Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Hvězda v Broumovských stěnách

Hvězda v Broumovských stěnách

a01Hvězda je výletní místo na hřebeni Broumovských stěn v nadmořské výšce 674 metrů. Na hřebeni naleznete turistickou chatu Hvězda a malou kapli. Turistická chata Hvězda pochází z let 1854 – 1856.  Je postavena v zajímavém švýcarském slohu. Z ochozu chaty se Vám naskytne překrásný rozhled.

Broumovské stěny se zvedají v severovýchodních Čechách, v Broumovské vrchovině mezi městy Police nad Metují a Broumov. Zhruba 12 km dlouhý zalesněný hřeben se táhne od Honského špičáku (652 m n.m.) až k pohraničnímu sedlu pod Hejšovinou. Výrazný nesouměrný skalnatý hřeben (kuesta) je místy jen několik metrů široký.

Broumovské stěny jsou oblíbeny díky svým skalním útvarům, roklím, vyhlídkám a klidu. V roce 1956 byl tento pískovcový reliéf, rozkládající se na 638 ha, vyhlášen Národní přírodní rezervací.

Oblast je velmi rozsáhlá a je tvořena krásnými exempláři pískovcových skal, hlubokými roklemi, soutěskami, krásnými vyhlídkovými místy a bohatými lesy. Zdejším unikátním místem jsou tzv. Slavenské hřiby, které můžete spatřit v lese nad obcí Slavný. Svou podobu - podobu hřibů získaly nerovnoměrným zvětráváním.

 

Významné akce:

Zimní táboření na Hvězdě

Pouť na Hvězdu

Běh na Hvězdu

Další zajímavá místa na trase:

 

Skalní Labyrint na Ostaši

Vrcholová partie Ostaše je od r. 1956 Národní přírodní rezervací, taktéž Kočičí skály. V dávných dobách představovala hora Ostaš útočiště pro polické obyvatelstvo, které se zde ukrývalo ve skalách během válek. Tyto časy připomínají i názvy některých skalních útvarů – např. Zrádce nebo Sluj českých bratří. Území Ostaše zpřístupňuje okružní turistická stezka: nachází se tu dvě menší skalní města - Horní labyrint a Dolní labyrint s Kočičím hradem.

Javoří hory

Javoří hory chrání ze severu Broumovskou kotlinu a tvoří malebnou kulisu krajině, kterou protéká řeka Stěnava. Turistickým a lyžařským střediskem je oblíbená rekreační osada Janovičky  (8 km po silnici z Broumova), se dvěma lyžařskými vleky a pestrou nabídkou ubytování a stravování.

Pro pěší a cyklisty je určen hraniční přechod na turistické stezce Janovičky - Gluszyca. Po hřebeni Javořích hor vede, souběžně se státní hranicí, značená turistická stezka ze Starostína do Otovic. Další turistické cesty vycházejí např. z Ruprechtic, Meziměstí nebo Broumova. Na hřebenové cestě nad Janovičkami směrem k Rožmitálu je Třípanský kámen – hraniční mezník mezi Čechami, Slezskem a Kladskem s datováním 1732.

Lidová architektura na Broumovsku

Architektonické specifikum představuje na Broumovsku klasicistní dvorcový statek. Venkovský klasicistní dům vznikl pod vlivem klasicistní výstavby a přestavby města Broumova. Na venkově se prosazoval už od 20. let, především pak v letech 1850 - 1870. Výzdoba fasád zde nerozlišuje mezi stavbami obytnými a hospodářskými

. Detaily jsou vytvořeny ve štuku a doplňují základní členění fasád určených lizenami, římsami, slepými arkádami a pilastry. Součástí štítů orientovaných ke komunikaci jsou pamětní desky založení statku, kamenné reliéfy svatých a výklenkové sochy oblíbených světců. Klasicistní pilastry ve štítu jsou zpravidla zakončeny hlavicemi.

Ovčí farma v Šonově

Z kopců nad Šonovem u Broumova se na stoly milovníků mléčných delikates dostává ovčí sýr. Na své farmě a okolních pastvinách chovají Monika a Vladimír Menšíkovi přes 400 ovcí. Z mléka Menčíkovi vyrábějí ovčí sýry. Měkké, tvrdé, ochucené, tvaroh i jogurty. V roce 2005 byl jejich sýr oceněn titulem Sýr roku v kategorii ovčích sýrů. Všechny produkty mají certifikát BIO kvality.

