznamenaly ubytovací zařízení, popradský aquapark, ale také provozovatelé lanovek, vysokohorských chat, restaurací či poskytovatelé služeb. Počasí bylo na naší straně a díky němu máme všichni úsměv na tváři," potvrdila Lenka Maťašovská, výkonná ředitelka Oblastní organizace CR Region Vysoké Tatry.

Statistiky potvrzují, že se postupně prodlužuje strávený čas v Tatrách. Větší zájem byl o pobyty na 5 a více nocí. Počet ubytovaných hostů za prázdninové měsíce by se podle dostupných statistik měl dostat nad čísla z roku 2013, který byl pro Tatry památný. Právě v tomto roce bylo včetně jednodenních návštěvníků celkově ve Vysokých Tatrách 740 tisíc lidí a podařilo se tak překonat i magický rok 2008. Podle předběžných odhadů bude celkový počet letošních návštěvníků 800 tisíc, což má po zpracování dat potvrdit Statistický úřad. Důvodem nárůstu hostů je pestřejší a kvalitnější nabídka regionu, více atrakcí a aktivit, tvorba nových produktů a množství zážitků, které návštěvníci mohou zažít i díky TATRY Card, která je jakýmsi klíčem k "třinácté komnatě" Vysokých Tater. Od 1.6 do 31.8 jich bylo vystaveno více než 13 tisíc, což představuje až 33% meziroční nárůst.

Klienti v Tatrách oceňují také zvyšující se kvalitu poskytovaných služeb. „Největší podíl našich návštěvníků tvořili Slováci. V létě představovaly něco přes padesát procent všech našich klientů. Tradičně rádi nás navštěvují klienti z Česka a také naši severní sousedé z Polska. Kromě toho jsme se na tatranských chodnících mohli setkat s hosty z Maďarska, Německa, Izraele, Velké Británie či Malajsie, Indie, Nového Zélandu, " dodala Maťašovská.

Nabídka Vysokých Tater se soustřeďuje na všechny věkové kategorie, ale v posledním období nejvýrazněji na rodiny s dětmi. Ty oceňují i pestrou nabídku akcí, které během úspěšného léta pobyty v Tatrách významně obohatily. Největší úspěch sklidily akce Medvědí dny, Svišti na Plese nebo řada akcí v rámci Tatranského kulturního léta.

Zdá se, že za pozitivními výsledky letní sezóny nestojí náhoda. Čísla by mohla vylepšit ještě podzim, který bývá v Tatrách, pokud vyjde i počasí, velmi vhodný zejména na turistiku.