Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Trutnovem na elektrokole

Trutnovem na elektrokole

trutnovsko - cykloturistikaTrutnov a jeho okolí nabízí výborné trasy nejen pro cyklistiku, a to jak silniční, tak horskou, ale také pro tzv. elektrokola. Právě v horkých letních dnech je optimální užít si pohodovou, nenáročnou vyjížďku na elektrokole v krásném prostředí.

Zatímco kolo sportovní je nástrojem pro podávání maximálního výkonu, elektrokolo je uzpůsobeno pro pohodlí a bezpečí. Jízda na elektrokole je pohodlná, rychlá a zábavná. Umožňuje efektivní pohyb s přiměřenou fyzickou zátěží i v kopcovitých terénech.

Trasa, kterou jsme pro vás vybrali, vás provede Trutnovem „křížem krážem". Směřuje z Krakonošova náměstí okolo pietního místa po bývalé židovské synagoze přes městský park ke Koncertní síni Bohuslava Martinů a dále po naučné stezce Den bitvy u Trutnova 27. 6. 1866 (Naučná stezka Via Belli), která vás zavede k pomníku generála Gablenze, na Janskou kapli a k dalším památkám kruté válečné epizody.

Trutnov si každoročně připomíná vojenské události z roku 1866. Probíhá tradiční program s natíráním pamětní desky a mnohé další. Pokud bude váš výlet načasován na nejbližší sobotu před datem výročí bitvy u Trutnova (27. června), můžete se o událostech prusko-rakouské války v česko-polském pohraničí dozvědět více. Případná systematická cesta po stopách války 1866 vás samozřejmě zavede i do vzdálenějších oblastí.

Z lesoparku však nyní pokračujte po hlavní silnici Na Struze dolů k Úpě. Zajímavá je prvorepubliková rohová budova místního kina, kterou obyčejní smrtelníci nedokáží docenit, avšak architekti na ni nedají dopustit. Mezi kinem a budovou městského úřadu (Moby Dick) stojí za to pěší procházka Dračí uličkou.

Po nábřeží dále po proudu řeky budete míjet celý sportovní komplex (plavecký bazén, zimní stadion, fotbalový a atletický stadion, bikepark, tenisové kurty a koupaliště). V místech dnešního bikeparku bylo kdysi doskočiště a dojezd ze skokanského můstku, který se tyčil ve stráni nad tímto místem. Cyklostezka (č. 22) vás zavede na druhou stranu řeky, pokračujte za hotelem Patria přes tamní parkoviště a napříč křižovatkou.

Dále se vydejte po silnici do Voletin a po asi 1,5km odbočte vlevo a dojedete do oblasti Nové Dvory, kde se nachází i zmiňovaná restaurace Na Dvoračce. Pokračujte v západním směru (tak, jak jste přijeli), až sjedete k řece. Za mostem v Dolním Starém Městě odbočte vlevo.

Právě jste najeli na tzv. trutnovskou promenádu, která je také v této zprávě zmiňována (cyklostezka č. 22). Okolo cvičiště psů dojedete k autobusovému nádraží. Přes něj se snadno dostanete k novému multikulturnímu stánku UFFO a odsud přes starý kamenný most k vlakovému nádraží. Po mostě se vraťte zpět, ale před střediskem UFFO odbočte po ulici doleva. Na pravé straně pak narazíte na Kafírnu, tak neváhejte a „skočte si“ na čerstvě upraženou, namletou kávu. Vybrat si můžete z mnoha druhů i směsí. Určitě půjde o stylové ukončení elektro-cyklo vyjížďky.

Nemusíte být trénovaní sportovci, abyste mohli jezdit na kole, s elektrokolem navíc můžete zdolávat i kopcovité terény.

Co je elektrokolo?

Elektrokolo je jízdní kolo doplněné o motor, baterii a ovládání, které vypomáhají při jízdě. Funkce motoru je aktivována rotačním pohybem pedálů (šlapáním) nebo sepnutím ovládacího tlačítka nebo akcelerátoru (přímý pohon motoru z klidového stavu). Funkce přídavného pohonu lze kdykoliv vyřadit vypínačem. Poté se elektrokolo chová stejně jako klasické jízdní kolo. Při dosažení rychlosti 25km/h se elektromotor automaticky odpojí.

Co byste měli o elektrokole vědět?

Na elektrokolo nepotřebujete žádné řidičské oprávnění, ani jej nemusíte nikde registrovat nebo přihlašovat (do výkonu motoru 250kW).

Dojezd je velice specifická záležitost a záleží na mnoha faktorech: hmotnost jezdce a nákladu, povětrnostní podmínky, profil a náročnost terénu, seřízení kola, styl jízdy a zvolená úroveň výkonu motoru.

Rozhodně 50 a více kilometrů je však NEREÁLNÉ (pokud nemluvíme o kole za 50 tis. Kč)!

Životnost Baterie Li-Pol (nebo novější LiFePo4)je udávána 12 měsíců a podle kapacity se ze sítě dobíjí 2-5 hod. Tyto baterie (zase podle kapacity) váží mezi 3 a 4,5kg.

Elektrokolo je vhodné i do deště, ale POZOR, není vodotěsné.

Co když se baterie při jízdě vybije? Jestli chcete dojet do cíle, musíte šlapat jako na běžném jízdním kole.

Kde se na cyklovýletě občerstvit?

Na  Dvoračce: Výletní restaurace leží na křižovatce mnoha turistických cest, ať už z centra, Horního Starého Města, Poříčí, Voletin, Výsluní nebo i z Rýchorských hor. V jídelním lístku najdete mnoho specialit i recepty tradiční české kuchyně.  Restaurace disponuje krbem, terasou a také party stanem a hřištěm pro děti. www.dvoracka.cz

Restaurant City: Bezbariérová restaurace lokalizovaná v těsné blízkosti trutnovského Krakonošova náměstí. Má zahrádku, kde  se nachází jak gril, tak i  zázemí pro děti v podobě  pískoviště, prolézačky apod. http://restauracecity-trutnov.webnode.cz/

trutnov-namesti 1