Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Vydejte se po Baťově kanálu na zámek Napajedla

Vydejte se po Baťově kanálu na zámek Napajedla

napajedla1Trasa kolem řeky Moravy a Baťova kanálu je opravdu nenáročná a bez problémů ji zvládnou i malé děti nebo in-line bruslaři. Obzvlášť, když se mohou zastavovat v příjemných osvěžovnách, kde si všichni pochutnají i na dobrém obědě.  Baťův kanál je v současnosti využíván pouze jako turistická vodní cesta. Nákladní plavba zde nefunguje.

Lidé zde tráví dovolenou, víkendové pobyty, nebo přijíždějí ve svém volném čase, aby se svezli na lodi a poznali tak další zajímavosti naší přírody z paluby lodi. Tu si mohou vypůjčit v některé z půjčoven lodí, které na této vodní cestě fungují. Velmi oblíbené jsou také pravidelné plavby na velkých výletních lodích či pobyt na hausbótu.

Malí výletníci budou šlapat o sto šest, když jim slíbíte, že se zpátky vrátí lodí, jejíž jízdní řád najdete na www.batacanal.cz

Pod stanem nebo v bungalovu

Pokud si chcete na kole trochu vyšlápnout, můžete z pohodlné dálnice uhnout na cykloturistické trasy vedoucí do Chřibů, Hostýnských vrchů nebo Bílých Karpat. My jsme zamířili podél vody do města Napajedla. Hned na břehu jsme zajeli do rekreačního areálu Pahrbek, který je zcela zrekonstruovaný a nabízí vedle moderně vybavené restaurace i bungalovy s vlastní koupelnou (dokonce i masážní vanou). Místní cyklobufet počítá s projíždějícími kolaři a samozřejmě tu najdou všechno potřebné vybavení i dovolenkáři ubytovaní ve stanech a karavanech.

Zajděte na exkurzi do hřebčína

Stojí to za to. Takto velký hřebčín jen tak neuvidíte. Byl založen v roce 1886, kdy se do rodiny majitele napajedelského panství Friedricha Stockaua přiženil Aristide Baltazzi, příslušník vlivné vídeňské rodiny s řeckými kořeny a velký dostihový nadšenec. Převzal rodinné panství a po velkorysých přestavbách zdejších stájí skotu na moderní boxové stáje založil plnokrevný hřebčín. Sídlem rodiny Baltazziovy byl napajedelský zámek s anglickým parkem.

Teprve o sto let později byly postaveny jižně od zámku stáje, dnešní plnokrevný hřebčín. Také v letech 1948 – 1989 měla Napajedla v plnokrevném chovu výsadní postavení. V roce 2005 se stal Hřebčín Napajedla opět soukromým zařízením a započalo se s postupným zkvalitňování a omlazování stáda klisen. V roce 2008 byl zakoupen plemenný hřebec Egerton, který patří k nejlepším plemeníkům v ČR. Když sem zavítáte,nejspíš uvidíte několik klisen s hříbaty. http://www.na­pajedlastud.com

Na zámku si užijete

Hlavní dominantou města je zámek postavený v letech 1764 – 1769 jako pozdně barokní šlechtické sídlo ve stylu francouzského baroka. Jedním z významných majitelů zámku byla i firma Baťa za Jana Antonína Bati. Stavba vás zaujme svou elegancí, kterou můžete obdivovat nejen zvenku, ale i v jeho komnatách, kde jsme se ubytovali. Netradiční pokoje bez televize a minibarů navozují klid a pohodu svou čistou linií. Navrhuje je současná majitelka sídla Eva Gajdošík v shabby chic stylu. Že nevíte, co to je? Jde o to, že rustikální nábytek kombinuje s moderním a uplatňuje jemné romantické ladění. Proto se nemůžete divit, když máte třeba koupelnu s moderním sprchovým koutem a zároveň kousek od postele v pokoji obrovskou vanu.Vše dokreslují zajímavé závěsy. Každý pokoj, jak jsme se přesvědčili, je opravdový originál. Cítíte se tu jako v pohádce.

Zámecké sály a zajímavé výstavy

Na zámku můžete bydlet, ale také si ho jen prohlédnout s průvodcem. Jeho dominantou je nádherný kruhový zrcadlový sál, který sloužil především pro přijímání návštěv či k tanci při slavnostních příležitostech. Dále je zde salonek holandských mistrů, barokní salonek, rozlehlá zámecká jídelna a celá řada dalších zajímavých prostor. Navíc tu můžete navštívit opravdu skvělé výstavy Afrika a Kočárky nebo Galerii obrazů, kde jsou vám k dispozici vynikající vína. Sportovně založení návštěvníci zase využívají zdejší Driving range golf a Indoor golf.

batuvkanal1