Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Orlické toulání – příroda, sport a relaxace

Orlické toulání – příroda, sport a relaxace

bl20plus malinov20soufl_2

Orlické hory i jejich podhůří vyzařují klid a pohostí nás příjemnou a pohodovou atmosférou. Mírný profil samotného hřebene je stvořený pro nenáročnou turistiku, pěší i cyklistické toulky. Oblíbená je především Jiráskova hřebenová trasa. Malebné podhůří je zvlněno do mnoha kopečků s hustou sítí cyklotras, příjemných cyklo a inline stezek podél řek, kde si přijdou na své cykloturistické rodiny, nároční i sváteční cyklisté.

Jeden z nejlepších terénů pro inline bruslení v Česku objevíme právě kolem řeky Tiché Orlice. Řeky Divoká a Tichá Orlice jsou využívány i vodáky, Pastvinská přehrada nebo Lanškrounské rybníky poté lákají k přírodnímu koupaní či rybolovu. Vodními ráji jsou koupaliště a aquaparky v podhorských městech. Najdeme zde i bohatou historii, fenoménem jsou zámky a hrady na řece Divoké Orlici, symbolicky označované za českou Loiru.

Obdivovat budeme i monumentální chrámy, sakrální památky i zajímavá muzea. Národní primát poté nese Muzeum řemesel v Letohradě, největší svého druhu u nás. Vyzkoušet můžeme i léčivou sílu studánek či magickou sílu poutní míst. Česko-polské pohraničí přitahuje navíc i obdivovatele vojenských památek z období 2. světové války. Relaxaci v Orlických horách a Podorlicku tak můžeme kdykoliv změnit na poznávací či aktivní dovolenou. Zpestřením nám po celé léto bude pestrá paleta kulturních akcí a gastronomických zážitků.

 

Pohodová Jiráskova hřebenovka pro všechny

Je hlavní dálkovou trasou po hřebenu Orlických hor a skutečně královským zážitkem, neboť spojuje ty nejkrásnější partie a atraktivity. Vede po červené turistické značce a z větší části po zpevněné cestě bez velkých převýšení. Absolvovat ji tak lze i s nejmenšími dětmi v sedačce či vozíku. Občerstvit i odpočinout si můžeme na některé z horských chat či bufetů přímo na trase, nebo sestoupit do podhůří (Deštné v Orl.h., Rokytnice v Orl.h., Orlické Záhoří aj.).

Ideálními výchozími místy je Olešnice v Orlických horách (Horská bouda Čihalka nebo Penzion Hartman) nebo sedla Šerlich, Mezivrší, Panské pole, dále po trase pak Červenovodské sedlo (České Petrovice, Kramářova chata na Suchém vrchu). Díky zázemí je možné podniknout i vícedenní cyklovýlet či pěší trek z chaty na chatu. Provázet nás budou krásné výhledy do Polska i do Čech. Za dobré viditelnosti spatříme Praděd i Sněžku, třeba z rozhledny na Anenském nebo Suchém vrchu. Trasa nás zavede na nejvyšší vrchol Orlických hor Velkou Deštnou (1 115 m n.m.), k tajemné Kunštátské kapli nebo na Zemskou bránu, do průlomového údolí Divoké Orlice, které je v letních parnech obzvláště příjemným osvěžením. Vodním sportům se pak můžeme oddávat dále po toku řeky na Pastvinské

přehradě. Cesta J. A. Jiráska nás přes horské oblasti doprovodí až na Podorlicko (přes Mariánskou horu s poutním místem a rozhlednou Mariánka u Lanškrouna, Třebovské stěny až na Kozlovský kopec s rozhlednou a chatou Maxe Švabinského u České Třebové).

Po trase hřebenovky budou našimi tichými společníky mnohé řopíky, sruby, ale také masivní železobetonové objekty a tvrze pohraničního opevnění z 2. světové války, se kterými nás seznámí i tematické naučné stezky (NS Po lehkém opevnění Orlických hor u Olešnice v Orl.h. nebo NS Opevnění Rokytnicka). V pásmu od Olešnice až po Králíky byl totiž vybudován jeden z nejdokonalejších pevnostních systémů v Evropě.

Jednou z nejvýznamnějších vojenských památek přímo na hlavní hřebenové trase je pevnost Hanička, která patří ke stavebně nejzachovalejším objektům pohraničního opevnění u nás. Najdeme zde rozsáhlé muzeum. Unikátní postavení má i z pohledu novodobé historie, neboť jako jediná sloužila rovněž jako tajné pracoviště rozvědky v rámci akce zvané Objekt Kahan. V oblasti Suchého vrchu pak určitě nevynechejme tvrz Boudu. Letos oba objekty slaví 80 let od zahájení výstavby.

