Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Vypečený Advent a nový rok s císařem - pekařem a jeho dvorem v Klášterech Český Krumlov

Vypečený Advent a nový rok s císařem - pekařem a jeho dvorem v Klášterech Český Krumlov

klastery ck

Dvoudílná historická komedie o císaři Rudolfovi II., pekaři Matějovi a legendárním Golemovi Císařův pekař a Pekařův císař s Janem Werichem v hlavní dvojroli letos slaví 65. výročí svého vzniku. Kláštery Český Krumlov při této výjimečné příležitosti zvou na pozoruhodnou výstavu Císařův pekař – Pekařův císař, která je k vidění až do 31. ledna. Ve znamení císaře – pekaře se nese i letošní adventní a novoroční program v českokrumlovských klášterech.

V sobotu 17. prosince se od 12.30 do 17.30 v klášterním dvoře a velkém sále bývalého konventu klarisek otevře řemeslný workshop a vánoční tvoření s názvem Ten umí to a ten zas tohle. V pekárně si malí i velcí návštěvníci upečou obzvláště vypečené rohlíčky, u hrnčíře stvoří golema Krumlema, podkovář před jejich zraky okove koně, na vánočním tvoření si vyrobí dekorace, mýdla, trička, balicí papír a spoustu dalšího.

Komentované prohlídky Bývalý konvent minoritů a Bývalý konvent klarisekjsou připraveny na 13.30 a 15.00 hodin. Koncert českokrumlovské folkové kapely Kapka se klášterním dvorem rozezní od 14 do 15 hod. Děti a jejich rodiče se od 13 do 16 hod. mohou vydat Po stopách Golema – na zábavné a hravé putování expozicí Císařův pekař – Pekařův císař. Společně odhalí mnohá tajemství císařova dvora, proniknou do zákoutí slavného filmu, během cesty zdolají záludné překážky a nástrahy… A nakonec možná najdou i Golema!

Výstava Císařův pekař – Pekařův císař je otevřena do konce ledna každý den od 10 do 18 hod. Základem unikátní expozice, připravené ve spolupráci s Barrandov Studio a.s., je sbírka dochovaných kostýmů a originální filmové exponáty. Ve středu 28. prosince od 16 hod. je ve velkém sále bývalého konventu klarisek na programu netradiční promítání 1. dílu s doprovodným programem Den s císařovo pekařem. Nebude chybět focení v dobových kostýmech, prohlídka výstavy, soutěž a další překvapení. Stejně zábavně pojatá projekce 2. dílu – Den s pekařovo císařem – následuje v sobotu 7. ledna.

Kláštery v Českém Krumlově byly vyhlášeny Památkou roku 2015. Sdružení historických sídel, které prestižní cenu každoročně uděluje, ohodnotilo projekt rozsáhlé rekonstrukce, její provedení i to, jak areál po znovuotevření v roce 2015 ožívá. Historický soubor klášterních budov v Českém Krumlově se rozprostírá na ploše severního meandru řeky Vltavy, rozlohou zaujímá druhé místo po krumlovském zámku.

 

Kontakty: www.klasteryck.cz,Facebook Kláštery Český Krumlov