Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Krumlovský masopust: baroko i zabijačka od pana Kadrnožky

Krumlovský masopust: baroko i zabijačka od pana Kadrnožky

20130212 masopust zus 6696
20130212 masopust zus 6696

Nádhera i bizarnost baroka je inspirací pro karnevalový průvod ulicemi Českého Krumlova, jímž v úterý 4. března vyvrcholí oslava masopustu v Českém Krumlově. Začne už v sobotu 1. března v pivovarské zahradě lidovou zábavou a zabijačkovou hostinou ve vyhřívaném stanu. Úterní průvod masek, které s velkou dávkou fantazie vytvářejí děti v Základní umělecké škole, dodá této tradici už poosmé lesk benátského karnevalu.

Hlavně díky originálním maskám a kostýmům, které vznikají v ateliérech školy, patří tato slavnost vždy k nejatraktivnějším akcím zimy v jihočeských městech. Krumlovem se už v minulých letech procházeli zlatí Egypťané, vynálezci, zvířata ze Šumavy či například domorodci z Afriky. Letošní téma zní Nádhera a bizarnost baroka. „Uvidíme asi sedmdesát nových masek a kostýmů, například stylizované barokní dámy a kavalíry, ptačí voliéry, alegorie vlastností a nálad, některé domy českokrumlovského náměstí či figury inspirované barokním obludáriem,“ slíbila ředitelka ZUŠ Alena Švepešová.

Průvod žáků ZUŠ doplní i studenti Střední uměleckoprůmyslové školy sv. Anežky České, půjdou s nimi také muzikanti, výtvarníci a krumlovští obyvatelé. Na 14 zastaveních si koledníci vyslouží svým programem koblihy, koláčky i „ohnivou vodu“. Start je v úterý 4. března v 16 hodin u ZUŠ před kostelem sv. Víta - odtud půjdou masky přes náměstí k zámku, do areálu kláštera a zpět.

Předzvěstí karnevalu bude v sobotu 1. března masopustní veselice s jídlem a hudbou českokrumlovské kapely Corso, která se odehraje od 11 hodin do večera ve vytápěném stanu v pivovarských zahradách. Bude v něm šatna, dětský koutek i možnost posezení, organizátoři očekávají asi 1500 lidí. „Už tuto akci pořádáme popáté a pokaždé má velký úspěch. Je to zpestření poklidného zimního období, navíc sortiment zabijačkových specialit od řezníka Jana Kadrnožky z Horní Plané je za ta léta vyhlášeným magnetem. Dnes už si málokdo dovede udělat tyto lahůdky doma, proto lidé rádi přijdou na dobrý ovárek, jitrnice, jelítka nebo prejt. A k tomu se samozřejmě nejlíp hodí naše pivo,“ upřesnil ředitel pivovaru Eggenberg Jiří Shrbený, člen Sdružení cestovního ruchu Český Krumlov, které masopust pořádá společně se ZUŠ. Na první březnový víkend chystají masopustní hodování i některé českokrumlovské restaurace. Celý program masopustu je na www.ckrumlov.cz/masopust2014