Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Putovní výstava Fenomén IGRÁČEK zavítá na Zámek Slavkov - Austerlitz

Putovní výstava Fenomén IGRÁČEK zavítá na Zámek Slavkov - Austerlitz

le

Zámek Slavkov u Brna je známý především díky Vzpomínkových akcím na Bitvu tří císařů konajících se na začátku prosince. V malém městě ležícím jen dvacet kilometrů od Brna se toho ale děje podstatně více. Jen Zámek Slavkov - Austerlitz ročně pořádá desítky akcí, další desítky hostuje.

Zámecký park se tak příští rok stane dějištěm například česko – slovenského hudebního festivalu Top Fest, největšího středoevropského srazu automobilových veteránů Oldtimer festival, nebo koncertu skupiny legendární britské skupiny Jethro tull. Prostory zámku v sezóně ožívají téměř každý víkend kostýmovanými prohlídkami nebo speciálními akcemi představujícími národní památku v jiném světle. Zámek má také několik galerií, které jsou po celý rok využity pro konání výstav pro všechny generace. Zámek Slavkov – Austerlitz patří k největším barokním památkám na Moravě a nejnavštěvovanějším turistickým cílům jižní Moravy.

 Legendární IGRÁČEK, který letos slaví čtyřicet let od svého uvedení na trh, na podzim zavítá se svoji putovní výstavou „Fenomén IGRÁČEK" na Zámek Slavkov – Austerlitz. Výstava představuje historii i novodobý vývoj figurky IGRÁČKA. Návštěvníci se seznámí s výrobou a vývojem figurek od roku 1976, kdy byl první IGRÁČEK, povoláním zedník, vyroben. Od 10. září do 30. října mohou návštěvníci tuto výstavu vidět ve Slavkově u Brna, v prostorách, kde Napoleon oslavil svůj největší triumf. Právě zde se rozhodovalo o politických změnách v 19. století. Slavkov u Brna, ve světě známý spíše jako Austerlitz, se 2. prosince 1805 stal místem, kde se střetly největší evropské mocnosti - Francie, Rakousko - Uhersko a Rusko.

Přestože početní převaha nahrávala spojenecké armádě císaře Františka I. a Alexandra I., z balkonu zámku hned druhý den císař Napoleon oznámil přeživším francouzským vojákům své vítězství. Nyní zámek pořádá řadu kulturních událostí a ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně, autorem výstavy „Fenomén IGRÁČEK", připravené ve spolupráci se společností EFKO, představí i malou část historie českého hračkářství. Z balkonu zámku může být tak provoláno například to, že výroba IGRÁČKA po celých čtyřicet let byla a nadále zůstává v rukou českého výrobce.

„Opět se přesouváme s výstavou Fenomén IGRÁČEK z prostor muzeí a tvrze na zámek. A to na zámek pro Moravu velkého významu. Proto zde věnujeme část expozice IGRÁČKŮM coby princeznám a rytířům," uvádí Zdeněk Rauš, oddělení prezentace a práce s veřejností Technického muzea v Brně. „Chybět nebude ani král a císař Karel IV. v podobě IGRÁČKA Otce vlasti, letošní novinky firmy EFKO," dodává Zdeněk Rauš.

„Blízkým bojem proslavené město Slavkov u Brna má svoji magickou moc. Osobně mám toto místo velice rád, připomíná mi to boj na poli hračkářském, boj o zájem a nadšení našeho malého zákazníka. Ovšem těmi nejčistšími prostředky, boj férový," říká Miroslav Kotík, majitel společnosti EFKO. „Férovou a myslím, že zdařilou formou svedeme o tento zájem boj my, jako výrobce, Technické muzeum v Brně, autor výstavy a Zámek Slavkov - Austerlitz.

Ovšem boj nikoli proti sobě, ale společný. Ze zámeckého balkonu pak mohu čestně prohlásit, že IGRÁČEK byl a nadále zůstává českou hračkou, splňující veškeré bezpečnostní normy. Dále ve vlastním vývojovém oddělení zlepšujeme a zpestřujeme jeho varianty, aby obstál v konkurenci všech hraček, a to i těch, které jsou do České republiky dováženy z celého světa. Moc přeju dětem i IGRÁČKOVI, aby si byli oboustranně sympatičtí. Podobná výstava může otevřít jejich srdce," dodává Miroslav Kotík.