Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Na Soláni budou 28. června opět soutěžit sekáči trávy

Na Soláni budou 28. června opět soutěžit sekáči trávy

vatra2Již počtrnácté ožije vrchol hory Soláň nad Velkými Karlovicemi slavností Sečení lúk. Uskuteční se v pátek 28. června a nabídne soutěž sekáčů i folklórní vystoupení.

„Akce začne v 18 hodin na louce u Korytářů vedle Valašského ateliéru u Hofmanů. Návštěvníci uvidí ukázky tradičního sečení trávy kosou. Slavnostní salvou a prvním „zásekem luk“ se představí také portáši. Ti dříve na Valašsku střežili hranice a byli také známi svou dovedností. Mezi portáše mohli být přijímáni jen ti nejlepší a nejzručnější muži. Dnešní portáši na tradici svých předků symbolicky navazují,“ uvedla vedoucí pořádající Zvonice Soláň Alena Vašutová.

K tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika Soláň, zazpívá ženský pěvecký sbor Karlovjanky, mužský pěvecký sbor z Kunovic a zatančí dětský soubor z Kysuc. Samotná soutěž o nejlepšího sekáče je otevřena všem příchozím, kteří mohou v klání získat atraktivní ceny.

Vrchol hory Soláň (860 m. n. m.) je již odpradávna považován za jedno z nejkrásnějších míst Valašska. Nabízí půvabný výhled na okolní pohoří Javorníků a Moravskoslezských Beskyd i do malých údolíček Horního Vsacka. Krása hor a drsná příroda sem lákaly v minulosti řadu umělců a mj. i čtyři významné valašské malíře – Aloise Schneiderku, Františka Podešvu, Jana Kobzáně a Karla Hofmana, Ti se zde usadili a jako první dali před lety impuls, aby zde vznikla nejvýše položená galerie v České republice.

Myšlenku se podařilo uskutečnit až roku 2006, kdy na Soláni vznikla Zvonice s informačním centrem a galerií. Zvonice pořádá nejen výstavy, ale i předvádění řemesel a lidových zvyků, koncerty či vystoupení folklórních souborů. Vedle Sečení luk patří k nejoblíbenějším programům Svatojánská noc, červencová Malířská škola, či srpnový folklórní festival Soláň 2013 Léto na Soláni a ve Velkých Karlovicích.

vatra2