Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Na Staroměstském náměstí bude k vidění největší vánoční sbírka dobových pohlednic Josefa Lady

Na Staroměstském náměstí bude k vidění největší vánoční sbírka dobových pohlednic Josefa Lady

infkmed-mjk6498niabfv-ccy3ilmd5fycblvjvtu8e-aiwx16sbhq3gf6qz7ko2fpgvwoi

Kuriózní předměty, osobnosti s rekordními dovednostmi a originálně pojaté Vánoce – na to se mohou těšit návštěvníci Staroměstského náměstí už toto pondělí 14. prosince. K vidění bude také 2 539 dobových vánočních pohlednic Josefa Lady! Show Muzea rekordů a kuriozit z Pelhřimova pro malé i velké začne v centru Prahy v 16 hodin.

Tříhodinové vystoupení zpestří výstava unikátní „kostky v kostce v kostce v kostce v kostce v kostce v kostce!" (nejde o chybu). Tu vyrobil Miloslav Míšek z jednoho kusu duralu. Návštěvníci si prohlédnou také adventní věnec o průměru čtyři metry, který vyrobili obyvatelé obce Dříteč z 617 kilogramů kaštanů. Těch bylo celkem 61 728 a jejich zpracování zabralo 49 lidem 322 hodin. Chybět nebude ani staročeský Betlém v demižonu, který patří ke sbírce Emanuela Hody, autora rekordních 966 kusů modelů v lahvích.

„Přijedou také borci z týmu Laborky.cz, kteří mají na svém kontě desítky rekordů, například největší vzduchové dělo u nás. A malé i velké hosty bude jistě zajímat, jaké fyzikální a chemické kejkle předvedou na téma Vánoce na pódiu Staroměstského náměstí," zve diváky Josef Vaněk z agentury Dobrý den.

V centru největších adventních trhů vystoupí také Miroslav Stančík, který jako první hudebník v historii dokázal zahrát Montiho čardáš na heligonku. Skladbu o délce 4 minuty 21 vteřin uslyší návštěvníci trhů v doprovodu na chromatickou harmoniku. Chybět nebudou ukázky tradičních staročeských zvyků a hudební vystoupení.

Podrobnosti o Vánočních trzích na Staroměstském a Václavském náměstí průběžně na www.trhypraha.cz.