Na farmě v Šonově se pořádají biosemináře pro děti ze škol, školek a zemědělských učilišť. O ovce je na farmě velmi dobře postaráno, vše je podřízeno pohodě zvířat. Třeba i pravidelné stříhání vlny. Označení bio znamená, že zvířata nejsou dokrmována hormonálním a syntetickým krmivem, vše musí být na přírodní bázi. Jehňata pijí pouze mléko od matky, později spásají trávu pastvin.

Významné akce

  • Otevírání kulturní sezóny
  • Vinum et cetera
  • Festival Za poklady Broumovska
  • Malé letní divadlení

Teplické skály

Skalní město ležící nedaleko Teplic nad Metují je nápadné výraznými souvislými skalními stěnami. Od menšího Adršpašského skalního města je tato oblast oddělena hlubokou Vlčí roklí (z jednoho skalního města do druhého lze projít po značené turistické stezce). Teplické skály jsou zpřístupněny prohlídkovým okruhem (délka 6 km), který je velmi dobře značen a doplněn informačními panely naučné stezky. Návštěvníci tak mají možnost seznámit se s historií skal a jejich objevováním, získají informace o turistice, horolezectví a živé a neživé přírodě. Textové údaje jsou doplněny fotografiemi a ilustracemi.

www.teplicke-skaly.com

Skalní lezení a jízda na koni v Adršpachu

Adršpašské skalní město je menší částí Adršpašsko-teplických skal, které jsou tvořeny kvádrovými pískovci. Spolu s Teplickými skalami tvoří největší celistvé skalní město České republiky. Zároveň jsou tato dvě skalní města evropsky proslulým pojmem. Skalní město je zpřístupněno značeným prohlídkovým okruhem, který lze projít individuálně nebo za doprovodu místního průvodce s výkladem. Na prohlídkový okruh se platí vstupné. Prohlídku skal s průvodcem lze objednat v adršpašském informačním centru nebo u pokladny u vstupu do Adršpašských skal.

Po horním jezírku nacházejícím se nad Velkým vodopádem se lze projet na pramici, na dolním jezírku (bývalá pískovna) funguje půjčovna lodiček. Adršpašské skály nabízí také množství terénů pro skalní lezení různé obtížnosti. Skalní lezení lze provozovat pouze ve vyznačených oblastech a za určitých pravidel. Správa Chráněné krajinné oblasti Broumovsko apeluje na horolezce, aby dodržovali podmínky udělené výjimky, a to zejména zákaz vstupu mimo oblasti povolené k lezení. Text výjimky je na internetových stránkách Českého horolezeckého svazu.

Mezi známé útvary skalního města patří Milenci, Starosta a Starostová, Džbán, Homole cukru, Sloní náměstí... Po horním jezírku nacházejícím se nad Velkým vodopádem se lze projet na pramici, na dolním jezírku (bývalá pískovna) funguje půjčovna lodiček.

Malý a velký vodopád

Velký vodopád je přibližně 50 metrů nad malým vodopádem v úzké skalní soutěsce. Jeho výška je přibližně 16 metrů. Je ukryt ve skalní jeskyni, zpřístupněný chodbou a dřevěnou lávkou. Průtok ve vodopádu je regulován, neboť těsně nad vodopádem je malá přehrada ("Jezírko"), kde jsou projížďky na loďkách. Pro lepší zážitek z vodopádu je doporučeno zakřičet "tajné zaklínadlo" a přesvědčit tak obsluhu stavidla, aby na chvíli pustili víc vody.

Chráněná krajinná oblast Broumovsko (CHKO Broumovsko)

Posláním CHKO a její Správy jako správce chráněného území je nalézání rovnováhy mezi přírodou, osídlením a hospodařením tak, aby byla podporována biodiverzita v území (bohatství biotopů a druhů a jejich vzájemné vazby) a umožněn jeho promyšlený rozvoj.

Správa CHKO je podle zákona o ochraně přírody a krajiny orgánem ochrany přírody, který vykonává speciální státní správu, plní odborné úkoly, zajišťuje péči o zvláště chráněná území a ekologickou výchovu. Její působnost vymezuje vyhláška MŽP ČR č. 157/1991 Sb., o zřízení chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Hlavním odborným podkladem  pro rozhodování Správy je Plán péče o CHKO Broumovsko.

Správa CHKO Broumovsko sídlí v Polici nad Metují v tzv. Vlachově statku, asi 8 min. chůze od autobusového nádraží (Bezděkova sadu). Veřejné parkoviště se nachází pod statkem za odbočkou na Bělý.

1214250562