Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Na Staroměstském náměstí padnou rekordy

Na Staroměstském náměstí padnou rekordy

staromstsk nmst se stalo symbolem vnoc

Největší vánoční trhy v České republice čeká zítra den plný rekordů a kuriozit. Návštěvníky Staroměstského náměstí čeká tříhodinová rekordně - kuriózní show plná vánočních zajímavostí. Hosté uvidí obří prskavky i rekordní čtyřtisící vystoupení nejdéle působícího kytarového dua u nás – Jany a Petra Bierhanzlových. Multifunkční pódium navíc umožní audiovizuální show, díky které shlédnout přítomní všechny české vánoční rekordy.

Akci pořádá na hlavním pódiu na Staroměstském náměstí agentura Dobrý den od 16 do 19 hodin. Certifikát knihy rekordů a kuriozit dostane divadlo Hračka, které má na svém kontě rekordních 13 915 představení pro děti a má připravenou krátkou pohádku O červené Karkulce. Čtyřtisící vystoupení odehraje na Staroměstském náměstí kytarové duo Jana a Petr Bierhanzlovi, které spolu vystupuje od roku 1975. Na pódiu zazpívá přední český tenorista Jakub Pustina, který kromě jiného pořádá Mezinárodní pěveckou soutěž pro 35 zemí aspirující na zápis do České knihy rekordů. Na obrazovce umístěné na pódiu diváci shlédnou vánoční exponáty Muzea rekordů a kuriozit.

„K vidění bude nejdelší vánočka z českobudějovické pekárny dlouhá 818 centimetrů, největší vánoční strom z lidí dosahující výšky 40 metrů, který sestavilo 1429 žáků škol v Krupce, nebo největší adventní věnec ze zámku Loučeň o průměru 15,67 metru a šířce 80 centimetrů a mnoho dalšího,“ upřesňuje Luboš Rafaj z agentury Dobrý den z Pelhřimova. Staroměstské náměstí také ozdobí největší prskavky na vánoční strom. Každá dosahuje výšky 250 centimetrů.

Pamětní vánoční list z historického knihtisku

Po celou dobu konání programu si mohou návštěvníci tisknout pamětní vánoční listy na replice starověkého knihtisku. Tuto unikátní příležitost připravil Vladislav Donát a Malé muzeum Bible ze Starého Pelhřimova, v jehož expozici se nachází rekordních 412 druhů vydání bible v 75 jazycích. Podrobnosti o Vánočních trzích na Staroměstském a Václavském náměstí průběžně na www.trhypraha.cz.