Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko V Tatrách je otevřeno 23 sjezdovek a 19 kilometrů tratí

V Tatrách je otevřeno 23 sjezdovek a 19 kilometrů tratí

asa

V tatranských lyžařských střediscích panuje pravá zimní nálada. Po vydatném sněžení připadlo ve Vysokých Tatrách až 30 cm přírodního sněhu. Na horách vládne slunečné počasí, pro lyžaře je otevřeno 23 sjezdovek na 19 kilometrech tratí. Na Skalnatém plese dokonce vyrostli čtyři mega sněhuláci, kteří jsou opět i tuto zimu milou atrakcí nejen pro malé návštěvníky. Vyfotit se s nimi a odnést si vzpomínku zpod Lomnického štítu mohou všichni výletníci, kteří zavítají k výstupní stanici 15 místní kabinkové lanovky na Skalnatém plese.

Sníh na mega sněhuláky se navážel už před Vánocemi, ale až v těchto dnech se ho podařilo vymodelovat do požadovaného tvaru. Rodinku čtyř sněhuláků - mámu, tátu a dvě děti - stavělo celkem šest stavitelů. Autorem myšlenky je Adam Bakoš, umělecký sochař z Tatranského ledového dómu na Hrebienku. Průměr sněhuláka dosáhl 5,5 metru.

Na sedm metrů vysoké sněhuláky, vedle kterých se malý lyžař cítí jako trpaslík se použilo 175 m3 technického sněhu. Sníh použitý k jejich výrobě váží zhruba tolik jako 33 osobních automobilů. Rodinka obrů - lyžařů je v očekávání a do konce zimní sezóny se rozroste o dalšího sněžného potomka.

Tatry se konečně dočkaly přírodního sněhu. Zájmu lyžařů se těší lyžařská střediska na Štrbském Plese a v Tatranské Lomnici, kde je momentálně od 65 - 70 cm sněhu a podmínky pro lyžování jsou velmi dobré. Ve Starém Smokovci se lyžuje na 40 cm sněhu a k dispozici jsou dvě sjezdovky.

„Věříme, že další sněhová nadílka nám pomůže otevřít nejdelší sáňkařskou dráhu z Hrebienka do Starého Smokovce. Na svou letošní premiéru se postupně připravuje i nejstrmější sjezdovka z Lomnického sedla, kde přírodní sníh pomalu přibývá. K otevření nejtěžší sjezdovky je třeba alespoň 1,5 metru přírodního sněhu, " uvedl Juraj Chovaňák, marketingový ředitel z Tatry mountain resorts, a. s.

Koncem minulého roku odstartoval v lyžařských střediscích denní aprés-ski program. Jeho součástí je již několik let exkluzivní večeře při svíčkách pod názvem Tatranská večeře zážitků. Na degustaci pětichodového menu do výšky 1 170 metrů nad mořem se hosté dopravují netradičně - taxíkem po sjezdovce. Speciálně upravené ratraky jezdí s návštěvníky na stanici Start každou středu, pátek a sobotu.

Eufóriu z první jízdy ještě před oficiálním spuštěním lanovek tzv. Fresh Track mohou užívat ve čtvrtek a v neděli milovníci čerstvého manšestru a doslova nedotčené sjezdovky. Fresh track začíná již v 7 hodin ráno. Zážitek z panenské sjezdovky ukončí snídaně na Skalnatém plese. Už 29. ledna se na Hrebienku uskuteční třídenní mistrovství ve stavění ledových soch Tatry Ice Master s bohatým doprovodným programem.