Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Den otců na zámku Loučeň aneb táta jako z pohádky - otevření výstavy „50 LET LOUPEŽNÍKA RUMCAJSE"

Den otců na zámku Loučeň aneb táta jako z pohádky - otevření výstavy „50 LET LOUPEŽNÍKA RUMCAJSE"

piknikov ko

Tradice oslavy Dne otců je živá především v Americe. Slaví se, ale živě také ve Skandinávii, státech Pyrenejského poloostrova, nebo třeba v Bulharsku. Zámek Loučeň se přidal již před sedmi lety k těmto oslavám, a také v letošním roce připravil pro všechny táty, tatínky, otce a taťky dárek.

Všichni muži, kteří se rozhodnou vyrazit se svými ratolestmi v neděli 18. června za společným zážitkem na zámek Loučeň dostanou vstup zdarma. Dostaveníčku pohádkových tatínků bude vévodit loupežník Rumcajs. V tento den bude také otevřena nová výstava „50 LET LOUPEŽNÍKA RUMCAJSE". K vidění bude na zámku Loučeň až do konce srpna tohoto roku.

„Svátek matek je propagován již tradičně. Nám bylo trochu líto tatínků, protože oslavě jejich svátku není věnována taková pozornost, přestože dobrý táta začíná být vzácností, a osobně se domnívám, že vyzdvihovat význam obou rodičů v rodině je velice důležité,“ uvádí Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň.

„Česku se dlouho tato tradice vyhýbala, ale pouze do doby, než se našlo pár nadšenců a průkopníků, mezi něž patří i zámek Loučeň, kteří si tento den připomenou spolu s většinou míst v Evropě, v neděli 18. června, kdy Den otců oslavíme. Letošní rok se na Loučeni nese v narozeninovém rytmu, slavíme 10 let od otevření zámku. A slavíme rádi s každým, kdo má také významné výročí. A protože i legendární loupežník Rumcajs – vzorný táta, slaví 50 let od uvedení první série večerníčků v České televizi, budou mít návštěvníci možnost být mezi prvními, kdo uvidí výstavu „50 LET LOUPEŽNÍKA RUMCAJSE", která je na letošní léto zapůjčena na Zámek Loučeň z pražské Galerie umění dětem. Rumcajs, loupežník z lesa Řáholce, je nejznámějším českým pohádkovým tátou, proto se vše bude při letošní oslavě Dne otců točit právě okolo pohádek a všichni tátové, kteří nás v tuto červnovou neděli navštíví, mohou ukázat svým dětem, že ony také mají svého tatínka „jako z pohádky," dodává Kateřina Šrámková.

Nemáte někdy pocit, že tátů v pohádkách je málo? Kolik pohádkových tátů, otců a tatínků znáte? Určitě pana krále, co měl tři syny či tři dcery, tatínka Jeníčka a Mařenky, vodníka Hastrbucha, a pochopitelně Rumcajse, který svou rodinu měl rád nadevšechno. Přijeďte tedy se svými dětmi na zámek Loučeň a vypravte se do pohádky za těmito pohádkovými táty. Podívejte se společně, jací jsou ti praví tátové z pohádky. Budeme si na ně aspoň jeden den v roce s Vámi hrát.

Program Dne otců 18.06.2017

10:30 Bubnování v kruhu – velmi oblíbené

11:00 Vodník Ploutvička a Rusalka vaří lektvar síly

11:30 Loupežnická bitka

12:00 Bubnování v kruhu

12:30 Soutěže pro kluky i chlapy

13:30 Pohádka o Perníkové chaloupce

14:00 Bubnování v kruhu

15:00 Loupežnická bitka

15:30 Tatínku, hádej! ... co na to pan král?

16:00 Bubnování v kruhu

Zámek Loučeň je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve Středočeském kraji. Zámek, postavený na počátku 18. století a vlastněný rody Valdštejnů, Furstenberků a Thurn-Taxisů, je provozovaný společností Loučeň a.s. a od 7. 7. 2007 je přístupný veřejnosti. Lákadlem pro návštěvníky je kromě prohlídek s kostýmovanými průvodci rozlehlý romantický anglický park s labyrintáriem, unikátní kolekcí 11 labyrintnů a bludišť, postavené dle návrhu britského projektanta Adriana Fishera. Celý zámecký areál je památkově chráněný. http://www.zamekloucen.cz/

12. královský labyrint, který na Loučeni vznikl při příležitosti 700 let od narození Karla IV., má velikost, tvar i symboliku inspirovanou labyrintem katedrály v Chartres. Loučeňský labyrint je doplněn kruhem o průměru 10m na půdoryse české kotliny. Stezka kruhového labyrintu je nejenom geometrickým symbolem a připomínkou historie, ale především geo-energetickou spirálou nabitou pozitivní energií. Labyrint je kruhový, chartreského typu, s 11 řadami a kruhovým centrálním prvkem uprostřed. Soudobý charakter a přitažlivost pro návštěvníky dodává 12. labyrintu použití barevných prvků na jeho povrchu, ozvučení prostoru nad ním a možnost večerního nasvícení.