Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Vydejte se na hrad za zlatým dukátem Karla IV. (24. a 25. září)

Vydejte se na hrad za zlatým dukátem Karla IV. (24. a 25. září)

kasperk2

Šumavský hrad Kašperk zve do středověku. Víkendový program Za zlatým dukátem Karla IV., který je součástí oblíbeného cyklu Oživená historie, 24. a 25. září od 10 do 17 hodin nabídne jedinečnou příležitost vyzkoušet si dovednosti z doby středověku, dozvědět se mnoho zajímavého o životě v době Karla IV., pobavit se a ochutnat produkty nově otevřeného Kašperskohorského pivovaru.

Zároveň je možné do konce října shlédnout v Muzeu Šumavy v Kašperských Horách pozoruhodnou výstavou Karel IV. a zlaté horní Pootaví. Rozsáhlá expozice připomíná Karlovy aktivity ve střední Šumavě a Pošumaví, od podpory místního zlatorudného hornictví přes zřízení nových obchodních cest do Pasova a Bavorska až po založení královského strážního hradu, který nesl vladařovo jméno.

Víkendový program na Kašperku 24. a 25. 9.:

Děti i dospělí si po zhlédnutí praktických ukázek mohou prověřit svou zručnost při rýžování zlata, střelbě z luku na terč a psaní středověkých listin. Odměnou všem, kteří zvládnou vyrýžovat jednu či dvě zlatinky na rýžovnické pánvi a zdolají i další úkoly, bude replika zlatého dukátu Karla IV., kdysi snad raženého ze zlata vytěženého právě v Kašperských Horách. Dukát zároveň poslouží jako platidlo za jedno pivo nebo nealkoholický nápoj v nově otevřeném Kašperskohorském pivovaru na náměstí v Kašperských Horách. Návštěvníci se také dozvědí mnohé o středověkém bylinkářství, o přežití v přírodě bez použití moderních technologií, zkusí postavit střechu hradní věže nebo hrad z dřevěné stavebnice, otestují chůzi na chůdách a další zábavné, zdarma přístupné aktivity na hradním nádvoří.

Po oba víkendové dny, vždy v 12:00 a 14:00 na scénu v podsklepeném prostoru purkrabství vstoupí členové spolku Pachmajr, aby ctěnému publiku předvedli Hru veselé Magdalény, českou hru z doby Karla IV. Připraveny jsou komentované prohlídky hradu Život na hradě a Stavba hradu, během nichž průvodce atraktivní formou seznámí návštěvníky se životem na hradě, zajímavostmi středověkého stavitelství, chybět nebudou audiovizuální projekce ani výstup na věž. Na interaktivní dětské prohlídky Staň se rytířem nebo princeznou! v sobotu a v neděli od 10:15 je nutná předchozí rezervace na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript nebo na tel.: 376 582 324. Hrad Kašperk bude výjimečně otevřen i v pondělí 26. září, v tento den prohlídky začínají v 10:30, 12:00, 13:30 a 15:00.

„Kašperk je se svou nadmořskou výškou 886 m nejvýše položeným královským hradem v Čechách. Vystoupá–li turista až na vrchol jedné z věží, ocitne se ve výšce 914 m. n. m. a zvláště na podzim uvidí úchvatné pohledy na zbarvující se Šumavu. Navíc je vyzkoušeno, že tak vysoko a do takovéhoto prostředí často nevystoupají problémy současného světa v plné síle. I proto máme již několik let slogan: Z Kašperku vidíte vše s nadhledem," zve k návštěvě Zdeněk Svoboda, kastelán hradu Kašperk.