Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Tip na výlet: vyrazte do Telče

Tip na výlet: vyrazte do Telče

namesti-1

Trojúhelník památek UNESCO na Vysočině: V České republice je v současnosti dvanáct památek zapsaných na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO tři z nich leží na Vysočině. Tvoří pomyslný trojúhelník, vzdálenost mezi nimi je přibližně 40 km a tak je lze pohodlně všechny navštívit během jediného víkendu. A nejen to – do dvou hodin cesty autem je dosažitelných i ostatních devět.

Telč - Město Telč leží na půli cesty mezi Prahou a Vídní. Podle pověsti je jeho založení spojeno s vítězstvím moravského knížete Otty II. nad českým knížetem Břetislavem v roce 1099. Právě vítěz se zasadil o založení kaple, později kostela a osady, dnešního Starého Města.

Největšího rozmachu doznalo město za panování Zachariáše z Hradce v 2. polovině 16. století. Počátkem 19. století už hrála Telč významnou roli v celém jihozápadním regionu Moravy, která ještě vzrostla s příchodem železnice v roce 1898. Zdejší kulturní i hospodářský život dostal nový náboj, město ožilo, rostlo a získávalo na významu.

Historické centrum

Na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1992. Historické jádro města, uzavřené rybníky a branami, si udrželo po celá staletí svou osobitou tvář z časů Zachariáše z Hradce. Předně je to původní královská vodní tvrz z 13. století, založená na křižovatce obchodních cest, která získala, spolu s historickým jádrem města, svou dnešní podobu díky přestavbě v 16. století.

Rozsáhlý renesanční zámecký komplex pochází z dílny architekta B. Maggiho z Arogna. Uvnitř zámku jistě každého zaujmou honosné interiéry s jedinečnou výzdobou, dobovým zařízením a cennými sbírkami. Zámek nabízí návštěvníkům dva prohlídkové okruhy.


První okruh vede původní gotickou částí zámku a renesančními sály se zachovanými dřevěnými kazetovými stropy a cenným mobiliářem. Druhý prohlídkový okruh ukazuje obytné místnostmi, které sloužily posledním majitelům zámku Podstatských z Lichtenštejna. Jejich zařízení podává významné svědectví o podobě šlechtických interiérů především z konce 19. století a začátku 20 století.

K zámku ještě přiléhá zajímavě dispozičně řešená zahrada s parkem. V bývalém purkrabství je dnes muzeum s etnografickými sbírkami a expozicí o historii města. Kromě zámku patří mezi nejvýznačnější telčské památky také trojúhelníkové náměstí lemované měšťanskými domy v renesančním a barokním stylu. Podloubí a průčelí těchto domů byla v drtivé většině stavěna podle jednotného plánu. Typický vzhled doplňují městské brány, barokní kašny a sochy.

Zajímavost

Nejstarší stavební památkou ve městě je 49 m vysoká, pozdně románská Svatodušní věž z 13. století. K ní patří i malý empírový kostel, přestavěný koncem 15. století v gotickém slohu. Na konci hráze, při rozcestí ulic Hradecké a 9. května stojí žulová Boží muka z roku 1480, jedna z nejstarších na Vysočině. www.zamek-telc.eu

Co jiného navštívit v Telči.…


Muzeum Vysočiny Jihlava, pobočka Telč

Expozice muzea dokumentuje vývoj města od raného středověku až do současnosti. K vidění jsou řemeslné předměty, dobový nábytek, porcelán, svatební praporce a mnoho dalších exponátů. Zvláštností muzea je africká sbírka manželů Foitových, model města z roku 1895 vyrobený ze dřeva a papíru a unikátní betlém.

www.muzeum.ji.cz

Městská galerie hasičský dům

Hasičský dům je nejmladší budovou na telčském náměstí. Na místě dnešní galerie stávala goticky sklenutá brána s renesančním štítem ze 17. století, kterou se vcházelo do masných krámů. Po požáru v roce 1871 zde byla postavena hasičská zbrojnice pro nově založený sbor dobrovolných hasičů. Dnes jsou v galerii pořádány příležitostné výstavy.

Telčský dům

V přízemí a ve sklepení cenného historického domu na náměstí jsou prezentovány legendy a historické pověsti z Telče a okolí.

www.telcsky-dum.cz

Vyhlídková věž kostela sv. Jakuba

Původně středověký kostel byl do dnešní podoby upraven v 15. století. Na konci křížové chodby z roku 1737 jsou desky věnované obětem obou světových válek. V jeho 60 metrů vysoké věži jsou umístěny dva vzácné zvony, Jakub a Marie. Z ochozu, na který vede 40 kamenných a 105 dřevěných schodů, je krásná vyhlídka na město a široké okolí.

Vyhlídková věž kostela sv. Ducha

Pozdně románská hranolovitá věž je nejstarší dochovanou stavební památkou města. Je vysoká 49 metrů a je vystavěna z poměrně velkých, pečlivě opracovaných kvádrů. Ve věži je stálá expozice obrazů Jana Křena (1923 – 1998), který žil v nedaleké Mysliboři a archeologická expozice nálezů objevených při její rekonstrukci. Nabízí se z ní zajímavý pohled na historické jádro města.

Rozhledna Oslednice

Na vršku Oslednice na okraji Telče stávala kdysi rozhledna. Byla dřevěná a měřila 16 metrů. Hlavním iniciátorem její výstavby v roce 1898 byl profesor telčské reálky Alois Kulhánek. V roce 1999 byla na stejném místě postavena základnová stanice pro přenos signálu mobilních telefonů, která je řešena jako veřejně přístupná rozhledna. Součástí ocelové konstrukce 34 m vysoké rozhledny stojící ve výšce 557 m. n m. je točité schodiště se 175 schody a s vyhlídkovým ochozem ve výšce 31,2 m.

Rozhledna byla otevřena 25. března 2000 a její provoz zajišťuje KČT v Telči. Z náměstí Zachariáše z Hradce lze jít po žluté turistické značce ulicemi Na Parkaně, Masarykovou, Slavíčkovou, pod železniční viadukt a dále lesem k rozhledně.

www.telc.eu