Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Na Chopok míří světová freeridová špička

Na Chopok míří světová freeridová špička

v6fsyifg1khkyt87ayk3hrnueyb7umlfkwmmxlo9x3r4iebqoufupiowbdgpophkqq4d8bq

 Legendární freeridové závody CGC Jasná Adrenalin se uskuteční na Chopku už po čtrnácté. Novinkou je živý přenos adrenalinem nadupaných závodů v nejkrásnějších slovenských freeridových žlabech. Live streamimg startuje v pátek 26. února od 10 hodin na www.jasna.sk nebo na www.jasnaadrenalin.sk. 80 účastníků ze 17 zemí si užije půl až jeden a půl metru přírodního sněhu v terénu s 35 - 53stupňovým sklonem a s převýšením 400 metrů.

CGC Jasná Adrenalin je již po sedmé za sebou součástí světové série Freeride World Qualifier (FWQ) organizované podle soutěžních pravidel extrémního lyžování. Soutěžící s nejvyšším počtem získaných bodů postupují na další šňůru závodů Freeride World Tour (FWT), která končí v dubnu ve švýcarském středisku Verbier.

Organizátoři věří, že se počasí tento týden postará o další nadílku přírodního sněhu a závodníci si na trati užijí i slunce a pověstný prašan. „Těší nás, že mají u nás závody již takovou tradici a na severní straně Chopku a v Lukové dolině stále přibývá nový sníh. Věříme, že si diváci přijdou na své nejen doma při přímém přenosu, ale i živě v public area u výstupní stanice lanovky Rovná Hoľa na Koňském Grúni. Právě zde budou mít skvělý výhled na taková esa na lyžích, jakými jsou Rus Ivan Malakhov nebo Nor Dennis Risvoll či snowboardistky Manuela Mandl z Rakouska a Mikaela Hollsten z Finska. Z top Slovenských závodníků se tradičně představí Jan Tajbos a Katarína Lehotská na lyžích a Marek Gazda na snowboardu. O přitažlivé adrenalinové jízdy rozhodně nebude nouze," zhodnotil Ladislav Mrava, ředitel závodu CGC Jasná Adrenalin.

Start závodu bude vedle vrcholové stanice lanovky funitel, v tzv. Sedýlku pod vrcholem Chopku v nadmořské výšce 2 002 metrů a cílový dojezd bude ve výšce 1 602 metrů. Na trať se postaví 15 žen a 37 mužů v kategorii Ski a 18 mužů a 10 žen v kategorii snowboard. Ve čtvrtek 25. února se v Lukovém kotli uskuteční tzv. face check. „Je to povinná obhlídka soutěžního terénu, bez které nemohou závodníci absolvovat zkušební jízdu. Součástí seznamování je jízda členů organizačního týmu, které soutěžící sledují a mohou čerpat informace z jejich zprávy o kvalitě a struktuře sněhu v jednotlivých úsecích tratě.

Jsou to velmi důležité informace, protože sníh může být jiný uprostřed žlabu a jiný na jeho okrajích, což může mít zásadní vliv na zvolenou trasu, kterou si závodníci vybírají na místě," přilbížil Mrava s tím, že je Face check na naplánovaný na celý den. V případě, že nebude předpověď počasí na další dny vyhovující, závody začnou již ve čtvrtek a face check se zkrátí na dvě hodiny. Atraktivní bude i porota. Jedním z rozhodčích bude vítěz minulé FWT George Rodney a Connor Pelton, který jezdí na FWT.

Závodu CGC Jasná Adrenalin se zúčastní země jako Norsko, Francie, Rusko, Německo, Česká republika, Slovensko, Švýcarsko, Rakousko, Nový Zéland, Španělsko, Finsko, Argentina, Holandsko, Kanada, Dánsko a Austrálie. Vítěz získá finanční odměnu 10 tisíc EUR. Pozvánku naleznete ZDE. Lyžařské středisko Jasná bude v době závodů žít freeridovou atmosférou. Ve freeridové vesničce u hudebního klubu Happy End si mohou všichni návštěvníci vyzkoušet freeridovou výstroj. K dispozici budou ukázky pohybu ve freeridovém terénu a zábavu si užijí i prostřednictvím speciálních soutěží na saních s názvem Freestyle in Freeride.

Závody v Jasné organizuje Slovenská asociace freeridových lyžařů (SAFL), která vznikla v roce 2002 s cílem sdružovat lidi se zájmem o lyžování ve volném terénu. Každoročně organizuje závody CGC Jasná Adrenalin a vytváří podmínky pro tento sport na Slovensku.