Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Ve Vysokých Tatrách otevřeli nejtěžší sjezdovku z Lomnického sedla

Ve Vysokých Tatrách otevřeli nejtěžší sjezdovku z Lomnického sedla

ci5ktftvhhjtz0inra6iwkxhhpdk4njrpydnwvlnwcwyjd9w f8jklyl-c csqs7 z0qr-k

Nejstrmější a nejtěžší sjezdovka ve Vysokých Tatrách - Lomnické sedlo je od úterý 16. února oficiálně v provozu. Plánujete-li výlet do Tater a jste zkušení lyžaři, nenechte si rozhodně tuto atraktivní sjezdovku ve výšce 2 190 metrů nad mořem ujít. Na svahu dlouhém 1 240 metrů je v současnosti metr a půl přírodního sněhu a lyžařské podmínky jsou velmi dobré.

Zprovozněním Lomnického sedla se zkompletoval počet otevřených sjezdovek v lyžařském středisku Tatranská Lomnica. V současnosti je tu k dispozici 12 kilometrů denně upravovaných lyžařských tratí. 1 240 metrů dlouhé Lomnické sedlo je v Tatrách jednou z nejvyhledávanějších destinací. Nabízí možnost náročného sjezdového lyžování i kvalitního freeridu v jeho jihozápadní části v tzv. Francouzské muldě. 5,5 kilometru dlouhá lyžařská trať z Lomnického sedla přes Skalnaté pleso do Tatranské Lomnice nabízí jedinečnou scenérii a nádherný výhled na podtatranskou oblast.

Svah nejstrmější sjezdovky, jež je vyznačená značkovacími tyčemi, se upravuje pravidelnými pásovými vozidly a terén je sondovaný a monitorovaný Horskou záchrannou službou. Ta určuje, zda je možné v Lomnickém sedle lyžovat či je nutné ji uzavřít kvůli zvýšenému riziku lavin.

Přestože volné terény ve Francouzské muldě využívají zejména skialpinisti, společnost Tatry mountain resort, a. s. (TMR) upozorňuje všechny lyžaře, aby nevstupovali do terénu sjezdovek ve Vysokých i Nízkých Tatrách po provozních hodinách, tzn. po 16. hodině s platností zákazu vstupu do 8:30 hod. ráno. Při úpravě sjezdovek se v nejstrmějších úsecích ratraky táhnou a navíjejí nebo ukotvují ocelovým lanem.

Několika tunové stroje jsou takto zavěšené, aby svou váhou neničily podložku, kterou je sjezdovka vystlaná. Právě napnuté ocelové lano lyžaři nebo skialpinisti běžně ve tmě nevidí. Při nočním sjezdu tak hrozí nebezpečná srážka. Vedle klasických úrazů na svahu se tak množí případy ignorování Bílého kodexu a případy střetů nepřizpůsobivých lyžařů s rolbou, resp. s jejím ukotveným ocelovým lanem. Důsledky takových kolizí jsou častokrát fatální a končí nepříjemnými poraněními dolních končetin nebo mnohem tragičtěji.

Během loňské sezóny evidovaly Nízké Tatry tři nešťastné kolize lyžaře s ukotveným ocelovým lanem. „Pro zvýšený zájem o tzv. fitness skialpinismus nabízíme návštěvníkům Jasné každý pátek organizovaný noční skialp s průvodcem po jedné vytyčené trati. Všem amatérským skialpinistům doporučujeme, aby dodržovali základní bezpečnostní pravidla a pokud již vystupují na sjezdovce, tak aby využívali pravý kraj a rozhodně ji netraverzovali ze strany na stranu. Dále upozorňujeme skialpinisty, aby šli v případě více osob v řadě za sebou a nikoli vedle sebe a v nepřehledných místech se pohybovali s co největší opatrností," upozornil Dušan Slavkovský, ředitel lyžařských středisek ve Vysokých Tatrách.