Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Lipno čeká rekordní počet letních akcí

Lipno čeká rekordní počet letních akcí

001Pokud zavítáte na dovolenou k „jihočeskému moři“, nudit se zde určitě nebudete. Cyklistické závody pro děti,  Letní Letná nebo Lipno Sport Fest. To je jen krátký výčet toho, co tady můžete kromě letních radovánek u vody nebo na cyklostezkách zažít.

Divadelní festival Letní Letná na Lipně

Poprvé se v Lipně nad Vltavou bude konat začátkem prázdnin mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná, kdy bude pro každý den od 11 do 22 hodin bohatý program v šapitó přímo v Active Parku Lipno. pro děti i dospělé jsou nachystána divadelní představení i tvůrčí dílny, chybět nebude ani Vanda Hybnerová a Saša Rašilov, kteří přivítají zájemce v divadelním fotoateliéru Le Petit Cheval. Největším lákadlem festivalu určitě budou také zahraniční hvězdy. Od neděle 1. července po tři večery vstoupí s představením Dopis, které získalo řadu ocenění, italský mim a klaun Paolo Nani,  od středy do neděle ho vystřídá švýcarský klaunský soubor Compagnie Duo s poetickým cirkusovým představením Avanti. Více informací s podrobným programem na www.letniletna.cz

Svojí premiéru zde bude mít v srpnu další akce, a to Lipno Sport Fest.

„Jedná se o 9 denní sportovní festival, kdy chceme nabídnout účastníkům aktivní trávení pobytu na Lipně s možností poměřit si síly s profesionálními sportovci či lidmi známými z veřejného života,“ upřesňuje ředitelka společnosti Lipensko Jitka Fatková a dodává, že o víkendech se budou konat sportovní závody. „Jedná se především o mistrovství České republiky ve sprinttriatlonu, dálkovém plavání či v jachtingu.

Ve všední dny se pak sami návštěvníci mohou zúčastnit výuky jachtingu, jízdy na paddle boardech, lukostřelby, cvičení pro ženy, kurzů in-line bruslení s výukou a výletem, beach volejbalu nebo bike parku. Chybět nebudou ani profesionální sportovci. Konkrétní jména ještě nechci slibovat, ale už teď můžu prozradit, že účast přislíbili například Martin Doktor, Martin Koukal či Mirka Knapková,“ láká k Lipnu Jitka Fatková.

 

Na Lipně také slouží jachtařům zcela nové zázemí, takzvaný kapitanát.

Najdou tady například veřejné WC, umývárnu se sprchami i pračkou a půjčovnu lodí či sportovních potřeb. Investorem sedmimilionové stavby je obec Lipno nad Vltavou, která je rovněž majitelem přístavu.

Objekt vyrostl přímo na břehu jezera během několika měsíců. „Kapitanát je v těsné blízkosti cyklostezky a proto byla použita unikátní modulová konstrukce. Hrubou stavbu vyrobili v továrně a během jediného dne smontovali na místě. Po oplášťování budova splývá s rázem krajiny a okolím,“ vysvětluje lipenský starosta Zdeněk Zídek s tím, že jachtaři jistě uvítají služby, které jsou v Kapitanátu umístěny. Vítá i to, že na terase nechybí ani malá restaurace s výhledem na přístav a jezero.

Nejznámější český jachtař David Křížek se poslední květnovou sobotu budovu slavnostně pokřtil. „Rozhodně jachtaři kvalitní zázemí potřebují a určitě ho i ocení. Bylo mi nabídnuto, abych se stal takovou tváří Kapitánátu, což jsem velmi rád přijal. Považuji totiž Lipno za nejrychleji se rozvíjející region v naší republice, ale zároveň je to moje nejoblíbenější jachtařská lokalita v Česku,“ říká Křížek.

Tour de Kids, 7. 7. 2012, Lipno nad Vltavou (areál Active park Lipno)

Tour de Kids jsou cyklistické závody pro děti od těch nejmenších - na odrážedlech - až po ročníky 2001. Závody jsou určeny pro každého, kdo má chuť závodit a vyzkoušet si profesionální trať.

„V sérii dětských závodů Tour de Kids nejde o profesionální závody, ani hledání nového mistra světa v silniční cyklistice, ale chceme, aby si celá rodina přijela s námi užít příjemné odpoledne,“ uvedla hlavní organizátorka závodu Ivana Průchová a doplňuje: „Cílem této akce je nejen vytáhnout děti od počítačů a televizí a udělat jim zábavný den v přírodě, ale hlavním posláním je seznámit děti s bezpečností jízdy na kole, aby tato aktivita nebyla pro děti nebezpečím, ale zábavou.“

 Již druhý ročník těchto závodů byl 5. 5. 2012 zahájen v Brně a bylo do něj registrováno více než 160 dětí. Postupně se budou závody konat  ve dvaceti městech České republiky, mezi nimiž je právě i Lipno nad Vltavou, které se v období prázdnin jevilo jako ideální destinace.

„Snažíme se ukázat, že i centra velkých měst jsou vhodná pro aktivní trávení volného času, Lipno nad Vltavou bylo zase vybráno z důvodu, že o prázdninách je to místo, kam se sjíždí rodiny s dětmi z celé republiky.“ Moderátorkou této akce bude zpěvačka Míša Nosková, která bude společně s klaunem Čiko provázet malé závodníky a jejich rodinné příslušníky celým dnem. Více informací o závodech a doprovodném programu na www.tourdekids.cz

Mistrovství Evropy v raftingu, 28. 8. - 2. 9. 2012

Část toku řeky Vltavy, konkrétně trasa mezi lipenskou přehradou a Čertovou stěnou, se na přelomu srpna a září stane dějištěm Mistrovství Evropy v raftingu. O titul mistrů Evropy se na ní utkají čtyřčlenné a šestičlenné posádky. Závodit se bude ve čtyřech disciplínách a v každé si to mezi sebou rozdá více než 50 posádek. První disciplínou bude tak zvaný Time trial, což je sprint na krátkou trať. Podle výsledků, kterých závodníci dosáhnou, jsou  pak zařazeni do další, divácky velmi zajímavé disciplíny, kdy jedou dvě posádky najednou.

Návštěvníky tak čeká zajímavá podívaná na evropskou špičku „rafťáků“, ve které se představí i tuzemští závodníci. „V každé disciplíně budeme mít zastoupení dvou mužských a dvou ženských posádek. Česká republika má v raftingu ve světě i v Evropě respekt. Na posledním Mistrovství Evropy, které se jelo předloni v Itálii, obsadila čtyřčlenná i šestičlenná posádka mužů 1. místo a jednu zlatou medaili přivezly i ženy. Na stejně dobré výkony chceme navázat i na letošním mistrovství, které se navíc koná na domácí půdě,“ řekl Ondřej Pinkava, jeden z členů reprezentační posádky.

LIPNO CARD bude letos pro návštěvníky Lipna zcela zdarma

Pro návštěvníky Lipna je na letošní letní sezónu připravena karta hosta LIPNO CARD s nabídkou více jak 50 služeb, které lze čerpat se slevou či benefitem. Tuto kartu, známou již z předešlé letní a také letošní zimní sezóny, lze získat u smluvních ubytovatelů a ve výdejních místech zcela zdarma.  Kompletní nabídku zvýhodněných služeb, které lze čerpat s LIPNO CARD, najdete na www.lipnocard.cz.001