Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Tatranský ledový dóm na Hrebienku už počtvrté

Tatranský ledový dóm na Hrebienku už počtvrté

 marek hajkovsky foto ladovy dom hrebienok 2016  11 resize

Největší atrakci zimní sezóny ve Vysokých Tatrách, Tatranský ledový dóm, 25. listopadu oficiálně zpřístupnili Slováci široké veřejnosti, a pomyslně tak otevřeli zimní turistickou sezónu. Speciální chlazení pod kupolí na Hrebienku ukrývá 90 tun ledu v 720 ledových blocích, které byly pod rukama 15 sochařů a jejich pomocníků během 3 týdnů přeměněny na velkolepé dílo s tématem spišské gotiky.

Tatranský ledový dóm patří nepochybně k TOP atrakcím zimní sezóny ve Vysokých Tatrách a od pátku 25. listopadu je počtvrté zpřístupněn široké veřejnosti. „Tatranský dóm je oproti loňskému roku opět větší, přičemž na jeho stavbu bylo použito až 90 tun ledu, což je o 20 tun více než loni. Led byl postupně ve čtyřech kamionech dovážen na Hrebienok od začátku listopadu, přičemž poslední dodávka ledu dorazila na Hrebienok na Martina 11. listopadu.

Hlavním stavitelem tohoto výjimečného a dech beroucího díla s tématem spišské gotiky je sochař Adam Bakoš, který se této pozice zhostil již podruhé, protože si roli hlavního stavitele tatranského unikátu vyzkoušel už loni," uvedla výkonná ředitelka Oblastní organizace cestovního ruchu Region Vysoké Tatry Andrea Žigová.

Během tvorby ledové krásy pracovali sochaři 10-12 hodin denně při teplotě kolem -7ºC ve speciální kopuli, která chrání mrazivé dílo před vrtochy počasí a díky klimatizaci tak udržuje teplotu stabilně pod nulou. Za téměř 3 týdny vytvořili unikátní gotický chrám, jehož součástí je oltář se sochou Panny Marie se žehnajícím Ježíškem či socha Mistra Pavla z Levoče, která se nachází v klenbách napravo od oltáře. Nechybí ani další zajímavé sochy s tématem spišské gotiky jako socha sv. Jakuba, sv. Barbory, sv. Máří Magdalény či sv. Antona Poustevníka.

Originální mistrovské ledové dílo je doplněno uměleckými výplněmi gotických oken technikou lehání skla, jejichž autorem je Achilleas Sdoukos. Achilleas je sklář a designér se Slovensko-řeckým původem, jehož umělecký život se orientuje na tvůrčí hledání v magickém materiálu, kterým je sklo. Rád kombinuje sklo s drahými kovy, ale také se dřevem, kamenem či jinými materiály. Nekonečným zdrojem je pro něj příroda, antická mytologie a samozřejmě svět kolem. „Projekt Tatranského ledového dómu mě velmi zaujal. Bylo pro mě velmi inspirativní tvořit takové monumentální dílo ze skla. Zároveň to byla pro mě velká čest spolupodílet se na této krásné myšlence, která je zhmotněná v unikátní ledové architektuře. Mým úkolem bylo dostat do jednoho díla sakrální motiv, což symbolizuje Bohorodička v centrálním okně, spolu s

motivy našich Tater, kterými jsou Kriváň a plesnivec v bočních oknech, a vytvořit tak něco výjimečného. Snažil jsem se ve skle zachytit význam tohoto majestátního oltáře jako symbolu tohoto místa," popisuje Achilleas Sdoukos svůj tvůrčí přínos k tatranského dómu.

Nevšední prostor s unikátní atmosférou je jako stvořený pro konání svateb či zásnub, přičemž během loňské zimy se zde uskutečnilo až 5 svateb a jedny oficiální zásnuby (o počtu těch neoficiálních si nedovolí organizátor ani jen spekulovat). V loňské sezoně Tatranský dóm navštívil rekordní počet návštěvníků, a to až 218 tisíc a byl otevřen neuvěřitelných 137 dní. Všichni doufají, že letos opět počet návštěvníků poroste a unikátní ledové dílo přiláká do Vysokých Tater ještě více hostů, kteří si přijdou na Hrebienok vychutnat pohled na mrazivou tatranskou krásu.

„Tatranský ledový dóm je otevřen od pátku 25. listopadu vždy denně od 9.00 do 16.30 hodin, přičemž během hlavní zimní sezóny a vánočních svátků budou otevírací hodiny prodlouženy. Vstup do unikátní ledové baziliky je pro návštěvníky bezplatný. Kromě toho po celou hlavní zimní sezóny chystáme pro návštěvníky pravidelně každou neděli v 15:30 v Tatranském ledovém dómu koncerty a hudební vystoupení, " doplnila Andrea Žigová.