Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Masopustní maškary přinesou do středních Čech dobrou náladu, smích i zpěv

Masopustní maškary přinesou do středních Čech dobrou náladu, smích i zpěv

00das-604x232

Masopustní veselí má ve středních Čechách dlouhou tradici. Pestrobarevné masky, masopustní průvody nebo zabijačkové hody se letos objeví od konce ledna do konce února v Roztokách u Prahy, Jílovém u Prahy, skanzenu Kouřim, Nymburku, Mělníku nebo Zadní Třebani.

První oslavy masopustu odstartují už v sobotu 20. ledna v Klecanech. Od rána bude možné ochutnat masopustní chody za doprovodu flašinetáře a po 14. hodině vyrazí průvod masek přes Klecany. Jen o týden později v sobotu 27. ledna oslaví masopust v Jílovém u Prahy. Tradiční Jílovský masopust plný dobrého jídla, pití, hudby a zábavy zavítá opět na náměstí. Nebudou chybět masopustní hody, rej masek, jarmark a průvod Jílovým.

Každoročně oblíbenou akcí, kam se sjíždějí lidé z celého Česka, je Roztocký masopust. Vznikl jako lokální počin malé skupiny lidí a za více než dvacet let vyrostl do jedinečné živoucí akce. V sobotu 10. února se mohou návštěvníci těšit na průvod, který vyrazí za svou královnou. Průvod plný originálních masek poputuje přes Roztoky na Holý vrch, kde se setkává s průvodem z dalších obcí. Společně pak tančí a odcházejí za masopustní zábavou. Ve stejném termínu proběhne masopustní zábava v Miličíně na Benešovsku nebo v Hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích na Kladensku.

Jedna z největších a na kulturní program nejbohatších akce svého druhu ve středních Čechách míří letos opět do Zadní Třebaně. Poberounský masopust a největší „fašaňk“ široko daleko se zde bude konat v sobotu 10. února i v neděli 11. února. Masopust začne v sobotu ráno staročeským jarmarkem, kde budou k dostání preclíky, koláče, maso nebo koblihy. Děti se mohou svézt na koních, dospělé potěší zabíjačkové pochoutky nebo oblíbená masopustní tombola.

Od 10 hodin se na improvizovaném jevišti v podobě valníku postupně představí staropražská kapela Třehusk, dětská lidová muzika nebo taneční a pěvecký soubor. Nakonec bude symbolicky pochován Masopust a oceněny ty nejnápaditější maškary. Poté se vydá na obchůzku obcí průvod v čele s kapelou a kvartetem hlavních postav: medvědem, medvědářem, policajtem i Masopustem-Bakchem. Všichni budou ochutnávat koblihy, škvarkové placky, uzené maso, pálenku a další dobroty, které pro ně připraví místní hospodyňky a hospodáři. Večer po skončení průvodu se ještě ve Společenském domě v Zadní Třebani bude konat výroční masopustní tancovačka. Následující den, v neděli 11. února, masopustní oslavy vyvrcholí dětským karnevalem.

V sobotu 17. února projde masopustní průvod také předměstím Kaňk u Kutné Hory. Do kroku zahraje živá kapela a připraveno bude občerstvení ve formě zabijačkových specialit. Maškarní průvod a veselice proběhne také v prostředí historických báňských objektů v areálu Ševčinského dolu v Příbrami. „Diváci si mohou užít hornický masopust 17. února včetně humorných scének a hornických písniček. O den později bude maskám patřit Muzeum lidových staveb v Kouřimi. Pestrobarevný průvod doprovázený hudbou a tancem projde skanzenem třikrát za den. K ochutnání bude zabijačka a koblihy, děti si vyrobí laufrovský klobouk,“ popisuje akce Jakub Kulhánek, ředitel Středočeské centrály cestovního ruchu.

Mělnický masopust propukne v neděli 19. února. Kromě trhů se bude zpívat a dovádět v masopustním průvodu, který vyrazí z náměstí Míru. Zakončení akce proběhne za doprovodu folklorních souborů.

Masopustní zábava se letos nevyhne ani Nymburku. V sobotu 24. února se vydá průvod masek z náměstí Přemyslovců až na Rejdiště, kde bude připravena hudba, zábava a zabijačkové speciality.

Video z masopustů ve středních Čechách najdete zde.