Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Léto přilákalo do Tater o 15 % více návštěvníků

Léto přilákalo do Tater o 15 % více návštěvníků

foto 1 tatry mountain resorts

Letnímu turismu v Nízkých a Vysokých Tatrách dominovali Slováci. Příjemným překvapením byl vyšší počet českých a izraelských návštěvníků. Tatranská horská střediska navštívilo během letošního léta o 15 % více dovolenkářů než minulý rok. Aquapark Tatralandia se v návštěvnosti udržel na úrovni loňského roku, Slezský zábavní park v polském městě Chorzów navštívilo o 23% víc lidí než loni. Hoteliéři společnosti Tatry mountain resorts, a. s. (TMR) zaznamenali 8,5% nárůst v objemu přenocování oproti předcházejícímu roku.

 Údaje vycházejí ze sledovaného období od začátku letní sezóny od 12. června do 4. září 2016 v porovnání s minulým rokem. „Pozitivní výsledky v návštěvnosti horských středisek, v zábavním a vodním parku byly ovlivněné z našeho pohledu nejen bezpečnostní situací ve světových destinacích, ale v konečném důsledku i počasím. Začátek léta byl výrazně teplý, v polovině července se situace s počasím otočila a na horách převládalo chladnější počasí, konec srpna přinesl opět tropické teploty, které zase pomohly návštěvnosti. Během chladnějších letních dní si využívali návštěvníci lanovky do horských středisek a během tropických dní zase spíš Aquapark Tatralandia. Podobně tomu bylo i u poského Slezského zábavního parku, kde návštěvnosti rozhodně pomohlo i otevření nové atrakce Diamond river," komentoval výsledky Michal Beňo, obchodní ředitel pro horská střediska, aquapark a zábavní park.

Co se týče národností, mezi návštěvníky horských středisek a Tatralandie dominovali Slováci, Poláci a Češi, jejichž počet výrazně vzrostl oproti loňsku. Za sledované období přijelo do Nízkých a Vysokých Tater 68% Slováků, 18% Čechů a 7% Poláků. Za pokles Poláků se v tomto období podepsal horší vývoj kurzu Polského zlotého. Kromě poklesu zlotého vůči euru ovlivnilo návštěvnost i zavedení dočasných kontrol na hranicích ze strany polských úřadů, kvůli nutným pasům pro děti, návštěvě papeže a summitu NATO. Ve statistikách evidují Tatry oproti minulosti také nárůst Izraelců. Klientela z Izraele se v obsazenosti hotelů TMR vyšplhala až na hranici 7%.

„Zvýšené obsazenosti oproti loňskému roku se těšily všechny hotely TMR ve Vysokých a Nízkých Tatrách. Odchylkou od předchozího roku je i skutečnost, že rezervace letních dovolených začaly tuto sezónu dříve než v předchozím roce. Slovenští klienti tvořili historicky nejnižší podíl v rámci národnostních statistik. V měřeném období /12.6.-4.9./ jsme v hotelích TMR zaznamenali 40% podíl slovenské, 29% české a 11% polské klientely. Signifikantně vzrostla návštěvnost hostů z České republiky až o 37%, na některých hotelech i o více než 40%. Letní sezónu z našeho pohledu hodnotíme pozitivně, léto bylo silné a klienti se do našich hotelů vraceli vícekrát v rámci krátké doby. Pokud bychom srovnávali poslední dva červencové a první dva srpnové týdny, tak naše obsazenost dosahovala 86%, v některých hotelech i přes 90%, což je již ve vytíženosti srovnatelné například s obdobím Silvestra," komentovala letní sezónu Katarína Lukáčová, obchodně-marketingová ředitelka hotelů TMR.

__________________________________________________________________________________

Spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. (TMR) je top subjektom v oblasti cestovného ruchu v Strednej a Východnej Európe, ktorý vlastní a prevádzkuje atraktívne horské strediská, zábavné parky, reštauračné zariadenia, športové služby, obchody a hotely. V Nízkych Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje stredisko Jasná Nízke Tatry a hotely Wellness hotel Grand Jasná, Boutique Hotel Tri studničky, Chalets Jasná De Luxe, Hotel Srdiečko a Hotel Rotunda. TMR je zároveň vlastníkom Aquaparku Tatralandia. Ide o najväčší slovenský aquapark s celoročnou prevádzkou, ktorý ponúka okrem vodnej zábavy aj Tropical Paradise – špeciálnu tropickú halu s morskou vodou ako aj zábavu vo Fun Parku a ubytovanie v bungalovoch a apartmánoch Holiday Village Tatralandia. Vo Vysokých Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje stredisko Vysoké Tatry s horskými lokalitami Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a lokalitu Štrbské Pleso, ktoré TMR spoluprevádzkuje. Vo Vysokých Tatrách TMR tiež vlastní hotely Grandhotel Praha Tatranská Lomnica, Grandhotel Starý Smokovec a Hotel FIS Štrbské Pleso. TMR tiež nepriamo vlastní 9,5% v spoločnosti Melida, a.s., ktorá si prenajíma a prevádzkuje stredisko Špindlerův Mlýn v Českej republike. V Poľsku TMR vlastní 97% podiel v horskom stredisku Szczyrkowski Ośrodek Narciarski S.A. (SON) a 75% podiel v spoločnosti, ktorá vlastní a prevádzkuje Sliezsky zábavný park (Śląskie Wesołe Miasteczko) a 7,3% podiel v zábavno-edukačnom projekte prostredníctvom poľskej spoločnosti Korona Ziemi Sp. z.o.o. TMR tiež vlastní a prenajíma tretím stranám hotely Slovakia, Kosodrevina, Liptov, Ski&Fun Záhradky a Bungalovy. Do konca roka 2015 sa preinvestovalo do rozvoja a modernizácie stredísk TMR takmer 206 mil. EUR. Akcie TMR sú obchodované na troch európskych burzách