Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Tip na výstavu_V Praze se objeví zámek Lednice nebo hrad Karlštejn

Tip na výstavu_V Praze se objeví zámek Lednice nebo hrad Karlštejn

sp zln - zmek lednice

Šest modelů národních kulturních památek ze soutěže Stavby z vlnité lepenky bude vystaveno na 5. ročníku mezioborových veletrhů PAMÁTKY – MUZEA – ŘEMESLA 2016, které se konají od 4. do 5. listopadu na holešovickém Výstavišti v Praze. Na výstavě se představí modely z vlnité lepenky zámku Lednice, hradu Bouzov, hradu Karlštejn, zámku Hradec nad Moravicí, zámku Hluboká nad Vltavou a zámku Telč.

Soutěž Stavby z vlnité lepenky je určená pro studenty středních škol se zaměřením na stavebnictví. Letošního 10. ročníku soutěže se zúčastnil rekordní počet 29 škol. Soutěžící stavěli národní kulturní památky a k výrobě modelu využili výhradně vlnitou lepenku. Cílem soutěže je upozornit na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů. Soutěž dlouhodobě pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek.

Návštěvníci uvidí v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti v Holešovicích zámek Lednice od Střední průmyslové školy Zlín, hrad Bouzov od Střední průmyslové školy stavební Lipník nad Bečvou, hrad Karlštejn od Střední průmyslové školy stavební Valašské Meziříčí, zámek Hradec nad Moravicí od SOU stavební Opava, zámek Hluboká nad Vltavou od SPŠ strojní a stavební Tábor a zámek Telč od SŠP Brno.

„Byla to pro nás velká výzva. Na stavbě zámku Lednice jsme pracovali několik měsíců. Model jsme kreslili ve speciálním programu a pak jsme jednotlivé díly vyřezávali laserem," popisuje náročnou práci na modelu z vlnité lepenky jeden z vítězů soutěže Kamil Habanec ze Střední průmyslové školy Zlín. Spolu s ním si cenu v hodnotě 25 000 Kč za 1. místo odnesly také Monika Hanáčková a Veronika Hrabalová.

Jubilejní 5. ročník mezioborových veletrhů PAMÁTKY – MUZEA – ŘEMESLA 2016aneb Dejme minulosti budoucnost představí různé oblasti, jako jsou památková péče, záchrana a konverze historického dědictví, sféra projektování a stavitelství, restaurátorství a umělecká řemesla, muzejnictví, nové materiály a technologie. V programu veletrhu jsou také také zajímavé projekty, interaktivní ukázky, workshopy a odborné přednášky.

Expozice nabídnou i možnosti cestování po památkových objektech a výstavynavazující na konference a semináře s tématy „Památky v době Lucemburské",„Industriální stopy", „Vila Tugendhat", „Unikátní hodinky PRIM Karel IV. – odkazvelkého panovníka", „Cechy a tradiční řemesla", „Studentské architektonickénávrhy na obnovu památek", „Církevní památky" a mnoho dalšího.

V Praze se představí více jak 120 vystavovatelů. Skoro na všech stáncích budou k dispozicii praktické ukázky a poradenství. Organizátorem a pořadatelem veletrhu je INCHEBA EXPO PRAHA. Otevírací doba pro veřejnost je v pátek 4. listopadu i v sobotu 5. listopadu od 10 do 18 hodin.