Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Posázaví – kraj, který si zamilujete

Posázaví – kraj, který si zamilujete

bitva o brod dsc02242 zdroj foto viktor

Tomuto kraji dala jméno jedna z nejhezčích českých řek – Sázava. Romantická, malebná, klidná, ale také drsná a nebezpečná. Líně se vlní rovinami, poklidně se kroutí údolími, spěchá zalesněnými i skalnatými kaňony, valí se peřejemi. Nikoho, kdo ji pozná, nenechá lhostejným. Děti, dospělí, aktivní sportovci, turisté, rybáři, náhodní návštěvníci.

V Posázaví si každý najde to své. O atraktivitě regionu svědčí i fakt, že postoupil až do finále národního kola soutěže EDEN. V ní spolu soupeří turistické oblasti o titul znamenité evropské destinace.

Po řece Sázavě za historií, odpočinkem i adrenalinem

Sázava se regionem vine jako šňůrka korálků ověšená drahokamy. Drahokamy v podobě majestátných hradů a zámků, tajuplných zřícenin, skalnatých ostrohů s nádhernými vyhlídkami i vzácných rostlin a živočichů. Stačí sednout do lodě a nechat se unášet vlnami. Nebo jen tak spočinout u řeky a zaposlouchat se do jejího vyprávění. Dozvíte se z něj třeba o poustevníku, mnichu, opatu a patronu českého národa sv. Prokopovi, zakladateli Sázavského kláštera.  Nechte se jím provést českými dějinami a okuste atmosféru místa, kde konal své malé i velké zázraky.

Místopisci v Posázaví napočítali 12 středověkých hradů. K nejstarším patří Český Šternberk, gotická stavba tyčící se na ostrohu nad řekou Sázavou. Z řady kamenných pevností sice zbyly jen ruiny, na jejich vážnosti jim to ale neubralo. Vyšplhat lze třeba k zřícenině hradu Zlenice, která byla předlohou malebných obrázků malíře Josefa Lady. Vyprávět by mohla i zřícenina původního královského hradu na soutoku Sázavy a Kamenického potoka. Od roku 1467, kdy neodolal nájezdu vojska Jiřího z Poděbrad, se nazývá Zbořený Kostelec. Výletem do historie může být návštěva dalších architektonických dominant Posázaví – zámků Konopiště a Jemniště, kostelů sv. Havla a sv. Petra a Pavla v Poříčí nad Sázavou nebo románské rotundy v Týnci nad Sázavou.

Chcete se vrátit do minulosti, kdy k tradičním dopravním prostředkům patřily vory? Pak si nenechte ujít akci Voraři z Posázaví, kterou můžete navštívit 21. a 22. července 2012 v Týnci nad Sázavou. Užijte si trochu vorařské a vodácké legrace, zkuste si postavit vlastní vor, prohlédněte si vorařskou cestu po proudu Sázavy a zároveň se naučte zásady bezpečného a slušného chování na řece!

Za zážitky legendárním Posázavským Pacifikem

Komu jsou cizí hučící jezy a šumění peřejí, může se na výlet do Posázaví vydat legendárním Posázavským Pacifikem. Oblíbené lokálce dali název mladí trampové, kteří s ní vyráželi za dobrodružstvím po vzoru Divokého západu. Nostalgické Posázavské linky vás zavezou k památkám i muzeím, kempům a penzionům, k vesničkám a městům i třeba na poutě v Sázavě a Kácově. Nebo také pod Zbořený Kostelec, kde můžete být svědky historické Bitvy o brod. Neobyčejná podívaná spojená s předvedením dobového tržiště, ukázkou řemesel a vystoupením hudebních i šermířských souborů se koná 30. června 2012. Vyvrcholením programu bude lítý boj vojáků v kostýmech z 15. století.

Posázavím na kole i pěšky

V Posázaví si ale přijdou na své i milovníci pěších výletů, cyklistických toulek nebo adrenalinových sportů. Zkuste se vydat na Posázavskou stezku, kterou vybudoval v letech 1914-1924 Klub českých turistů. Povede vás lesem, po hřebenech skalnatých srázů i cestami vytesanými do skal. Nabídne krásné výhledy na řeku Sázavu i okolní přírodu. Třeba na nejvyšší kamenný železniční most v České republice, který se klene ve výšce 41 metrů nad roklí Kocour u Žampachu. Při toulkách Posázavím nesmíte minout Vojenské technické muzeum v Lešanech, které se složením svých sbírek, v nichž je zastoupen nejeden světový unikát, řadí mezi nejvýznamnější evropské instituce svého druhu.

Důležitou událostí roku je zde Tankový den, kdy se poutavě představí vojenská technika přímo v pohybu. Letos je akce naplánována na 1. září 2012 a i sem tisíce návštěvníků spolehlivě dopraví historický vlak tažený parní lokomotivou.

Cykloturisté se mohou vydat na některou z více než 60 cyklistických tras v Posázaví a nechat se jimi dovést třeba do Benešova nebo Votic. Na svých toulkách určitě nevynechejte Vlašim s jedinečným přírodně krajinářským parkem doplněným množstvím romantických staveb a zákoutí. Odtud je to už jen kousek na bájnou horu Blaník opředenou legendou o spícím vojsku sv. Václava, které vyjede, až bude české zemi nejhůř.

Více informací na www.posazavi.com. Přehled dalších regionů, které se úspěšně zúčastnily soutěže EDEN, naleznete na stránkách www.kudyznudy.cz/eden.

O projektu EDEN (European Destinations of ExcelleNce)
Projekt Evropské komise vyhlašovaný od roku 2006 zaměřený na rozvoj trvale udržitelného cestovního ruchu. Prostřednictvím národních soutěží se hledají excelentní evropské destinace, které se vyznačují svou jedinečností, kombinují nevšední přírodní a kulturní krásu
s nabídkou atraktivních služeb pro všechny skupiny návštěvníků a díky tomu zprostředkovávají výjimečné a neotřelé zážitky.

Soutěž se vyhlašuje každý rok na specifické téma s cílem zviditelnit méně známé evropské regiony a upozornit na jejich kouzlo a unikátní rysy – v dané zemi ale i za hranicemi. Česká republika se soutěže účastní od roku 2009 a jejím garantem je agentura CzechTourism.

 

Vítězové jednotlivých ročníků:

2009 – téma Cestovní ruch a chráněná území – České Švýcarsko

2010 – téma Voda jako turistický cíl – Bystřicko

2011 – téma Obnova hmotného dědictví – Slovácko