Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Soutěž o nejlepší valašský frgál

Soutěž o nejlepší valašský frgál

sout frgl1Pekařky a pekaři mohou letos již podvanácté poměřit svůj um v Soutěži o nejlepší valašský frgál. Ta patří každoročně k vrcholům Karlovského gastrofestivalu, který se letos koná od 4. do 6. října ve valašských Velkých Karlovicích. Samotná soutěž se uskuteční v neděli 6. října od 12 hodin u Spa hotelu Lanterna.

„Může se jí zúčastnit každý, kdo k nám přinese svůj frgál nejpozději hodinu před začátkem. Vzorky nejdřív posoudí porota, v jejímž čele usedne předseda s příznačným příjmením - Ladislav Frgal. Poté mohou ochutnávat i návštěvníci. Ti navíc letos nově svými hlasy rozhodnou o vítězi kategorie kuriózních frgálů,“ uvedla vedoucí hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. Během soutěže zahraje kapela Dareband a zazpívá pěvecký sbor Karlovjanky. Autoři nejlepších frgálů obdrží kuchyňský robot ETA, multifunkční troubu Whirlpool a další ceny od partnerů a hotelu Lanterna.

Kategorie neobvyklých frgálů a kuriozit, v níž letos o vítězi rozhodne veřejnost, je součástí soutěže teprve od loňska. „Každý rok nám pekařky vozí pro zpestření i různé zvláštní frgály - neobvyklých tvarů a velikostí, netradičně zdobené více druhy náplně, pomalované či popsané povidly… Tyto frgály nemohou být standardně hodnoceny, protože nesplňují soutěžní parametry, ale abychom jejich autorkám vyjádřili uznání, vymysleli jsme pro ně novou kategorii,“ dodala Zuzana Vašutová.

Frgál, který patří k symbolům valašské kuchyně, se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám. „Pravý“ valašský frgál má v průměru 30 cm, váží 600 gramů a má jednodruhovou náplň. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky, které se před pečením namočily, rozemlely, uvařily a dochutily.

Dodržení správných parametrů je jedním z hlavních kritérií hodnocení poroty. Posuzuje se i vzhled a tvar koláče, chuť a vůně, poměr náplně k těstu a originalita. Tradičně se v soutěži objevují koláče s povidly, hruškami, tvarohem a mákem, ale výjimkou nejsou ani méně obvyklé - meruňkové, ořechové, borůvkové, rynglové nebo třeba dýňové. Loni zvítězil hruškový frgál Zdenky Úlehlové z Halenkova. Vítězka letos přislíbila účast v porotě.

Soutěž, která si již získala značnou popularitu, vznikla před dvanácti lety spíše náhodou. „V našem hotelu se tehdy jako host objevil pan Frgal. Jeho jméno nás zaujalo, slovo dalo slovo a první ročník byl spíše neformální, hodnotilo se při něm pár frgálů z okruhu známých,“ popsala Hedvika Polášková, vedoucí recepce hotelu Lanterna, která stála u zrodu soutěže. Věhlas soutěže od té doby roste a s ním i zájem o účast. Loni již porota hodnotila rekordních 83 frgálů. Klání se účastní jak „domácí“ pekařky, které pečou jen pro sebe a svou rodinu, tak i profesionální pekařství ze širšího regionu. Pořadatelé uvítají, když se zájemci/zájemkyně předem ohlásí na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript a uvedou počet soutěžních koláčů, které přivezou (maximum jsou 4 frgály různé náplně). Více na www.karlovskygastrofestival.cz.

Kromě soutěže frgálů nabídne Karlovský gastrofestival 4. – 6. 10. ochutnávky (nejen) valašských specialit a krajových produktů, galavečeře s valašskými šéfkuchaři i držitelem michelinské hvězdy Oldřichem Sahajdákem, frgálovou manufakturu, řemeslný jarmark a další doprovodné programy.