Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Poznejte Orlické hory při geocachingové hře „Zakleté Říčky“

Poznejte Orlické hory při geocachingové hře „Zakleté Říčky“

orlicke-hory6Věrní návštěvníci Orlických hor i ti, kteří do regionu míří poprvé, mají novou možnost, jak poznat krásy zdejší jedinečné přírody. Až do konce podzimu mohou vyzkoušet geocachingovou hru pod magickým názvem „Zakleté Říčky“ a spojit tak příjemné s užitečným – dobrodružné hledání a vycházky v přírodě.  

Pátrání začíná v horské vesnici Říčky v Orlických horách, známé především díky zdejšímu lyžařskému centru. Tzv. kešky, neboli skříňky s pokladem, najdou turisté na pečlivě vybraných a dobře ukrytých místech.

Formou výletů a procházek se při jejich hledání seznámí s nekrásnějšími místy orlické panenské přírody i pohledy na zdejší krajinu. „Zakleté Říčky“ zavedou turisty do lesů, na vrcholky kopců i samotných Říček či k místním dělostřeleckým opevněním. Hledání pobaví celou rodinu a je ideální jako víkendová aktivita. Na hru je dobré vymezit si dostatek času, objevení všech skříněk během jediného dne je kvůli vzdálenostem mezi nimi obtížné.

„Přemýšleli jsme, jak návštěvníkům zpříjemnit pobyt v Říčkách tak, aby Říčky i jejich okolí blíže poznali a zároveň se u toho pobavili. Geocaching byl nejlepším řešením, mohou se ho zúčastnit všichni, bez ohledu na věk,“ říká Vratislav Kroupa, koordinátor sdružení Region Říčky. Dodává, že i pro samotné obyvatele byla příprava geocachingu zajímavým zpestřením. Ke hře je potřeba GPS navigace, ať už v mobilním telefonu nebo na samostatném zařízení. Navigace zavede návštěvníky na

přesné místo, hledání skryté skříňky už je ale na turistech samotných. Ti tak musí zapojit nejenom zrak, ale i fantazii, kam by oni sami kešku ukryli. S dobrým orientačním smyslem lze vše zvládnout i bez techniky, za použití map. Popis jednotlivých umístění a cestu k nim si lze nastudovat dopředu na www.rickyregion.cz.

Na stránkách je vedle kompletních informací k dispozici i záznamový arch, nezbytný pro úspěšné splnění celé „mise“. Do mřížky na archu se při objevení jednotlivých skříněk zakresluje odpovídající symbol či obrázek. Pátrači, kterým se podaří objevit alespoň 6 kešek, budou odměněni 10% slevovým poukazem do místního lanového centra. Ti, kteří najdou všech 9, získají 20% slevu. Uplatní jí přímo u obsluhy v lanovém centru po předložení správně vyplněné mřížky.

Kompletní informace ke hře (včetně záznamového archu s mřížkou) získají návštěvníci nejenom na webu www.rickyregion.cz, ale také u místních ubytovatelů.

adrspasske-skaly-np-stolove-hory-a-orlicke-hory 58379 2