Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Liberecko a Máchův kraj

Liberecko a Máchův kraj

12257Máchův kraj se nachází v jihozápadní části Libereckého kraje, svým jižním okrajem, kterým je Kokořínsko, zasahuje do Středočeského kraje. Rozkládá se jižně od města Česká Lípa. Turistické centrum oblasti, Máchovo jezero, je obklopeno vrchy Ralské pahorkatiny se zříceninami několika hradů, z nichž nejznámější jsou Bezděz a Ralsko.

Srdcem Máchova kraje jsou Doksy s Máchovým jezerem, a Dubá, která je východiskem do úžasné krajinné oblasti Dubské Švýcarsko a Kokořínsko. Gotický královský hrad Bezděz na východě tvoří spolu se zříceninou Starého Berštejna na západě, zámkem Houskou na jihu a Ralskem na severu neodmyslitelnou dominantu Máchova kraje.

Máchovo jezero je vyhledávané zejména v teplých měsících, kdy poskytuje osvěžení a rekreaci tisícům návštěvníků. Leží uprostřed lesů a v jeho okolí vedou četné turistické trasy i cyklotrasy. Nejznámějšími rekreačními středisky této oblasti jsou Doksy a Staré Splavy. Jsou východiskem výletů za turistickými zajímavostmi jak do nejbližšího okolí, tak i ke vzdálenějším místům.

Pestrý program nabízí i v oblasti sportu - tenisové turnaje, turnaje v plážovém volejbalu, jachetní závody na jezeře, či každoroční běh kolem Máchova jezera. V zimě láká návštěvníky běh na lyžích a bruslení na zamrzlé ploše Máchova jezera a dalších rybníků.

Oblast Českolipska patří k vyhledávaným rekreačním oblastem především díky rozmanitosti krajiny, je velmi přitažlivá pro příznivce turistiky, cykloturistiky i milovníky historie. Ráz krajiny dotvářejí zejména rybníky, z nichž nejznámější jsou Holanské rybníky a Hamerský rybník ve známém rekreačním středisku Hamr na Jezeře.

Velké množství hradů a zámků vypovídá o bohaté historii tohoto kraje. Odnepaměti zde sídlily významné šlechtické rody a mnohá města Českolipska byla sídelními městy.

Oblast Kokořínska návštěvníky překvapí množstvím turistických cílů a ojedinělých míst s bohatou historií a přírodními krásami. Nad skalními srázy Kokořínského údolí se nachází hrad Kokořín, známý působením slavného loupežníka Babinského. Okolí Kokořína, takzvaný Kokořínský Důl, je turisticky velmi atraktivní oblastí.

187960-top foto1-0rx9p