Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Češi rezervují dovolenou situaci navzdory. Jarní a letní termíny se plní, standardem je covidové storno zdarma

Češi rezervují dovolenou situaci navzdory. Jarní a letní termíny se plní, standardem je covidové storno zdarma

spin

Ať už současná covidová situace vypadá jakkoli, české domácnosti věří, že jarní a letní dovolené proběhnou podle plánu. Alespoň to napovídají data o vyhledávání a rezervacích ubytování právě na jarní a letní měsíce. Vyhledávač ubytování a zážitků pro rodiny Explorio.cz dokonce upozorňuje, že nejžádanější lokality se mohou zaplnit už v příštích týdnech.

Letošní sezona bude pro hotely klíčová a v mnoha případech rozhodne o jejich dalším fungování. Zájemce si proto předcházejí – standardem se stává možnost bezplatného zrušení pobytu ze strany hostů těsně před příjezdem.

Přestože standardně rodiny rezervují letní dovolenou až na konci jara, letošní rok bude výjimečný. Část jarních i letních dovolených Češi zarezervovali již s příchodem února a nyní s ustupujícím sněhem jejich zájem dále roste. V některých zařízeních je dokonce prázdninová kapacita již vyčerpána, a i jarní termíny se rychle plní. Provozovatelé upozorňují, že především léto může být s ohledem na dostupnost nejžádanějších míst „malým Silvestrem“.

Vyhledávání jednotlivých zařízení a lokalit na Explorio.cz stouplo meziročně více než šestkrát a návštěvnost se blíží nejsilnějším obdobím roku. Přímo úměrně rostou také počty rezervací. Vysoký nárůst poptávky je tradičně po chatách v Krkonoších, Jizerských horách nebo o hotely na Lipně, kde podle odhadů může už příští měsíc dojít ke kompletnímu zaplnění jarní a letní kapacity menších zařízení.

„Zejména v prázdninových termínech se totiž střetává hned několik skutečností. V první řadě si celá řada hostů přesunula své zrušené zimní pobyty právě na jaro a léto. Druhým důvodem je postupné uzavírání hranic. Češi začínají akceptovat skutečnost, že vycestování do zahraničí bude nejen komplikované, ale také drahé kvůli poplatkům za vyžadované testy. Třetím důvodem je pak marketing samotných hotelů, které hosty začínají lákat o několik měsíců dříve než jindy a vychází jim v podmínkách maximálně vstříc,“ vysvětluje František Peterka, CEO Explorio.cz.

Pro hoteliéry bude letošní sezona klíčová a v mnoha případech rozhodne o tom, jak a zda budou jednotlivá zařízení fungovat dál. I přes vysoký zájem se provozovatelé snaží hostům zajistit co největší komfort s ohledem na situaci – standardem se stávají například rezervace s možností bezplatného zrušení pobytu ze strany hostů do 24 hodin před příjezdem nebo nákupy rezervací bez termínu za zvýhodněné ceny. Zejména v případě jarních ubytování se covidové storno ukazuje jako zásadní podmínka pro uskutečnění rezervace.

„Tentokrát už se nebavíme o nějakém dohánění zisku nebo mazání ztráty, ale doslova o existenčním boji celého odvětví. Dá se předpokládat, že incomingová turistika zůstane i v létě utlumená, a tak domácí turistika doslova a do písmene rozhodne o tom, zda a v jaké podobě budou jednotlivá zařízení fungovat v následujících letech,“ domnívá se Peterka. „I z toho důvodu se ubytovací zařízení přizpůsobují aktuální realitě. Jarní rezervace tedy probíhají skoro výhradně tam, kde provozovatel nabízí zdarma možnost storna. Provozovatelé si případné výpadky hostů snadno nahradí last minute nabídkou.“

Jarní a letní sezona tvoří u provozovatelů ubytovacích zařízení většinu jejich obratu. Každý měsíc, kdy budou hotely zavřené, přichází o jednotky miliard korun.