Využijte cyklobusy, lanovky i elektrokola

Z měst v podhůří nás na hřeben vyvezou cyklobusy, které zahájily provoz koncem května a po destinaci budou dopravovat turisty a cyklisty o víkendech a svátcích až do konce září. Aktuální informace o svém spoji a jeho polohu zjistíme nově na http://tabule.oredo.cz zadáním čísla linky autobusu (čísla vlaku) nebo na telefonu 491 580 333 (denně 8-19h, ve všední dny 6-21h). Další novinkou jsou QR kódy nalepené na autobusových zastávkách, po jejichž načtení se nám zobrazí aktuální odjezdy z dané zastávky i případné zpoždění. Do Deštného v Orl.h. (sedlo Šerlich) jezdí rovněž přímá linka z Hradce Králové, Pardubic či Jaroměře. Cyklobusy zajíždí i do sousedního Polska (Kudowa Zdrój, Zieleniec).

Celoročně jezdí po regionu také RadioBUS Turista, minibus s cyklopřívěsem, který je v provozu denně na objednávku (bezplatná linka 800 10 15 20). Není vázán žádným jízdním řádem a trasu si tak můžeme přizpůsobit zcela dle vlastních potřeb či výkonu našich malých ratolestí. Je ideálním řešením, pokud start a cíl cesty neleží v jednom místě, ať již se jedná o ubytovací zařízení či parkování vlastního automobilu. Získáme tak více prostoru pro celodenní pobyt v přírodě a z kolektivu není vyčleněn ani řidič, který si pak v případě vlastní dopravy musí odepřít možnost společného poznávání horských hospůdek. Nově je oficiálním nástupním místem radiobusu také SKI Centrum Říčky.

TiP: Na pevnost Haničku s RadioBUSEM – službu ocení nejen handicapovaní, ale také senioři či rodiny s dětmi.

Dalším letním tipem pro turisty jsou jízdy historickými vlaky, které vyjedou každou prázdninovou sobotu z České Třebové. Přes Ústí n.O., Letohrad a Lichkov se dostaneme až do Červeného potoka či zpět (parní lokomotiva 464.008 nebo motorový vůz ř.850).

Víkendový provoz lanovek již zahájily areály v Říčkách a Deštném. FIT RESORT Buková hora rozjede lanovky o prázdninách. Lanovka v Říčkách nás vyveze na vrch Zakletý, který je přímo na trase hlavní hřebenovky a je tak ideálním nástupním místem pro pěší i cyklisty. Cena jízdného lanovek je 60 – 100 Kč za dospělého, 40 – 60 Kč za dítě (do 5 let zdarma), skupinové slevy, kola, kočárky či odrážedla zdarma. Všechny hlavní horské areály nabízí půjčovny vybavení, adrenalinové i rekreační aktivity. Využít můžeme například rodinný sjezd na speciálně upravených horských koloběžkách nebo adrenalinovou jízdu po sjezdovce na terénních tříkolkách. V Říčkách i Deštném je lanový park, na Bukové hoře si vyzkoušíme třeba disc golf. Dovolené na kole se vzdát nemusíme, i když nám síly nestačí. Horská elektrokola nám zapůjčí třeba v Deštném, Jablonném n.O. nebo v Pastvinách (ATC Šlechtův palouk).

 

* SKI centrum Říčky a Skicentrum Deštné: červen, září – So, Ne, červenec-srpen denně, 9-17h, půlhodinové intervaly, z Říček výjezd na Zakletý vrch, z Deštného poté na Studený vrch (na červené turistické trase – Luisino údolí, Velkou Deštnou aj.)

* Fit Resort Buková hora (lanová dráha Červená Voda i Čenkovice): červenec-srpen, So-Ne 9-17h, půlhodinové intervaly, výjezd na Bukovou horu (na zelené turistické trase – směrem na Červenovodské sedlo, Hvězdu aj.) * TiP: Zahrajte si footgolf! Novinka letošního léta a další zpestření pro návštěvníky Alfa resortu v Deštném v Orlických horách. Hotelový komplex s panoramatickým bazénem na okraji hlavního turistického centra Orlických hor nabízí i ubytování v horských apartmánových chatách, idylka nejen pro rodiny s dětmi.